Verzekeraars voor cyberverzekering trekken zich terug

Bedrijven moeten steeds meer moeite doen om zich te verzekeren tegen ransomware. Waar je paar jaar geleden nog maar één A4 als vragenlijst kreeg bij het screenen van de cyberverzekering, zijn dat er nu 14 pagina’s geworden met meer dan 150 vragen over jouw bedrijf en beveiliging.

Verzekeraars zijn zich namelijk bewust van de snel groeiende cybercrime cijfers, dat het voor verzekeraars minder interessant of rendabel wordt om zogenoemde cyberverzekering te verkopen. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Z.

Forse stijging is de reden

Vorig jaar steeg het aantal gemelde ransomware-aanvallen wereldwijd met 715 procent, meldde een beveiligingsbedrijf. En uit een onderzoek van Beazly Breach Response blijkt, dat 71 procent van alle ransomware-aanvallen gericht is op mkb-bedrijven.

Ook risico- en verzekeringsadviseur Aon ziet dat cybercrime verzekeraars kritischer worden. En dat heeft een op een te maken met oplopende kosten, zegt Marie-Louise de Smit, cyberbroking director bij Aon. Want het betaalde losgeld is vaak maar 20% van het daadwerkelijke schadebedrag.

“Die schadelast neemt de afgelopen jaren exponentieel toe, vooral vanwege ransomware-aanvallen, zowel in aantallen als in hevigheid. En verzekeraars willen geen grote schadelasten in hun boeken hebben. Tegelijkertijd heeft niet iedereen hetzelfde niveau van veiligheidsbewustzijn.”

De Smit van Aon vergelijkt het met de verzekeringen voor een huis.

“Een huis met een lekkend dak kun je ook niet verzekeren. Het dak moet gerepareerd zijn.” En om de inboedel te kunnen verzekeren, moet er wel een slot op de deur zitten. “Als het dak een beetje lekt, kun je je nog steeds verzekeren maar de voorwaarden en premie worden anders.”

Bedrijven moeten zich bewust zijn van de risico’s die ze lopen. En moeten geld in investeren in beveiliging, zegt De Smit van Aon. Het is niet meer vanzelfsprekend dat bedrijven zomaar een cyberverzekering krijgen.

Bron: rtlnieuws

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

cyberverzekering