Black Friday; zo koop jij veilig de beste deals

De Black Friday gekte is weer in volle gang. Overal word je overspoeld door naar eigen zeggen de beste deals. Je kan er niet meer om heen of als organisatie moet je mee doen aan deze dag. Sommige bedrijven houden zelfs een Black Friday week. Op deze manier proberen bedrijven al vroeg consumenten te lokken met de beste deals. In dit artikel zijn een aantal statistieken die je moet weten over Black Friday. Wij zullen een aantal belangrijke hier beschrijven. Black Friday kent 3 keer zoveel online verkeer dan een gemiddelde dag in oktober, 53% van al het cyberweek-verkeer kwam van mobiele apparaten en 47% van de uitgaven kwam van smartphones. Van al deze Black Friday gekte zie je al snel de bomen door het bos niet meer en daar profiteren cybercriminelen van. Met verschillende trucjes proberen hackers jouw inloggegevens of andere persoonsgegevens te stelen. Hoe ga je hier het best mee om en hoe scoor je veilig de beste deals?

Zorg ervoor dat jouw apps, software en browser up-to-date zijn

Om te beginnen is het up-to-date houden van je applicaties, beveiligingssoftware en browser een must. Hiermee zorg je ervoor dat je jezelf kunt beschermen tegen privacy problemen en andere cyberdreigingen. Zorg hierbij dat alleen de belangrijkste informatie en gegevens gedeeld worden met de winkel waarbij je online een aankoop doet. Vermijd bijvoorbeeld het opslaan van je gegevens, zodat deze bij een datalek niet op straat komen te liggen of in handen van cybercriminelen eindigen.

Bekijk de Black Friday aanbiedingen alert en nauwkeurig

Sommige Black Friday-deals zijn te mooi om waar te zijn. Blijf dus extra alert als je verschillende e-mails ontvangt met grote aanbiedingen. Vaak bevatten deze e-mails meerdere linkjes waarop je moet klikken om bijvoorbeeld een deal of code verzilveren. In deze mail wordt dan ook expliciet gevraagd naar het uitvoeren van een actie. Denk aan het klikken op een link of het scannen van een QR-code. Wij raden je altijd aan om na te denken over wat je wilt kopen en rechtstreeks naar die website van de aanbieder te navigeren. Zo voorkom je dat je op een verkeerde link klikt en op een kwaadaardige website belandt. Twijfel je? Neem dan direct contact op met de aanbieder om te controleren of de aanbieding echt is en of zij de e-mail hebben verstuurd.

Zorg voor unieke en sterke wachtwoorden

Dit is het begin van het beveiligen van je gegevens. Met sterke en unieke wachtwoorden zorg je ervoor dat als cybercriminelen eenmaal je gegevens in handen hebben van een bepaalde online winkel, dat ze niet meteen bij alle andere accounts kunnen. Hierbij is het inschakelen van een 2FA of MFA methode van extra belang. Dit zorgt ervoor dat er een tweede verificatie middel nodig is voordat je inlogt op een account. Denk aan het verkrijgen van een code op je telefoon voordat je kan inloggen op een specifieke applicatie. Door dit in te stellen kunnen cybercriminelen niet zomaar hun gang gaan binnen jouw accounts als ze bijvoorbeeld je wachtwoord hebben achterhaald.

Let altijd op de URL van een website

Voor een website URL zie je http of https staan. Wat is het verschil en hoe kan je controleren of de website veilig is? Beide staan voor Hyper Tekst Transfer Protocol en staan dus beide voor het versturen van gegevens. Het verschil zit hem in de laatste letter, de s. Deze staat voor secure. Het grote verschil zit hem dus in het versleutelen van gegevens die verstuurd worden. Iemand die gegevensstromen kan onderscheppen, kan bij http zien wat er wordt verstuurd. Dit is anders bij https. Hier kunnen gegevens niet worden ontcijferd en kunnen op een veilige manier worden overgedragen. Https wordt daarom vaak gebruikt bij betalingsacties. Zorg ervoor dat je dit eerst altijd checkt voordat je overgaat met betalen.

Goed en consequent trainen van personeel

Het instrueren van personeel op het gevaar van phishing berichten tijdens Black Friday is van groot belang. Jij kan overal over nagedacht hebben en de beste beveiliging hebben, maar als andere medewerkers dit niet doen kan dat grote problemen veroorzaken. Dit blijf je dus liever voor. Waarom is dit zo belangrijk? Tijdens de feestdagen is iedereen erg druk en door alle berichten en kortingen rondom Black Friday kan het zijn dat iemand wat minder alert is. Juist cybercriminelen spelen in op de bedrijfsdrukte en de online gekte tijdens Black Friday. Het is belangrijk de bewustzijn te vergroten, maar hoe kun je dit doen? Dit kun je doen door het trainen van personeel met phishing-simulaties, het communiceren van herkenningstips, inrichten van een meldproces en reminders versturen door de gehele organisatie. Dit verkleint de kans op succesvolle aanvallen en het regelmatig en tijdig doorvoeren zorgt ervoor dat het binnen de organisatie meer gaat leven.

Herken jij een phishing-mail? Test hier jouw kennis.

Aangezien de e-mail veel wordt gebruikt bij het versturen van verdachte linkjes is het handig om de basis te begrijpen welke e-mails nou verdacht zijn en op welke punten je extra moet letten. Wij hebben een Spot the phish test ontworpen waarbij je jouw kennis kunt toepassen.

Herken jij de phishing-e-mails? En scoor jij een voldoende? Test het hieronder.


Fastbyte helpt

Duizelt het je na het lezen van dit blog? Fastbyte maakt ICT behapbaar, zodat jij je kan concentreren op waar jij sterk in bent. Wij bieden verschillende oplossingen, waarbij wij jouw volledige IT beheer voor onze rekening kunnen nemen, een deel hiervan, of alleen enkele cybersecurity maatregelen kunnen instellen zodat jij veilig kan werken. Wel zo fijn! Neem vooral eens vrijblijvend contact met ons op om te zien wat we voor jou kunnen doen.

LEES OOK:

Welke oplossingen biedt Fastbyte?

Best practices voor een sterk en uniek wachtwoord

Test jouw kennis op valse e-mails

< Naar het kennisbank overzicht

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.