Cyberoorlog Nederland

Cyberoorlog Nederland, waarom is Nederland interessant?

Het zal je niet ontgaan zijn dat er momenteel gevreesd wordt voor een cyberoorlog. Moeten wij ons hier in Nederland (vooral bedrijven) zorgen maken? Nederland is één van de meest gedigitaliseerde landen. Dat betekent dat in Nederland het meeste werk met digitale tools worden gedaan. Zo waren de olieterminals in Nederland en de Rotterdamse haven eerder al gehackt. De Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD heeft ontdekt dat enkele tientallen Nederlandse routers van particulieren en bedrijven zijn gehackt door een beruchte Russische militaire hackgroep. Is Nederland mogelijk doelwit van cyberoorlog? En wat betekent dit voor jouw bedrijf?

 

Redenen waarom Nederland een aantrekkelijk doelwit is voor hackers

 1. Eén van de meest gedigitaliseerde en grootste economie ter wereld. En hoe meer je digitaal doet, hoe kwetsbaarder je bent voor hackers.
 2. Specialistische kennis (ook van cybersecurity). Nederland staat op nummer vijf van de wereld van cybersecurity kennis.
 3. Groot exporteur in Europa.
 4. Lid van de Navo.
 5. In Nederland is alles gedigitaliseerd. Van verkeersborden op snelwegen, transport van supermarkten en openbaar vervoer tot de waterbruggen die digitaal worden beheerd. Dit betekent dat Nederland mogelijk plat zou liggen als diverse cyberaanvallen succesvol zouden zijn.

Wat betekent een mogelijke cyberoorlog voor bedrijven in Nederland?

Ransomware of DDOS aanval verspreidt zich snel naar andere ketens (netwerken) wanneer het eenmaal binnen is bij een bedrijf. Deze aanvallen worden op een massa schaal verricht. Hierdoor lopen veel bedrijven en zelfs particulieren dus gevaar. Vooral nu er ook thuisgewerkt wordt. Want een thuisnetwerk van een medewerker is vaak niet voorzien van professionele router etc. Nadeel is dat je het niet eens in de gaten hebt dat het jou overkomt, totdat het te laat is.

Dit zijn de belangrijke stappen die je kunt ondernemen om dit te voorkomen:

 1. Investeer in professionele routers en Firewall
 2. Investeer in Multi Factor Authenticatie – zo weet je zeker dat gestolen wachtwoorden niet gebruikt kunnen worden binnen jouw bedrijf en overal veilig ingelogd kan worden op jouw bedrijfsnetwerken ongeacht de plaats.
 3. Maak back-ups! Wie heeft toegang tot belangrijke data binnen jouw organisatie? En waar sla jij deze op? Kun je bij jouw data (back-up) als je systeem eruit ligt?
 4. Gebruik VPN
 5. Update regelmatig jouw systemen en netwerken!
 6. Bespreek vooral samen met jouw systeembeheerder wat je kunt doen om cyberaanvallen zoveel mogelijk te voorkomen.