Wat is een hacker?

Wat is een hacker?

Hacker is iemand die illegaal, zonder jouw toestemming, in jouw computernetwerk of systeem probeert te komen. Zelfs het raden van een wachtwoord wordt beschouwd als een hack.

Waarom hackt een hacker?

Een hacker heeft vaak de bedoeling om belangrijke data of persoonsgegevens te verkrijgen, om vervolgens losgeld van jou te eisen. Vaak zitten er grote  criminele organisaties achter.

Dan heb je ook ethische hackers, die ook kunnen hacken met goede bedoelingen. Vaak huur je ze in om te achterhalen waar beveiligingsgaten zitten in jouw cyberbeveiliging.

Hoe komt een hacker binnen?

Dit doen zij door malware of ransomware te verspreiden via linkjes of documenten. Wanneer jij op deze linkjes klikt of de documenten downloadt, is de hacker in principe al in jouw systemen of netwerken.

Hackers kijken gemiddeld vijf maanden onopgemerkt mee in jouw systemen, om te achterhalen wat jouw belangrijke kroonjuwelen zijn. Hoe jullie communiceren qua schrijfstijl en welke data en systemen het belangrijkst zijn. Vervolgens “blokkeren” (ook wel encryptie of versleutelen genoemd) jouw bestanden. Zodat jij geen toegang meer hebt tot jouw belangrijke data. Daarna eisen ze losgeld. Want zonder data of systemen die niet werken kan jij niet verder.

Tactieken van hacker

Er zijn zoveel andere soorten tactieken die hackers gebruiken. Een andere manier is het nabootsen van een factuur. Na een lange tijd mee te hebben gekeken en gelezen waar jij mee bezig bent, maken ze vaak een nep e-mail adres aan met verzoek tot betaling naar of van een klant of partner. Jouw partner of klant denkt dat dit een legitiem factuur is, omdat jullie hierover in gesprek zijn geweest. Vervolgens betalen zij de factuur en weg is het geld.

Hoe weet je dat je gehackt bent?

Het is vaak erg moeilijk om te achterhalen of je bent gehackt. Maar vaak weet je dat het goed mis is wanneer:

  • Je niet meer kunt inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord.
  • Je computer of pc is ineens traag en gebruikt meer capaciteit.
  • Er lopen programma’s op de achtergrond die jij niet gebruikt, deze kun je inzien via taakbeheer.
  • Je bestanden zijn versleuteld.
  • Je krijgt een e-mailmelding, SMS of Multi Factor Authenticatie melding dat iemand vanaf een specifieke locatie probeert in te loggen op jouw account. En jij was dit zelf niet.
  • Rare e-mails of berichten vanuit jouw naam worden verstuurd, die jij niet hebt verstuurd.

Wat moet je doen als je bent gehackt?

Het belangrijkste is om iets te doen. Zorg er onmiddellijk voor dat alle systemen van het netwerk af zijn. Dus niet meer verbonden met het internet. En neem direct contact op met jouw ICT afdeling of IT-beheerder. Betaal niet het losgeld en doe aangifte bij de politie.

Hoe bescherm je jezelf tegen een hacker?

Eerst moet je achterhalen of jouw beveiliging wel zo goed is als jij denkt. Dit kun je doen door een scan uit te laten voeren door een deskundige partij. Zij gaan dan intern en extern scannen waar potentiële risico’s liggen.

Vervolgens ontvang je een rapportage en is het de bedoeling dat je investeert in de risico’s die uit de rapportage zijn gekomen.

Wij hebben alvast 10 vragen voor je opgesteld die je kunt invullen om een idee te krijgen of jouw bedrijf wel goed is beveiligd. Deze kun je hier gratis invullen waarna je direct uitslag krijgt.

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

wat is een hacker