Corona Virus gerelateerde phishing ligt op de loer

🕐 4 minuten lezen

Lees 4 simpele tips om je te beschermen.

Terwijl de wereld worstelt met het coronavirus, COVID-19, en hoe ermee om te gaan, profiteren cyber aanvallers van de wijdverbreide discussie over COVID-19 in e-mails en op het web. Onderzoekers van onze partner Barracuda hebben een gestage toename gezien van het aantal coronavirus COVID-19-gerelateerde spear-phishing aanvallen sinds januari, maar ze hebben een recente piek in dit soort aanvallen waargenomen, tot +667 procent sinds het einde van februari.

De nieuwe phishing campagnes maken gebruik van de verhoogde focus op COVID-19 om malware te verspreiden, inloggegevens te stelen en gebruikers op te lichten. De aanvallen maken gebruik van de gangbare phishing-tactieken, maar ook een groeiend aantal campagnes gebruikt het coronavirus als lokmiddel om gebruikers te verleiden en te profiteren van de angst en de onzekerheid van hun beoogde slachtoffers.

Hoe jezelf te beschermen?

Hoewel phishing-e-mails die gebruik maken van het coronavirus nieuw zijn, zijn dezelfde voorzorgsmaatregelen voor e-mailbeveiliging nog steeds van toepassing.

  • Wees op uw hoede voor e-mails die gebruikers proberen te bewegen om bijlagen te openen of op koppelingen te klikken. Anti-malware- en anti-phishing-oplossingen kunnen vooral nuttig zijn om te voorkomen dat kwaadaardige e-mails en payloads de beoogde ontvangers bereiken, maar zelfs met dergelijke beveiligingen moet er altijd voorzichtigheid worden betracht, omdat geen enkele oplossing alles vangt.
  • Kijk uit voor alle communicatie die beweert afkomstig te zijn van bronnen waar u normaal gesproken geen e-mails van zou ontvangen. Dit zijn waarschijnlijk phishing pogingen. Het RIVM zal bijvoorbeeld geen e-mails sturen naar iemand die nog niet regelmatig e-mails van hen ontvangt.
  • Wees voorzichtig met e-mails van organisaties waarmee u regelmatig communiceert. Het imiteren van een merk komt vrij vaak voor bij coronavirus-gerelateerde e-mailaanvallen, dus wees voorzichtig met het openen van e-mails met organisaties van organisaties waarvan u verwacht dat ze die zullen ontvangen.
  • Een veel voorkomende tactiek voor coronavirus-gerelateerde oplichting is het vragen om donaties om de getroffenen van de pandemie te helpen. Om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van een van deze aanvallen, kun je beter niet reageren op e-mailverzoeken om donaties. Zoek in plaats daarvan zelf naar geloofwaardige liefdadigheidsinstellingen die helpen met coronavirus-inspanningen en doneer direct via hen om ervoor te zorgen dat geld daar terechtkomt waar het hoort in plaats van in de handen van oplichters.

Fastbyte is specialist op het gebied van de producten van Barracuda. Wil je meer weten hoe je deze ter bescherming van jouw organisatie in kan zetten? Neem contact op met ons team: 030-6000 600 of via ons contactformulier.

< Naar het kennisbank overzicht

Vond je dit interessant?

Abonneer je nu op de ‘Fastbyte Update’ en ontvang maandelijks relevante ICT informatie en tips uit de praktijk via email. Mis dit niet!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *