Hoe kan ik geld besparen door slim om te gaan met mijn werkplek?

Iedereen heeft er momenteel last van; de energieprijzen reizen de pan uit. Voor particulieren is de overheid bezig om een tegemoetkoming in te regelen, om hen te helpen om het hoofd boven water te houden en niet in financiële problemen te komen. Voor het MKB is er helaas nog niet een dergelijke regeling beschikbaar. Hoe kun je slim handelen om in je bedrijf geld en energie te besparen? Fastbyte denkt met je mee. Op deze tips pagina geven wij zes eenvoudige tips, die je gemakkelijk toe kan passen, om geld en energie te besparen.

Tip 1: Zet ’s avonds je beeldscherm uit

Veel mensen werken tegenwoordig met meerdere beeldschermen. Op het moment dat je een laptop loskoppelt, gaat je beeldscherm vaak automatisch in slaapstand, maar wist je dat je scherm dan nog steeds energie verbruikt als je hem in slaapstand achterlaat? Bespaar energie door aan het einde van de dag even alle knopjes uit te zetten, of trek de stekker aan het einde van de werkweek uit apparatuur, die niet perse het hele weekend aan hoef blijven te staan.

Tip 2: Sluit ’s avonds je computer of laptop af

Veel werknemers zeten aan het einde van de dag alleen hun beeldscherm uit, maar vergeten om hun computer af te sluiten. Of misschien klap jij aan het einde van een lange dag wel je laptop dicht met het idee: “Morgen weer een dag”. Heel begrijpelijk, maar wist je dat de meeste laptops niet automatisch afsluiten op het moment dat je hem dicht klapt? Al die tijd dat je laptop dicht geklapt zit, maar niet afgesloten is, vraag die nog steeds om stroom. Of hij vraagt stroom van de interne batterij, of als je hem op het lichtnet aangesloten hebt, dan blijft hij via de stroomkabel om elektriciteit vragen. Ook in de zogenaamde “slaapstand” vraagt je laptop nog steeds om stroom. Natuurlijk zijn de meeste laptops tegenwoordig heel energie zuinig. Ook de Fujitsu laptops die Fastbyte gebruikt hebben een speciaal energie label en zijn heel energiezuinig. Alle beetje helpen, dus ga hier slim mee om. Als alle medewerkers elke dag hun werkplek netjes afsluiten, dan levert dat op jaarbasis toch weer wat op, en zeker in deze moeilijke tijden, kan dat net het verschil maken.

Tip 3: Heb jij nog steeds een printer nodig?

Veel werkzaamheden gaan vandaag de dag digitaal. Faxen zijn al jaren niet meer van deze tijd. Nu reist de vraag: “Heb jij nog wel steeds een printer nodig? Hoe vaak print je iets uit? Is dat wel nodig?” Kun je niet beter al je data in een cloudoplossing zetten? Misschien heb je zelfs nog een papieren archief. Kun je dat niet achterwegen laten? Of misschien kun je aan je klanten vragen of je die documentatie niet gewoon per mail kan sturen in plaats van per post. Veel kantoren hebben nog steeds standaard een kopieermachine of een printer staan, maar is dat eigenlijk nog wel nodig? Mocht je tot de conclusie komen dat die printer toch heel essentieel is voor jouw organisatie, vergeet dan niet om de stekker eruit te trekken op de momenten dat je hem niet gebruikt. Zo bespaar je toch weer energie.

Tip 4: Waar heb jij al je data opgeslagen?

Staat er veel data binnen jouw organisatie lokaal opgeslagen? Of heb je veel nog in een papieren archief? Of misschien maak je wel gebruik van energie slurpende servers. Is dat wel echt nodig? Wordt het niet tijd voor een digitaliseringslag om al je data in een cloudomgeving op te slaan?  Heb jij al je medewerkers goed geïnformeerd waar zij hun data moeten opslaan? Als er veel op lokale werkplekken opgeslagen staat, dan kan dat problemen geven voor je bedrijfscontinuiteit op het moment dat die medewerker jouw bedrijf verlaat, of wanneer er iets gebeurt met die werkplek. Een zwakke schakel in het proces. Fastbyte denkt graag met je mee voor een oplossing.

Tip 5: Wat is jouw beleid op het gebied van verlichting?

Voorheen was het normaal dat de verlichting in ruimtes bleef branden, ook wanneer er geen mensen aan het werk waren. Dit was uit veiligheidsoverweging. Om inbraken te voorkomen. Tegenwoordig zijn de meeste bedrijven voorzien van geavanceerde bewakingscamera’s, die zelfs in het donker nog veel kunnen opvangen en een goed beeld kunnen geven. Is het dan nog wel nodig om overal, alle lichten aan te laten staan? Misschien is het wel tijd om te overwegen om “motion sensors” te installeren zodat mensen niet zelf er over hoeven na te denken of het licht aan of uit moet, maar dat dit door een automatisch systeem wordt gedaan.

Tip 6: Hebben al jouw werknemers nog wel een eigen vaste werkplek nodig?

Doordat veel mensen nu ook regelmatig thuis werken, kun je er over nadenken of je niet liever flexibele werkplekken in wil richten. Als het vaak voorkomt dat medewerkers vanuit huis werken, dan kan dit een besparing opleveren.  Of misschien kan je meetings ook meer digitaal gaan doen, door slim gebruik te maken van een applicatie zoals Microsoft teams. Hierdoor wordt het mogelijk om meer flexibele werkplekken in te richten.

Al je medewerkers hebben dan bijvoorbeeld een eigen lade of een andere vaste plek met alle spullen die ze die dag nodig hebben. Als ze op kantoor zijn, dan kunnen ze die spullen uit de lade pakken en alle werkplekken zijn zodanig ingericht, dat iedereen ervan gebruik kan maken. Of misschien kun je wel verschillende soorten werkplekken aanbieden, die brainstorm sessies of het werken in teamverband bevorderen, in plaats van een standaard werkplek voor iedereen. Door het aantal vaste werkplekken te reduceren, heb je ook minder hardware nodig, wat kan helpen om kosten te besparen.

Bewustwording is stap 1

Breng eerst eens in kaart wat de behoeften zijn van jouw eigen organisatie. Probeer door het stellen van kritische vragen, na te denken of de dingen die je doet, of de manier waarop je ze doet, nog wel steeds de beste keuze is. We zijn gewend om de dingen te doen zoals we ze altijd doen, maar soms kan een kleine verandering onderaan de streep al veel opleveren.

Fastbyte denkt graag met je mee

Misschien is dit ook wel een goed moment om na te denken of je zelf nog wel je IT beheer wilt doen. Door je IT beheer uit handen te geven, kun je veel schaalvoordelen realiseren en mogelijk enorm veel geld besparen. Fastbyte denkt graag met je mee als het gaat om zaken als cloudoplossingen, digitaal werkplek beheer, IT zaken uitbesteden, cybersecurity of andere IT gerelateerde zaken, die jou de kans geven om je te richten op waar je echt goed in bent, want Fastbyte maakt ICT behapbaar.

 

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.