10 cruciale beveiligingstips voor Microsoft 365

De bescherming van belangrijke gegevens is van cruciaal belang. Als het gaat om het beveiligen van je bedrijfsgegevens, omvatten Microsoft 365 Business Basic, Standard en Premium allemaal antiphishing antispam en anti-malwarebeveiliging. Microsoft 365 Business Premium bevat echter nog meer beveiligingsmogelijkheden, zoals geavanceerde cyberbeveiliging voor apparaten, zoals computers, tablets en telefoons (endpoints), inhoud voor e-mailsamenwerking en informatiebeveiliging. We geven jou 10 manieren om je bedrijfsgegevens te beveiligen:

1. Meervoudige verificatie gebruiken

Meervoudig verificatie, oftewel twee-staps verificatie, vereist dat mensen een code of verificatie-app op hun telefoon gebruiken om zich aan te melden bij Microsoft 365. Dit is een eerste essentiële stap om je bedrijfsgegevens te beveiligen. Als je MFA gebruikt, voorkom je dat slechte actoren je account overnemen als ze je wachtwoord kennen.

2. Je beheerdersaccount beveiligen

Beheerders hebben verhoogde bevoegdheden, waardoor deze accounts vatbaarder zijn voor cyberaanvallen. Zorg ervoor dat je het juiste aantal beheerders- en gebruikers accounts voor je bedrijf instelt en beheert. Zorg ervoor dat je gebruikers alleen de toegang geeft tot gegevens en bewerkingen die nodig zijn om je taken uit te voeren.

3. Beveiligingsbeleid instellen

Een vooraf ingesteld beleid bespaart tijd door aanbevolen spam-, antimalware- en antiphishing beleid in één keer toe te passen op gebruikers. Microsoft 365 Business Basic, Standard en Premium bevatten Exchange Online Protection (EOP). Het bevat vooraf ingestelde beveiligingsregels voor antispam, antimalware en antiphishing. Microsoft 365 Premium bevat ook Microsoft Defender for Office Plan 1. Het bevat vooraf ingesteld beveiligingsbeleid voor geavanceerde antiphishing, spoof-instellingen, imitatie-instellingen, veilige koppelingen en veilige bijlagen.

4. Alle apparaten beveiligen

Elk apparaat is een mogelijk mikpunt van een cybercrimineel. Zelfs apparaten die persoonlijk eigendom zijn, maar worden gebruikt voor werk. Je kan allemaal stappen ondernemen om al deze apparaten te beveiligen. Start met het instellen van MFA. Dit kan je gebruiken bij alle Microsoft 365 licenties. Microsoft 365 Business Premium bevat ook Microsoft Defender voor bedrijven, dit omvat Threat and Vulnerability Managment, kwetsbaarheid voor aanvallen verminderen, beveiligen van de volgende generatie, eindpuntdetectie en -respons en mogelijkheden voor geautomatiseerd onderzoek. Microsoft Business Premium bevat ook Microsoft Intune voor het beheren van apparaten.

5. Train je medewerkers

We versturen allemaal e-mails, om in contact te komen met collega’s, klanten, partners of andere organisaties. Maar laat de e-mail ook schadelijke aanvallen bevatten die onschuldig lijken. De e-mailsystemen zijn kwetsbaar, omdat de e-mail wordt verwerkt door iedereen in de organisatie en de veiligheid afhankelijk is van mensen die consistent goede beslissingen nemen met die communicatie. Zorg er doormiddel van trainingen voor dat iedereen bewust is wat er kan gebeuren, als er bijvoorbeeld een verkeerde link in een e-mail wordt aangeklikt of geopend. Zorg er daarnaast voor dat er wordt getraind om deze phishing-e-mails te herkennen.

6. Veilig via Microsoft Teams bestanden delen

Het delen en samenwerken van bestanden kan gemakkelijk en veilig via Microsoft Teams. De communicatie en bestanden worden in een beschermde omgeving opgeslagen en niet in een externe onveilige omgeving.

7. Stel de juiste instellingen in voor Sharepoint en OneDrive

Gebruik Sharepoint en OneDrive voor het opslaan van bestanden en mappen in een veilige omgeving en met veilige koppelingen en bijlagen. Microsoft 365 Business Premium omvat naast Sharepoint en OneDrive ook Defender voor Office 365 Abonnement 1 en Azure Information Protection Abonnement 1.

8. Maak gebruik van Microsoft 365-apps op alle apparaten

Met Outlook en Microsoft 365-apps kunnen mensen productief en veiliger werken op verschillende apparaten. Start een document op het ene apparaat en pak het bijvoorbeeld later met een ander apparaat weer op. In plaats van het verzenden van bestanden als e-mailbijlagen, kan je koppelingen delen naar documenten die zijn opgeslagen in SharePoint of OneDrive. Microsoft 365 Business Basic bevat Outlook en web-/mobiele versies van Microsoft 365-apps, zoals Word, PowerPoint en Excel. Microsoft 365 Business Standard en Premium bevatten bureaubladversies van Microsoft 365-apps die kunnen worden geïnstalleerd op computers, tablets en telefoons.

9. Agenda op de juiste manier delen

Tot op detailniveau kan je aangeven op welke manier je wilt dat alle medewerkers de agenda’s kunnen delen met elkaar voor een nog betere samenwerking. Een voorbeeld is dat gebruikers beperkt worden tot alleen beschikbaarheids- en beschikbaarheidstijden, zodat gebruikers niet per ongeluk belangrijke informatie delen met elkaar.

10. Onderhoud je omgeving

Na dat de installatie en configuratie van Microsoft 365 is voltooid, is het handig om een onderhouds- en operationeel plan te maken. Er moeten bijvoorbeeld medewerkers worden toegevoegd of verwijderd, als er bijvoorbeeld nieuwe mensen in dienst komen of juist weggaan. Wachtwoorden moeten opnieuw worden ingesteld en wellicht apparaten opnieuw instellen met de fabrieksinstellingen. Tot slot wil je dat alle gebruikers alleen de toegang krijgen, die ze nodig hebben om de taken te voltooien. Microsoft Business Basic, Standard en Premium bevatten de Microsoft 365-beheercentrum en de Microsoft Entra portal voor het beheren van gebruikersaccounts. Microsoft 365 Business Premium bevat ook geavanceerde beveiligings- en nalevingsmogelijkheden. Je kan de Microsoft 365 Defender-portal of de Microsoft 365 Purview-complianceportal gebruiken voor het weergeven en beheren van beveiligingscompatibiliteitsmogelijkheden.

Fastbyte helpt

Duizelt het je na het lezen van dit blog? Fastbyte maakt ICT behapbaar, zodat jij je kan concentreren op waar jij sterk in bent. Wij bieden verschillende oplossingen, waarbij wij jouw volledige IT beheer voor onze rekening kunnen nemen, een deel hiervan, of alleen enkele cybersecurity maatregelen kunnen instellen zodat jij veilig kan werken. Wel zo fijn! Neem vooral eens vrijblijvend contact met ons op om te zien wat we voor jou kunnen doen.

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

10 cruciale beveiligingstips voor Microsoft 365