Drie tips voor veilig hybride werken

Veilige en eenvoudige toegang voor thuiswerkers vraagt meer aandacht. Drie tips voor veilig hybride werken.

Inmiddels kennen we de voordelen van thuiswerken. Maar er blijven grote zorgen over de beveiliging hiervan. Dit blijkt uit een onderzoek dat is verricht door een extern IT bedrijf. Het gaat dan met name over de bescherming van collega’s met verhoogde toegangsrechten tot bedrijfsnetwerken. Geschiedenis van datalekken laat zien dat dit een belangrijk probleem is en tevens een ingang is voor aanvallers.  Dit geeft aan dat het beheer- en beveiliging van deze accounts van groot belang is.

Na maanden van thuiswerken gaf 78% van de werknemers aan dat het verbinden met bedrijfssystemen hun grootste probleem was met de nieuwe werkwijze. Gezien het aantal recente inbraken in systemen voor toegang op afstand, is het duidelijk geworden dat een veilige en eenvoudige toegang voor externe werknemers en partners verre van goed geregeld is.

Met deze drie tips voor veilig hybride werken kan jij jouw medewerkers in de goede richting krijgen van veiligheid.

  1. Gebruik sterke authenticatie

    Dit klinkt als voor de hand liggend en dat is het ook. Maar lang niet iedereen maakt hier gebruik van. Je moet zorgen dat jouw bedrijfsnetwerken met een verhoogde toegangsrechten goed is beveiligd. Het is van groot belang dit per account te controleren, of het een collega of leverancier is met toegang tot het netwerk. Deze accounts moeten dus met multi-factor authenticatie (MFA) worden beschermd. Omdat MFA een login systeem is waar extra beveiligingscheck voor nodig is. Tegenwoordig is er een ruime keuze voor MFA, denk aan: sleutels, tokens, push-meldingen, teksten en biometrie. Kies hierbij een beveiligingsmethode van MFA die voor jouw medewerkers gemakkelijk te gebruiken is.

  2. Hoe zit het met jouw VPN gebruik?

    VPN is zeer handig, maar niet als deze verkeerd geïmplementeerd en onderhouden is. Want dan wordt het misbruikt door aanvallers om toegang te krijgen tot gevoelige systemen en bedrijfsnetwerken.  Toegang mag alleen worden verleend via beveiligde gateways die rechtstreeks verbinding maken met kritieke onderdelen en elke geprivilegieerde sessie moet worden bewaakt en geregistreerd om risico’s te verminderen.

  1. Belangen werknemers

    Het blijkt dat de helft van de werknemers die nu meer thuiswerken gebruik maakt van een computer/laptop van werk, een VPN-verbinding, MFA of een webcam cover. Terwijl bedrijven zich opmaken voor hybride werken, vraagt de werknemer om betere cyberbeveiliging. Want 43% vindt dat de werkgever meer zou kunnen doen, waarbij de behoefte vooral ligt in zaken als een VPN-verbinding en werken vanuit een secure Cloud.

Uiteindelijk wil ieder werkgever een goed werkende en beveiligde thuiswerkomgeving. Aan de ene kant wil je het jouw medewerkers zo makkelijk mogelijk maken om in te loggen, en aan de andere kant wil je voor jouw bedrijfsveiligheid inzien wie toegang heeft tot wat, waar en hoe. Vooral nu de cyberdreigingen de overhand nemen, terwijl we meer naar een hybride werkomgeving gaan. Het bezuinigen op de ICT is nu niet het juiste moment, eigenlijk nooit.  Dit is een uitdaging waar veel MKB-bedrijven mee te maken hebben. Daarom bieden wij oplossingen op maat aan om veilig hybride werken mogelijk te maken. Het gaat om het vinden van balans tussen security en bedrijfsflexibiliteit met in het achterhoofd de belangen van jouw medewerkers.

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.