2,5 miljoen Nederlanders in 2021 slachtoffer van online criminaliteit
Nepmails zorgen jaarlijks voor enorme schade. Hoe herken je een nepmail? Hoe bescherm je jouw organisatie tegen cybercriminaliteit?
Ruim honderdduizend mensen in 2021 slachtoffer van Phishing
Online oplichting door het verzenden van nepmails zorgt jaarlijks voor enorme financiële schade in het bedrijfsleven. Cyber criminelen worden steeds geraffineerder en zijn steeds beter in het “vermommen” van een mail. Het is vaak moeilijk is om te achterhalen of je met een gerenommeerd bedrijf of overheidsinstantie te maken hebt, of dat het om een crimineel gaat. Wanneer je een mail van een cybercrimineel krijgt, dan sturen ze vaak een geïnfecteerd bestand in de bijlage. Hiermee proberen ze toegang te krijgen tot je netwerk of pc. Een andere vorm van online oplichting is te vragen of je je persoonlijke gegevens wil invullen. Phishing is een vorm van online oplichting, waarbij de dader zich voordoet als iemand anders. Met valse verhalen proberen ze je geld afhandig te maken of toegang te krijgen tot je data. In 2021 hadden meer dan 68% van alle Nederlanders hier last van. Bijna 1% van deze groep (ruim 100.000 personen), is hier uiteindelijk geld door verloren.
Veel voorkomende phishing mails
Tegenwoordig zijn veel mensen zich bewust van het gevaar van phishingmails. Vandaar ook dat cybercriminelen steeds nieuwere methoden ontwikkelen om je erin te laten trappen. Ontvang je wel eens een pakje van Post NL of DHL? Deze mails worden nagemaakt door criminelen waardoor je denkt dat het om een echte bestelling gaat. maar dan blijkt het toch om een nepmail te gaan. Ook kan het gaan om bijvoorbeeld een mail of sms bericht wat ogenschijnlijk van je bank af komt. Zelfs DigiD berichten kunnen van criminelen afkomen!
Criminelen nemen jouw zakelijke agenda over
Een steeds groter wordend probleem bij werkgevers is phishingmail in de vorm van een uitnodiging. Iemand stuurt je een uitnodiging om af te spreken. Als er ergens een datalek is ontstaan en je e-mail adres op een lijst staat, dan kan het zijn dat cybercriminelen je een geïnfecteerd agendaverzoek sturen. In sommige gevallen wordt er een bestandje op je computer of netwerk gezet, zodra je de mail aanklikt, maar het kan ook zijn dat er direct een afspraak wordt ingepland in je agenda. Dit kan een eenmalige afspraak in je agenda zijn, maar het kan ook dat je hiermee een soort abonnement neemt op een spammer, waardoor die constant berichten in je agenda kan zetten. Zorg daarom dat je mailbox goed beveiligd is met de Fastbyte emailbeveiliging.
Groei cybercrime eist dat jouw IT op orde moet zijn
Criminelen maken massaal misbruik van het feit dat veel bedrijven technisch niet zijn voorbereid op geraffineerde aanvallen. Vooral in het MKB is dit een steeds groter wordend probleem. Door het aansluiten van prive laptops op een zakelijk netwerk of het openen van zakelijke mail op een prive laptop kan er al een probleem ontstaan. Veel nieuwe medewerkers binnen een organisatie zijn vaak niet getraind in het herkennen van een phishingmail. Cybercriminelen maken hier vaak misbruik van en proberen op de makkelijkste manier toegang te krijgen tot een zakelijke laptop of een zakelijk netwerk. Hierdoor kunnen er veel kwetsbare situaties ontstaan. Zoals systemen van bedrijven die platliggen, waardoor werken onmogelijk is. Dit zorgt voor grote financiële en emotionele schade .
Hoe komt dit?
Bedrijven zien de ernst van de situatie niet in. Het MKB denkt ‘Waarom zouden wij slachtoffer worden van cybercrime? Wij zijn niet belangrijk genoeg’. Maar het gaat er tegenwoordig niet meer om of je als bedrijf belangrijk bent of niet, maar wat er bij jou te halen valt.
Laaghangend fruit
De meeste cybercriminelen gaan eerder voor systemen die gemakkelijk te hacken of te infecteren zijn, zodat ze snel binnen komen. Hoeveel zij uiteindelijk kunnen buitmaken of hoeveel schade zij kunnen aanrichten, dat maakt hen niet zoveel uit. Soms leggen ze een bedrijf plat, gewoon voor de lol. Veel ondernemers in het MKB denken dat de kosten voor cybersecurity erg hoog zijn, of denken dat het heel complex is om dit in te richten. Hierdoor schuift zo’n beslissing vaak op de lange baan en ben je, en blijf je, een gemakkelijk doelwit. Ook duurt het vaak lang om je bedrijf weer draaiende te krijgen na zo’n aanval. Hoe lang kun jij je bedrijf gesloten houden?
IT-uitbesteden voor het MKB
Wil jij met jouw bedrijf veilig en verzekerd kunnen werken? Altijd over de juiste data beschikken? Je niet te hoeven inlezen in de laatste ontwikkelingen op het gebied van cybercrime? Altijd en overal veilig kunnen werken, zowel makkelijk kunnen thuiswerken, op locatie of op kantoor? Dan is verstandig om bij jezelf na te gaan hoe goed jij jouw IT zaken op orde wilt hebben. Ga je voor een eigen IT afdeling? Of neem je één IT-er in dienst? Of wil je het toch uitbesteden? Met deze handige tool weet je precies wat je kwijt bent aan IT-uitbesteden
Vond je dit interessant?
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!