Cybersecurity risico’s voor 2023
Waarom een traditionele virusscanner niet meer genoeg is.
Je ziet het steeds meer, mensen met hun laptop aan een tafeltje in de kantine van een zwembad of sportclub. Nog even wat werk afmaken tijdens zwemles of andere sport van hun zoon of dochter. Maar dan zie je ook vaak waar ze mee bezig zijn. Dus als je een beetje nieuwsgierig zou zijn kan je zo met ze meekijken met wat ze eigenlijk allemaal aan het doen zijn. Op dat moment denk ik vaak, doe toch nog maar even zo’n privacy sticker op je scherm, want als ik al mee kan kijken zullen andere mensen dit ook wel eens doen. En dat kan eventuele problemen geven met de beveiliging van zakelijke data, die op dat moment in een publieke ruimte wordt blootgesteld aan diverse risico’s.
Over risico’s gesproken
Vaak verbinden deze mensen dan ook met het publieke WiFi netwerk dat op die locatie wordt aangeboden. Lekker makkelijk, gratis WiFi. Maar wat zijn de gevaren die dit dan met zich mee kan brengen. Mag dat wel van de zaak, is hier geen beleid voor? Moet je niet gewoon een WiFi hot-spot maken op je mobile telefoon.
Bij dit soort situaties is het slim om dan toch de werkplek te voorzien van een geavanceerde virusscanner. Op locaties met een openbare WiFi netwerk kunnen ook hackers zitten die het WiFi signaal op die locatie willen gaan manipuleren door middel van een Man-in-the-middel aanval (MitM). Dit is een veelvoorkomende vorm van beveiligingsaanvallen op draadloze netwerken waarmee de aanvaller de communicatie tussen twee apparaten kan onderscheppen en manipuleren.
Hierdoor is een traditionele virusscanner niet meer genoeg. Er zal tegenwoordig gekeken moeten worden naar een geavanceerde virusscanner. Deze virusscanner heeft de mogelijkheid om geavanceerde cyberaanvallen op de werkplek te stoppen.
Wij bij Fastbyte hebben daarom gekozen voor een oplossing van WatchGuard. Deze oplossing is voorzien van deze geavanceerde technieken. We willen natuurlijk dat de werkplekken die we onderhouden de beste beveiliging hebben, zonder de gebruiker te hinderen in zijn werk. Een lichte scanner dus, die geruisloos zijn werk doet, jouw veilig houdt en direct melding maakt naar onze beheerders als er iets gebeurt waarvoor aandacht nodig is.
Je kunt er dus op vertrouwen dat jouw werkplek veilig is met deze oplossingen. Wil je toch wat meer informatie hoe dit precies in zijn werk gaat, lees dan hieronder verder. WatchGuard biedt de volgende mogelijkheden.
Strong Endpoint Protection Platform (EPP)
De basis van de oplossing, WatchGuard EPP is een effectieve cloud-native beveiligingsoplossing die antivirus centraliseert voor al je Windows, macOS en Linux desktops, laptops en servers, naast de toonaangevende virtualisatie systemen en Android-apparaten. Deze volledige bescherming dekt alle ingangen: netwerk (firewall), e-mail, web en externe apparaten.
Het bevat een reeks technologieën om malware en ransomware te voorkomen, maar ook de nieuwste bedreigingen. Eén van deze technologieën controleert in realtime de WatchGuard Threat Intelligence, een enorme database die wordt gevoed door de nieuwste machine learning-algoritmen om kwaadaardige aanvallen sneller te detecteren.
Enkele voordelen van EPP
• Beveiliging tegen onbekende geavanceerde bedreigingen: detecteert en blokkeert malware, Trojaanse paarden, phishing en ransomware
• Beveiliging voor alle aanvalsbronnen: browsers, e-mail, bestandssystemen en externe apparaten waarmee de werkplek is verbonden.
• Automatische analyse en desinfectie van computers.
• Gedragsanalyse om bekende en onbekende malware bedreigingen op te sporen.
• Cross-platform beveiliging: Windows-systemen, Linux, macOS, iOS, Android en virtuele omgevingen (VMware, virtuele pc. MS Hyper-V, Citrix).
Endpoint Protection Detection and Response (EPDR)
WatchGuard EPDR is een innovatieve cyberbeveiligingsoplossing voor computers, laptops en servers, geleverd vanuit de Cloud. Het automatiseert de preventie, detectie, insluiting en reactie op elke geavanceerde dreiging, zero day malware, ransomware, phishing, in-memory exploits en fileless en malwareloze aanvallen, binnen en buiten het bedrijfsnetwerk. In tegenstelling tot andere oplossingen combineert het een breedste scala aan bescherming technologieën (EPP) met geautomatiseerde detectie en respons (EDR) mogelijkheden. Het heeft ook twee services, actief beheerd door security experts, die worden geleverd als onderdeel van de oplossing:
• Zero-Trust Application Service: 100% classificatie van de applicaties
• Threat Hunting Service: actief opsporen van hackers en insiders
WatchGuard EPDR integreert traditionele technologieën met innovatieve, adaptieve bescherming in een enkele oplossing. Hierdoor wordt het eenvoudiger om met geavanceerde cyber bedreigingen te kunnen omgaan en is jouw werkplek gewoon goed beveiligd.
Doormiddel van het gebruik van dit soort oplossingen verklein je bijvoorbeeld ook de kans om gehackt te worden en kan je met een geruster hart lekker werken op het openbare WiFi netwerk.
Fastbyte helpt
Duizelt het je na het lezen van dit blog? Fastbyte maakt ICT behapbaar, zodat jij je kan concentreren op waar jij sterk in bent. Wij bieden verschillende oplossingen, waarbij wij jouw volledige IT beheer voor onze rekening kunnen nemen, een deel hiervan, of alleen enkele cybersecurity maatregelen kunnen instellen zodat jij veilig kan werken. Wel zo fijn! Neem vooral eens vrijblijvend contact met ons op om te zien wat we voor jou kunnen doen.
Vond je dit interessant?
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!