tips phishing voorkomen

5 tips om phishing te voorkomen

🕐 3 minuten lezen

tips phishing voorkomen

 

“U heeft $243,712 gewonnen! Klik hier!” Je kent dit soort mails vast wel. Je wint de loterij of je hebt een fantastische erfenis gekregen. Door op een link te klikken, kun je je prijs of erfenis opeisen. Dit is een bekend voorbeeld van phishing, ofwel digitale oplichterij. Jaren geleden waren dit soort mails vaak geschreven in slecht Nederlands met veel taalfouten erin. Daaraan kon je zulke berichten duidelijk herkennen. Tegenwoordig zijn cybercriminelen slimmer en ze gaan steeds professioneler te werk. Hierdoor is het soms niet meer zo gemakkelijk om een phishing mail in één oogopslag van een echte mail te onderscheiden. Om phishing te voorkomen en herkennen, heeft Microsoft vijf tips op een rijtje gezet om te voorkomen dat je er ooit nog intrapt.

Lees hier de 5 tips om pishing te voorkomen:

1. BEVEILIG JEZELF

Het ontvangen van phishing via e-mail of telefoon is nooit helemaal te voorkomen, maar je kunt de kans verkleinen. Een goede virusscanner en een spamfolder helpen je om in ieder geval extra alert te zijn bij e-mails die niet in je Postvak IN terecht komen. Ook helpt het om niet zomaar overal je gegevens achter te laten. Op veel plaatsen vul je alleen maar je naam en e-mailadres in, bijvoorbeeld om iets te downloaden, maar de mensen erachter kunnen er vervolgens mee doen wat ze willen. Hallo spam in je e-mail.

2. CHECK DE AFZENDER

Krijg je een e-mail van een bedrijf? Kijk dan niet alleen naar de naam van de afzender, maar ook naar het e-mailadres. Is het een officieel bedrijfsadres of lijkt het er alleen maar op? Vergelijk het bijvoorbeeld met eerdere berichten die je van het bedrijf gekregen hebt. Kijk naast de afzender ook altijd naar de aanhef. Hoe word je aangesproken? Persoonlijk met je eigen naam of alleen met ‘geachte’ of zelfs helemaal niets? Hoe onpersoonlijker de e-mail, hoe groter de kans dat je met phishing te maken hebt.

3. GEEF GEEN GEGEVENS DOOR

Een belangrijk kenmerk van phishing is dat je iets moet verifiëren en/of je persoonlijke gegevens achter moet laten. Bijvoorbeeld om zogenaamd je bankrekening te laten deblokkeren of om kans op een prijs te maken. Als je wordt aangemoedigd om op een link te klikken om wat voor een reden dan ook, dan moeten alle alarmbellen afgaan. Kijk dan nog eens goed naar de e-mail om te bepalen of de mail wel ‘echt’ is. Ook wordt er soms aan je gevraagd om een bijlage te downloaden. Als je het niet vertrouwt, doe het dan niet. De bijlage kan virussen bevatten. Hier biedt een goede virusscanner uitkomst.

4. CHECK DE LINK

Voordat je op een link in een e-mail klikt, controleer dan ALTIJD eerst de link. In de tekst lijkt de link naar bijvoorbeeld de site van de NS of Mediamarkt te gaan, maar in werkelijkheid stuurt de link je naar een malafide site. Ze lijken op elkaar, maar zijn toch een beetje anders. Controleer dit door eerst naar de reguliere website te gaan van het bedrijf in kwestie. Let goed op het webadres. Ga nu naar de e-mail die je gekregen hebt en ga met de cursor naar de link zonder erop te klikken. Nu verschijnt het volledige adres van de link in beeld en zie je waar de link écht naartoe gaat. Een andere manier is om met je rechtermuisknop op de link te klikken, kies kopieer en plak vervolgens in een tekstbestand. Zo zie je ook wat de eindbestemming is van de link. Op een telefoon verschijnt de link door hem lang ingedrukt te houden.

5. BIJ TWIJFEL NOOIT OVERSTEKEN

Bedrijven e-mailen jou nooit, maar dan ook echt NOOIT om je persoonlijke gegevens te verifiëren. Wordt het toch gevraagd? Geef dan geen gegevens door. Twijfel je? Neem dan zelf contact op met het bedrijf. Even extra controleren kan geen kwaad om te voorkomen dat je in de valkuil van criminelen trapt.

Bron: Microsoft

Wil je meer weten over emailbedreigingen? klik dan hier. En wil je weten of jouw security veilig en op orde is? Een persoonlijk, maar vooral eerlijk advies bij het uitkiezen van de juiste security tool? Bij Fastbyte bieden wij ICT oplossingen en werkplekbeheer, die voldoet aan jouw behoefte, gewoon zoals jij het wilt. Neem gerust contact met ons op.

LEES OOK:

Phishing hoe doen cybercriminelen het?

5 tips om ransomware te voorkomen

 

< Naar het kennisbank overzicht

 

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *