IT Managers bereiken hun breekpunt. Een zorgelijke realisatie.

Stress en burn-out klachten hebben een enorme impact op IT Managers en teams en maken mensen en bedrijven kwetsbaarder dan ooit.

IT Managers en andere IT professionals “bereiken hun breekpunt” nu ransomware-aanvallen toenemen en nieuwe risico’s steeds meer orde van de dag zijn voor ondernemers.

Uit een wereldwijd onderzoek van Mimecast onder 1.100 IT professionals blijkt dat een derde overweegt de komende twee jaar uit zijn functie te stappen vanwege stress en burn-out.

Uit het rapport blijkt dat de stijgende cybercriminaliteit en de toenemende media-aandacht voor cyberaanvallen een zware druk leggen op IT teams, waarbij velen vrezen hun baan te verliezen als gevolg van een cyberaanval en anderen worstelen met de toenemende druk.

Volgens Mimecast worden IT teams geconfronteerd met “een snelkookpan van voortdurende aanvallen, verstoringen en burn-out”, waardoor het nog moeilijker wordt om de broodnodige IT-ers aan te trekken en te behouden, om bedrijven veilig te houden.

In een gesprek met ZDNET zei Johan Dreyer, EMEA CTO bij Mimecast, dat de impact van het tekort aan IT-ers een “domino-effect” zou hebben op IT-teams “in de hele sector”, tenzij er actie wordt ondernomen om de problemen waarmee de sector wordt geconfronteerd aan te pakken.

Dreyer voegde eraan toe dat ransomware, betalingsfraude, bedrijfsspionage, diefstal van intellectuele eigendom en desinformatiecampagnes alleen al in de afgelopen maanden “in een alarmerend tempo” zijn toegenomen, waardoor bedrijven nog kwetsbaarder zijn geworden voor cybercriminelen.

“De vraag naar cybervaardigheden is groter dan ooit, en een tekort aan werknemers met de vereiste expertise heeft geleid tot een voortdurend toenemend tekort op de werkplek,” vertelde Dreyer aan ZDNET.

Cybercrime is momenteel een populair onderwerp in de media. IT Managers die worden overladen door nieuwsberichten over aanvallen bij andere bedrijven, voelen de druk om zich meer op dit gebied te ontwikkelen en stappen te maken om hun eigen organisatie te beschermen. Meer dan de helft van alle IT Managers (53%) die door Mimecast werden ondervraagd, was het ermee eens dat de toenemende aandacht in de pers over ransomware-aanvallen leidt tot een grotere druk om zich voor te bereiden.

“Dit komt op een moment dat de vraag naar IT-functies sterk toeneemt. Deze vaardigheidskloof heeft een negatief domino-effect op IT-teams in de hele sector [en] veel professionals bereiken hun breekpunt.”

Een derde van alle IT-teams rapporteerde een verhoogd aantal burn-out gerelateerde uitval onder werknemers, na een cyberaanval. Bovendien meldde 34% HR Managers problemen bij het werven van nieuw IT-personeel nadat een aanval heeft plaatsgevonden Hierdoor is het voor organisaties nog moeilijker om incidenten in de toekomst te voorkomen.

Mimecast gaf aan dat IT teams vaak “de basis missen als het gaat om het voorkomen van aanvallen”. Op de vraag welke aanvullende middelen ze nodig hebben om cyberaanvallen te voorkomen en zich voor te bereiden, zei bijna de helft van de IT Managers dat ze up-to-date beveiligingssystemen nodig hebben (46%), terwijl nog eens 46% een betere IT-beveiligingsbewustzijnstraining voor eindgebruikers en werknemers noemde.

Als jouw IT Manager of IT team ook problemen ervaart om up-to-date te blijven van de laatste ontwikkelen op het gebied van cybercrime, dan is het nu een goed moment om na te denken over de inrichting van je IT omgeving. Hoe goed jij jouw IT op orde hebben? Behoud je een eigen IT afdeling? Of neem je een specialist in dienst op het gebied van IT beveiliging? Of wil een deel van je IT diensten (bijvoorbeeld op het gebied van beveiliging) uitbesteden?
IT uitbesteden voor het MKB heeft veel voordelen:

  • Je krijgt je eigen externe IT-afdeling als team, die allemaal hun eigen krachten hebben. Handig voor second opinion en het snel oplossen van problemen.
  • Je betaalt per gebruiker per maand een vast bedrag. Zodat je overzicht hebt van je uitgaven. Je betaalt niet voor meer dan je nodig hebt.
  • Je bespaart werknemerskosten en salaris. Een IT-er vinden die kennis heeft van alle gebieden in de IT is moeilijk te vinden en ook duur door tekort op de markt.
  • Je kunt makkelijk op en afschalen.
  • Samen met jouw IT-partner kun je controle houden op je IT-systemen door middel van monitoring. Bij ons ontvang je zelfs maandelijks rapportage van je IT-systemen. Hierdoor heb je minder stress en vooral meer tijd voor andere zaken waar je op kunt focussen.
  • Jouw externe IT-afdeling zorgt dat jouw IT altijd blijft werken. Je bent niet meer afhankelijk van medewerkers die ziek zijn of op vakantie.
  • Helpdesk die altijd beschikbaar is, ook buiten kantoortijden. Afhankelijk van jouw contract.
  • Je hebt indirect partners die de beste zijn in de IT-wereld. Kijk goed met welke partners jouw IT partij samenwerkt. Bij Fastbyte hebben wij een unieke samenhang van partners, die gespecialiseerd zijn voor het MKB. En daarom hebben zij allemaal hun eigen krachten en zijn zij de beste keuze voor het MKB. Waardoor jij altijd van een goed advies wordt voorzien en vooral van de beste oplossingen gebruik maakt.
  • Uiteindelijk ben je goedkoper uit door het uitbesteden van IT dan een groep IT’ers in dienst te nemen. Een IT-er kost al gauw alleen al aan salaris rond de 40 duizend euro op jaarbasis. Wil jij weten hoeveel IT-uitbesteden  jou gaat kosten? Met deze handige tool weet je precies wat je kwijt bent aan IT-uitbesteden

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.