Cybersecurity risico’s voor 2023
Met de digitale revolutie die in volle vlucht is, is het voor alle bedrijven, klein of groot, belangrijk om geautomatiseerde systemen te gebruiken, om hun dagelijkse activiteiten uit te voeren. Dit maakt het absoluut noodzakelijk om cyberbeveiliging een primair doel te maken, om gegevens te beschermen tegen diverse online aanvallen, of onbevoegde toegang. De voortdurende verandering van technologieën, impliceert ook een parallelle verschuiving in cyberbeveiligingstrends. Nieuws over datalekken, ransomware en hacks zijn aan de orde van de dag. Nu dat het nieuwe jaar voor de deur staat, geeft Fastbyte voor jou alvast de top 5 cyberbeveiligingstrends voor 2023. Waar moet je voor uitkijken en waar moet je jouw organisatie tegen beschermen?
1) De “dit gebeurt ons niet”-mentaliteit
De fout die veel ondernemers maken is om te denken: “Wij zijn klein dus ons zal dat toch niet overkomen.” Met de huidige technologische ontwikkelingen zijn de wat kleinere ondernemingen vaak “laaghangend fruit”. Daar waar grote organisaties vaak geavanceerde beveiliging hebben, hebben kleinere ondernemingen dat niet. Waarom zou een cybercrimineel veel moeite doen, om in te breken bij een groot bedrijf, als de kans op slagen klein is? Een kleine onderneming, waar weinig inspanning voor nodig is, heeft voor cybercriminelen veel meer “waar voor je geld”. Het is niet nodig om al die geavanceerde systemen te omzeilen. Vaak is er wel een onnozele werknemer die “er in trapt” en een mail of bijlage opent, waardoor hackers direct toegang hebben tot het hele netwerk.
2) Zelfs auto’s zijn niet meer veilig
Moderne auto’s worden tegenwoordig geleverd met geautomatiseerde software die naadloze connectiviteit creëert, voor bestuurders in cruise control, motortiming, deurvergrendeling, airbags en geavanceerde systemen voor bestuurdersassistentie. Deze voertuigen maken gebruik van Bluetooth en WiFi-technologieën om te communiceren, waardoor ze ook kwetsbaar worden voor bedreigingen van hackers. Het verkrijgen van controle over het voertuig, of het gebruik van microfoons om af te luisteren, zal naar verwachting toenemen in 2023 met het toenemende gebruik van geautomatiseerde voertuigen. Zelfrijdende of autonome voertuigen maken gebruik van een nog complexer mechanisme dat strikte cyberbeveiligingsmaatregelen vereist.
3) De vlucht in ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI)
Nu AI in alle marktsegmenten wordt ingevoerd, heeft deze technologie, in combinatie met automatisch leren, enorme veranderingen teweeggebracht in cyberbeveiliging. AI is van groot belang geweest bij het bouwen van geautomatiseerde beveiligingssystemen, geavanceerde vertaalmodules, gezichtsherkenning en automatische dreigingsdetectie. Maar het kan ook wordt gebruikt om slimme malware en andere aanvallen te ontwikkelen, om de nieuwste beveiligingsprotocollen voor het controleren van gegevens, te omzeilen. AI-gebaseerde systemen zijn er voor het opsporen van bedreigingen en kunnen nieuwe aanvallen voorspellen, en beheerders onmiddellijk waarschuwen voor een datalek.
4) Mobiel is het nieuwe doelwit
Cybersecurity trends zorgen voor een aanzienlijke toename (50 procent) van mobiel bankieren. Mede hierdoor zijn malware aanvallen sinds 2019 sterk toegenomen. Alle zogenaamde “hand held” apparaten zoals mobiele telefoons en tablets, zijn een nieuwe potentiële en interessante zwakke schakel, waar hackers gretig gebruik van maken. Al jouw foto’s, financiële transacties, e-mails en berichten staan op zo’n apparaat. Hoe vaak is het de afgelopen jaren niet gebeurd dat er foto’s of filmpjes van bekende mensen naar buiten zijn gekomen, doordat hackers ermee vandoor zijn gegaan.
Personen die per ongeluk toegang hebben tot wachtwoorden
Ook een ex die toegang heeft tot gedeelde mappen, wil daar nog wel eens misbruik van maken, nadat een relatie is verbroken. Uiteraard geldt hetzelfde voor een medewerker. Wanneer iemand uit dienst treedt, heeft hij of zij dan nog toegang tot alle wachtwoorden? Gebruikt een medewerker zijn persoonlijke Google account om wachtwoorden van jouw organisatie op te slaan? Als het antwoord “ja” is, dan is dit uiteraard een enorm groot risico. Het zou veel beter zijn om een zogenaamde “wachtwoord kluis” te gebruiken, en de mogelijkheid om Google voor wachtwoorden te gebruiken, uit te schakelen.
Dagelijks nieuwe bedreigingen en kwetsbaarheden bij apps
Virussen en malware voor smartphones zijn erg in opkomst, nu dat er dagelijks duizenden nieuwe apps bij komen. In sommige gevallen vinden ontwikkelaars een gemakkelijke achterdeur om zo je telefoon over te nemen. Zelfs gerenommeerde apps zoals “Whatsapp” hebben hier last van. Het is dus belangrijk om je telefoon tijdig de nieuwe updates te geven en van alle apps altijd de laatste versie te gebruiken.
5) “De Cloud” is mogelijk ook kwetsbaar
Nu steeds meer ondernemers overgaan op opslag in de Cloud, moeten de beveiligingsmaatregelen voortdurend worden gecontroleerd en bijgewerkt, om de gegevens tegen lekken te beschermen. Hoewel Cloud-toepassingen, zoals Google of Microsoft, nog steeds goed zijn uitgerust met beveiliging van hun kant, is het de gebruikerskant die een belangrijke bron is voor kwetsbaarheden, kwaadaardige software en Phishing-aanvallen.
De volgende stap in cyberbeveiligingstrends
Deze cybersecuritytrends in 2023 zijn erg verontrustend. Het betekent dat je niet meer “automatisch veilig” bent en erop kan vertrouwen dat er in Windows wel genoeg beveiliging is ingebouwd. Of dat je hosting partij, voor je website, daar wel voor heeft gezorgd. De verwachting is dat bedrijven komend jaar meer dan 100 miljard euro wereldwijd zullen uitgeven aan beveiliging.
Nu infrastructuurbeveiliging een belangrijk onderdeel is van bijna elke organisatie, zou het een goede keuze zijn om vandaag al te beginnen met het trainen van je (IT) personeel. Trappen jouw medewerkers in eenvoudige (spear) phishing aanvallen? Één zwakke schakel in jouw onderneming is al genoeg om je hele systeem onveilig te maken. Dit zou ook een moment kunnen zijn om na te denken of je misschien jouw IT beheer uit wil besteden. Kan jouw personeel het aan om alle nieuwe cybersecurity trends op de voet te volgen? Je kunt er ook voor kiezen om al jouw personeel regelmatig een cursus aan te bieden, om hen scherp te houden. Hierdoor zijn zij minder snel geneigd om gemakkelijk fouten te maken.
Fastbyte helpt
Fastbyte kan jou en jouw organisatie helpen met het uitvoeren van een risicoanalyse en mitigatie. Wij kunnen helpen met een beveiligde Cloud omgeving, of jouw netwerk beschermen tegen geavanceerde aanvallen. Ook kunnen wij het mogelijk maken om een veilige omgeving te creëren voor jou en je medewerkers, wat thuiswerken mogelijk maakt, zonder risico’s. Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op, om te zien wat wij voor jouw onderneming kunnen betekenen.
Vond je dit interessant?
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!