WhatsApp waarschuwt gebruikers voor twee beveiligingslekken

Ondernemers zich vaak niet bewust van de risico’s van een datalek

Gebruik jij ook Whatsapp? Het is superhandige software om snel berichtjes mee te versturen, maar hoe veilig is dat programma eigenlijk? Zijn er risico’s voor een datalek wanneer een hacker een kwetsbare plek vindt om in te breken? Kan een cybercrimineel “zomaar” er vandoor gaan met gevoelige informatie? Hoe werkt dat eigenlijk? Is het veilig om Whatsapp op je zakelijke telefoon installeren?

Whatsapp waarschuwt voor twee beveiligingslekken

Onlangs bracht Whatsapp nieuws naar buiten dat er twee beveiligingslekken in de software zaten. Door deze lekken konden cybercriminelen op afstand een code uitvoeren en daarmee grote schade aanrichten. Immers middels zo’n datalek kan een hacker heel gemakkelijk toegang krijgen tot je telefoon en daarmee alle data benaderen die daar ligt opgeslagen. Via die informatie kunnen zij mogelijk ook je netwerk in wanneer je wachtwoorden op je tefefoon hebt opgeslagen. Veel veiliger is om een zogenaamde kluis op je telefoon te hebben. Dat is speciale software waarin al je wachtwoorden zijn opgeslagen. Jij hebt altijd direct toegang tot je data, maar in geval van een aanval of een lek, kunnen cybercriminelen niet snel bij je wachtwoorden om vervolgens op je netwerk in te breken.

Wat zijn de risico’s van het gebruiken van een oude versie van Whatsapp?

Het eerste beveiligingslek kan zich volgens WhatsApp voordoen tijdens het videobellen. De tweede kwetsbaarheid treedt op bij het openen van een speciaal aangepast videobestand. Hierdoor kunnen hackers mogelijk toegang krijgen tot je telefoon. Het is dus heel belangrijk om te zorgen dat je altijd de laatste versie gebruikt van de apps en andere software die je op je telefoon (of op je laptop of tablet) gebruikt. Ook is het belangrijk om apps die je niet (vaak) gebruikt te verwijderen.

WhatsApp geeft verder geen details over beide lekken, die door eigen medewerkers zijn ontdekt. Volgens een woordvoerder zijn er ‘geen aanwijzingen‘ dat de kwetsbaarheden al actief zijn misbruikt.

Download de laatste versie van Whatsapp

Controleer of jij ook de meest up-to-date versie van Whatsapp gebruikt om beveilingsrisico’s te verminderen. Gebruikers kunnen controleren welke versie van WhatsApp ze hebben door naar de instellingen te gaan en vervolgens naar Help. Bovenaan dat scherm staat het versienummer. Ook in de Apple app store kun je zien of er een nieuwe versie beschikbaar is als je gebruik maakt van een Apple Iphone. Voor Android gebruikers kun je in de Google Play Store kijken of er updates beschikbaar zijn.

Spyware zorgt voor grote problemen bij WhatsApp 

In 2019 werden minstens 1400 WhatsApp-gebruikers, onder wie ‘belangrijke ambtenaren overal ter wereld’, gehackt met de Pegasus-spyware via een beveiligingslek in de chatapp. WhatsApp heeft vervolgens Pegasus-maker NSO Group aangeklaagd.

Welke oplossing past bij jouw bedrijf?

Wil jij weten hoe jij jouw bedrijfsnetwerken en de netwerken van jouw thuiswerkers/hybride werkers beter kunt beveiligen? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op!

IT-uitbesteden voor MKB

Vind jij het ook belangrijk om je bedrijfsnetwerk goed te beschermen, zowel tegen alle mogelijke bedreigingen? Dan is dit misschien ook een goed moment om na te denken over de inrichting van je IT omgeving. Hoe goed jij jouw IT op orde hebben? Kies je voor een eigen IT afdeling? Of neem je één IT-er in dienst? Of wil je IT beheer uitbesteden?

IT uitbesteden voor het MKB heeft veel voordelen:

  • Je krijgt je eigen externe IT-afdeling als team, die allemaal hun eigen krachten hebben. Handig voor second opinion en het snel oplossen van problemen.
  • Je betaalt per gebruiker per maand een vast bedrag. Zodat je overzicht hebt van je uitgaven. Je betaalt niet voor meer dan je nodig hebt.
  • Je bespaart werknemerskosten en salaris. Een IT-er vinden die kennis heeft van alle gebieden in de IT is moeilijk te vinden en ook duur door tekort op de markt.
  • Je kunt makkelijk op en afschalen.
  • Samen met jouw IT-partner kun je controle houden op je IT-systemen door middel van monitoring. Bij ons ontvang je zelfs maandelijks rapportage van je IT-systemen. Hierdoor heb je minder stress en vooral meer tijd voor andere zaken waar je op kunt focussen.
  • Jouw externe IT-afdeling zorgt dat jouw IT altijd blijft werken. Je bent niet meer afhankelijk van medewerkers die ziek zijn of op vakantie.
  • Helpdesk die altijd beschikbaar is, ook buiten kantoortijden. Afhankelijk van jouw contract.
  • Je hebt indirect partners die de beste zijn in de IT-wereld. Kijk goed met welke partners jouw IT partij samenwerkt. Bij Fastbyte hebben wij een unieke samenhang van partners, die gespecialiseerd zijn voor het MKB. En daarom hebben zij allemaal hun eigen krachten en zijn zij de beste keuze voor het MKB. Waardoor jij altijd van een goed advies wordt voorzien en vooral van de beste oplossingen gebruik maakt.
  • Uiteindelijk ben je goedkoper uit door het uitbesteden van IT dan een groep IT’ers in dienst te nemen. Een IT-er kost al gauw alleen al aan salaris rond de 40 duizend euro op jaarbasis. Wil jij weten hoeveel IT-uitbesteden  jou gaat kosten? Met deze handige tool weet je precies wat je kwijt bent aan IT-uitbesteden

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.