Wat is ransomeware?

Weet jij wat je moet doen bij een ransomware aanval?

 
Ransomware is een vorm van malware die gegevens versleuteld houdt totdat er losgeld wordt betaald. Er bestaan vele varianten (zoals REvil, Conti en WannaCry), maar cybercriminelen zijn continu bezig om nieuwe aanvallen te bedenken, waardoor het erg moeilijk is om er bescherming tegen te bieden.
Het gemiddelde bedrag aan losgeld dat wordt gevraagd is zo rond de 5000-6000 euros. Daarnaast kunnen de gemiddelde kosten van downtime (je bedrijf ligt dan helemaal stil) van een enkele aanval, oplopen tot wel 50.000 euro. Ook kan het zijn dat je Google ranking daalt wanneer, bijvoorbeeld je website, enkele dagen onbereikbaar is.

Downtimekosten berekenen

“Indirecte kosten” zijn moeilijk te berekenen, dus om tot een betrouwbare inschatting van de kosten in geval van downtime te komen, is het zinvol om in eerste instantie naar de directe kosten te kijken. Voor deze schatting kan de volgende eenvoudige maar zeer effectieve berekening worden gebruikt: (omzet/werkdagen per jaar) / open werkuren.

Bij het maken van de berekening moet er echter rekening mee worden gehouden of de downtime zich in de hele organisatie voordoet of alleen in bijvoorbeeld een specifieke vestiging. Stel je hebt een middelgroot bedrijf dat jaarlijks 20 miljoen binnenhaalt. Het bedrijf is gemiddeld 23 dagen per maand geopend met 12 uur per dag en ongeveer 50% van het bedrijf werkt op het hoofdkantoor.

Om de kosten van downtime voor een organisatie te begrijpen, beginnen we met een eenvoudige berekening:

(20.000.000/276 werkdagen)/12 werkuren per dag = €6.000 gederfde omzet per uur als gevolg van downtime.

Vervolgens berekenen we de kosten specifiek voor een hoofdkantoor: (€ 6.000 gederfde omzet per uur voor de hele organisatie) x 50% = € 3.000,00 per uur specifiek voor een hoofdkantoor.

Ondanks dat indirecte kosten moeilijker te berekenen zijn, zullen bedrijven bij het afwegen van risico’s toch met deze kosten rekening moeten houden. Beslissers moeten er daarom rekening mee houden dat de indirecte kosten bij uitval bovenop de berekende directe kosten komen. Nadat de directe kosten zijn geschat, kunnen organisaties overwegen in hoeverre downtime of systeemstoringen binnen het bedrijf worden getolereerd. Daarbij is het van belang dat zij goed inzicht hebben in hoe groot de financiële impact is bij uitval. Naast de financiële impact is ook het hersteldeel van belang: – Hoeveel gegevensverlies kan een bedrijf tolereren? Een dag? Een week? Een uur? – Hoeveel downtime kunnen ze zich veroorloven? 

 Wat te doen als je door ransomware wordt getroffen?

Bekijk deze checklist om er zeker van te zijn dat je de juiste stappen neemt: ⏬

De oplossing van Fastbyte

Voor WFS, World Wide Flight Service, een luchtvrachtafhandelingsbedrijf, heeft Fastbyte een implementatie van een nieuwe, virtuele server-infra ingeregeld, die op afstand gemonitord en onderhouden wordt door Fastbyte. Hierdoor zijn alle IT-systemen nu continue beschikbaar en beschermd.

Klaar om jouw onderneming te beschermen tegen een ransomware aanval?

Wij helpen graag.

Welke oplossing past bij jouw bedrijf?

Wil jij weten hoe jij jouw bedrijf of IT Manager kan ontzorgen? Of wil je liever al je ICT zaken uit handen geven? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op!

Welke oplossing past bij jouw bedrijf?

Wil jij weten hoe jij jouw organisatie kan beschermen in het geval van een ransomwareaanval? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op!

IT-uitbesteden voor MKB

Vind jij het ook belangrijk dat al je systemen dagelijks vlekkeloos draaien? Dan is dit misschien ook een goed moment om na te denken over de inrichting van je IT omgeving. Hoe goed jij jouw IT op orde hebben? Kies je voor een eigen IT afdeling? Of neem je één IT-er in dienst? Of wil je IT beheer uitbesteden?

IT uitbesteden voor het MKB heeft veel voordelen:

  • Je krijgt je eigen externe IT-afdeling als team, die allemaal hun eigen krachten hebben. Handig voor second opinion en het snel oplossen van problemen.
  • Je betaalt per gebruiker per maand een vast bedrag. Zodat je overzicht hebt van je uitgaven. Je betaalt niet voor meer dan je nodig hebt.
  • Je bespaart werknemerskosten en salaris. Een IT-er vinden die kennis heeft van alle gebieden in de IT is moeilijk te vinden en ook duur door tekort op de markt.
  • Je kunt makkelijk op en afschalen.
  • Samen met jouw IT-partner kun je controle houden op je IT-systemen door middel van monitoring. Bij ons ontvang je zelfs maandelijks rapportage van je IT-systemen. Hierdoor heb je minder stress en vooral meer tijd voor andere zaken waar je op kunt focussen.
  • Jouw externe IT-afdeling zorgt dat jouw IT altijd blijft werken. Je bent niet meer afhankelijk van medewerkers die ziek zijn of op vakantie.
  • Helpdesk die altijd beschikbaar is, ook buiten kantoortijden. Afhankelijk van jouw contract.
  • Je hebt indirect partners die de beste zijn in de IT-wereld. Kijk goed met welke partners jouw IT partij samenwerkt. Bij Fastbyte hebben wij een unieke samenhang van partners, die gespecialiseerd zijn voor het MKB. En daarom hebben zij allemaal hun eigen krachten en zijn zij de beste keuze voor het MKB. Waardoor jij altijd van een goed advies wordt voorzien en vooral van de beste oplossingen gebruik maakt.
  • Uiteindelijk ben je goedkoper uit door het uitbesteden van IT dan een groep IT’ers in dienst te nemen. Een IT-er kost al gauw alleen al aan salaris rond de 40 duizend euro op jaarbasis. Wil jij weten hoeveel IT-uitbesteden  jou gaat kosten? Met deze handige tool weet je precies wat je kwijt bent aan IT-uitbesteden.

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.