MKB nieuw mikpunt van cybercrime

Uit recent onderzoek van ABN Amro blijkt dat cybercriminaliteit in Nederland flink is toegenomen, vooral onder het MKB. In 2023 heeft meer dan driekwart van de bedrijven te maken gehad met cyberaanvallen. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 45% in het begin van 2022. Voor het eerst noteert ABN Amro meer gevallen van cybercriminaliteit in het MKB dan bij grote ondernemingen.

MKB nieuw mikpunt van cybercrime

Drie kwart van de ondervraagden, geeft aan met cybercriminaliteit te maken hebben gekregen. Dit is een opvallende toename ten opzichte van de 45 procent in 2022 in het eerste deel van het jaar. Echter blijft het risicopercentage achter bij de werkelijke dreiging. Slechts 29% van de MKB’ers ziet cybercriminaliteit als een groot risico.

Cybercriminelen maken gebruik van innovatieve technologieën

Om snel en creatief te werk te gaan, maken cybercriminelen gebruik van innovatieve technologieën, zoals kunstmatige intelligentie. Ze kraken wachtwoorden, ontwerpen phishing-campagnes en creëren kwaadaardige programma’s die zichzelf automatisch verbeteren. Phishing is de meest voorkomende vorm van cyberaanvallen. 66% van de bedrijven heeft hiermee al eens te maken gehad. Malware-aanvallen treffen 38% van de bedrijven. De snelle ontwikkelingen op technologisch gebied zorgen ervoor dat ondernemingen moeite hebben de hackersgemeenschap bij te benen.

Nieuwe regelgeving NIS2 spoort aan om cyberveiligheid contractueel vast te leggen

De NIS2-richtlijn richt zich op de risico’s die netwerk- en informatiesystemen bedreigen, zoals cyberbeveiligingsrisico’s. De komst van de NIS2-richtlijn moet bijdragen aan meer Europese harmonisatie en een hoger niveau van cybersecurity bij bedrijven en organisaties. Door deze nieuwe Europese regelgeving, zou de urgentie onder kleine ondernemingen evenwel moeten toenemen, schrijven onderzoekers van ABN Amro. Bedrijven zullen extra aandacht moeten besteden aan hun eigen cybersecuritybeleid om kritische vragen van partners te kunnen beantwoorden. Met name kleine bedrijven, die hun securitybeleid niet op orde hebben, dreigen zichzelf buitenspel te zetten.

Belang security awareness en herkenning phishing e-mails

Phishing e-mails vallen onder de meest gebruikte methodes om effectief cyberaanvallen op organisaties over de hele wereld uit te voeren. Cybercriminelen verfijnen hun strategieën voortdurend in een poging om gebruikers en organisaties een stap voor te blijven. Dit doen zij door onderwerpen en e-mails zo aan te passen dat het geloofwaardig eruit ziet. Er wordt bijvoorbeeld ingespeeld op emoties of proberen onrust of verwarring te zaaien met als doel jou te verleiden om op een link te klikken.

Herken phishing e-mails!

Knowbe4 is aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, dat jou helpt om het voortdurende probleem van social engineering te beheersen. Als Knowbe4 partner, zorgt Fastbyte ervoor, dat er voortdurend getraind wordt op het herkennen van phishing e-mails en te zorgen dat er awareness gecreëerd wordt in de organisatie, om jouw medewerkers te trainen en te zorgen dat ook de laatste linie in de beveiliging van jouw IT goed beveiligd is.

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

MKB nieuw mikpunt van cybercrime