Jouw online basisveiligheid in 5 stappen geregeld

Tegenwoordig kan je bijna alles over iedereen vinden op het internet. Je hoeft hier weinig moeite voor te doen. Belangrijk is het dus om niet zomaar alles op het internet te zetten. Het is essentieel om proactieve maatregelen te nemen en je bewust te zijn van de digitale dreigingen die overal aanwezig zijn. Met één klik kan het zijn dat je systemen platliggen of je persoonlijke gegevens open en bloot op het internet staan. Om je digitale veiligheid te versterken beschrijven we vijf cruciale tips die jij meteen kan toepassen. Of je nu een ervaren internetgebruiker bent of niet, het kan iedereen onbewust overkomen dat je toch een bedreiging over het hoofd ziet. Leer hoe je jouw online aanwezigheid kunt beschermen en denk altijd twee keer na voor je ergens op klikt.

Voer regelmatig updates uit

Het regelmatig uitvoeren van updates is een essentiële stap om je online veiligheid te waarborgen, vooral voor slimme apparaten. Slimme apparaten zijn apparaten die informatie verzamelen over jou en jouw omgeving. Deze gegevens wisselen ze uit met het internet en andere apparaten. Ze zijn dus constant verbonden met het internet. Voorbeelden van slimme apparaten zijn: IP-camera’s, slimme deurbel, smart TV en speaker, slimme verlichting, router, slimme babyfoon, slimme koelkast. Slimme thermostaat. Deze apparaten staan in verbinding met je thuis- of kantoornetwerk. Als criminelen eenmaal toegang hebben tot één apparaat, kunnen zij via het netwerk ook bij alle andere apparaten. Update je slimme apparaten door in de app waarmee het bedient wordt, of via de website van de leverancier, verbinding te maken. Ga naar instellingen en zet daar automatisch updaten aan. Kan dat niet? Stel voor jezelf een reminder in, dat je regelmatig checkt en update. Beveilig je slimme apparaten door de standaard wachtwoorden te veranderen en sterke, unieke wachtwoorden te gebruiken. Verbind je snelle apparaten altijd met een goed beveiligd netwerk en zet je apparaten helemaal uit als je ze niet gebruikt.

Gebruik een virusscanner

Een virusscanner is van cruciaal belang om schadelijke software, zoals malware, virussen en kwaadaardige apps te detecteren, te analyseren en te verwijderen. Door regelmatig scans uit te voeren kan een virusscanner verdachte activiteiten identificeren en isoleren. Een virusscanner is niet alleen van belang voor computers, maar ook voor andere apparaten, zoals smartphones en tablets. Het gebruik van een traditionele virusscanner is nog steeds van vitaal belang, is het belangrijk om verder te kijken. De wereld met online bedreigingen blijft voortdurend veranderen. Om nieuwe bedreigingen te blijven detecteren is het nodig om te investeren in een uitgebreide beveiligingsoplossing. Lees in ons blog waarom een traditionele virusscanner niet meer voldoende is.

Gebruik sterke, unieke wachtwoorden

Iedereen weet wel dat sterke wachtwoorden, het liefst uniek of lang moeten zijn. Of nog beter in de vorm van een zin. Denk aan: ‘ik wijzig mijn wachtwoord elke 3 maanden’. Lees hier de 5 best practices om sterke en unieke wachtwoorden te maken. Maar hoe waarborg je je wachtwoorden en hoe onthoud je deze? Met één hoofdwachtwoord die je hoeft te onthouden, is een wachtwoordmanager de ideale, veilige en betrouwbare oplossing. Een wachtwoordmanager genereert unieke en veilige wachtwoorden en slaat dit op in een veilige kluis. Deze kluis open je door één wachtwoord, die jezelf kiest te gebruiken. Zo hoef je alleen die te onthouden.

Gebruik twee-staps verificatie

Met twee-staps verificatie (MFA) voeg je aan het inloggen met jouw wachtwoord een extra inlogvereiste toe. Dit heet het inloggen in twee stappen (2FA). Een voorbeeld is dat je een sms-code op een door jou gekoppelde apparaat, zoals je smartphone binnen krijgt. Alleen jij krijgt deze code, waardoor jouw identiteit wordt vastgesteld en jij dus de persoon bent, die je zegt dat je bent. Stel MFA op zoveel mogelijk plekken in, waar dat mogelijk is. Wij stellen het graag voor je in. Benieuwd naar de opties? Lees hier de mogelijkheden.

Eerst checken, dan klikken

Vaak met phishing krijg je een verzoek in een mail om op een link te klikken, zodat er een nieuwe pagina opent. Dit lijken ‘echte’ e-mails, waar cybercriminelen vragen om je persoonlijke gegevens in te vullen. Naast een link, kan het downloaden van een bestand in de bijlage ook veel schade veroorzaken. Wat kan je er tegen doen? Klik nooit zomaar op een link, waarvan je denkt dat de mail van een onbekende afzender afkomstig is. Vraag jezelf eerst af of je deze e-mail verwacht. Herken je het niet? Vraag je collega’s of zij de mail verwachten. Controleer met deze tool, of de link klopt of niet.

Check bij internetbankieren regelmatig of de url van de site nog steeds hetzelfde is. Ontdek je een kleine verandering, zoals het ontbreken van een letter, dan is dit een teken dat het niet klopt. Navigeer altijd direct naar de website van een organisatie of bank om er zeker van te zijn dat de link klopt. Een veilige betaalomgeving herkent u aan het groene hangslotje en een webadres dat begint met https. S staat voor secure. Bij moderne browsers is deze extra beveiligde verbinding ook zichtbaar door een groene adresbalk.

Fastbyte helpt

Duizelt het je na het lezen van dit blog? Fastbyte maakt ICT behapbaar, zodat jij je kan concentreren op waar jij sterk in bent. Wij bieden verschillende oplossingen, waarbij wij jouw volledige IT beheer voor onze rekening kunnen nemen, een deel hiervan, of alleen enkele cybersecurity maatregelen kunnen instellen zodat jij veilig kan werken. Wel zo fijn! Neem vooral eens vrijblijvend contact met ons op om te zien wat we voor jou kunnen doen.

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Jouw online basisveiligheid in 5 stappen geregeld