Een nieuwe supercomputer voor TU Delft

Fujitsu heeft samen met NetApp geholpen bij het lanceren van een nieuwe supercomputer voor TU Delft. Fujitsu, speler in High Performance Computing systemen (HPC), hielp de universiteit met vijftien krachtige computers samen te voegen tot een groot cluster voor HPC. NetApp, een cloudgedreven, datacentrisch softwarebedrijf zorgde voor de schaalbare gegevensopslag. Samen realiseerde zij deze computer genaamd DelftBlue.

Snelheid

De supercomputer is 85% sneller dan de vorige HPC infrastructuur van de TU Delft en staat hiermee op nummer 250 van de 500 snelste supercomputers ter wereld. Om een beeld te krijgen hoe snel de computer is wordt de volgende berekening gemaakt: DelftBlue behaalt een snelheid van twee petaflops, wat gelijk staat aan een miljoen keer een miljard berekeningen per seconde.

Hoge rekensnelheid

Deze hoge rekensnelheid is nodig om binnen de universiteit te kunnen werken met artificiële intelligentie, big data en simulaties. Zo vereist het onderzoek naar het effect van wolken op de temperatuur op aarde meer dan 760 terabyte voor het simuleren van wolken. Dat is dus ontzettend veel data die alleen door een supercomputer verwerkt kan worden. Niet alleen de HPC prestaties van TU Delft zijn verbeterd, maar ook kunnen nu honderden gebruikers tegelijkertijd gebruikmaken van de supercomputer. Zo hoeven studenten niet langer meer te wachten op toestemming om aan de slag te gaan met het testen van hun modellen op een externe supercomputer. De nieuwe infrastructuur biedt ook een mogelijkheid om meerdere complexe simulaties naast elkaar te draaien zonder enige limitaties. Hierdoor kan de universiteit verder gaan in nieuwe onderzoeksgebieden zoals AI, menselijke samenleving en de effecten van klimaatverandering.

Toekomstige doelen

In 2030 wil TU Delft volledig duurzaam opereren. Alle activiteiten op en vanaf de campus zijn dan CO2-neutraal, circulair, klimaat adaptief en dragen bij aan de kwaliteit van leven voor haar gebruikers en de natuur. TU Delft benoemd, dat de uitdagingen complexer worden en daarom is er rekenkracht nodig. Met behulp van Fujitsu en NetApp is de nieuwe supercomputer Delftblue gerealiseerd. Vraagstukken over duurzame energie, klimaatverandering en voedselproductie worden beter in beeld gebracht met de supercomputer, om zo oplossingen te creëren.

Fastbyte helpt!

Fastbyte is trots partner van Fujitsu, om jou te voorzien van een veilige en moderne werkplek doormiddel van duurzame technologische producten, oplossingen en diensten. Fujitsu is een wereldwijde leverancier van dynamische IT-infrastructuren met een volledig aanbod die een visie heeft om samen met klanten en partner te transformeren naar een regeneratieve samenleving.

LEES OOK:

Welke oplossingen biedt Fastbyte?

< Naar het kennisbank overzicht

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Een nieuwe supercomputer voor TU Delft