Voorkomen van ransomware – Cruciale tips

Transportbedrijf Bakker logistiek is slachtoffer van gijzelsoftware geworden. Met als gevolg het tekort aan voorverpakte kaas in de schappen.

Wordt je de berichtgevingen over hacks, datalekken en ransomware aanvallen al een beetje zat? Helaas is de harde waarheid dat dit soort berichtgevingen alleen maar zullen toenemen. Het kan namelijk de beste van ons overkomen. Zo is afgelopen weekend Bakker Logistiek er niet in geslaagd om ransomware te voorkomen.  De hack werd maandag ontdekt, het heeft het automatiseringssysteem van het bedrijf uitgeschakeld, waardoor nu alles handmatig moet gebeuren.

De directeur heeft een extern bedrijf ingehuurd om de problemen op te lossen en inmiddels is dat gelukt. Tegen De Telegraaf zegt Verhoeven dat het om ransomware ging en dat er aangifte is gedaan. Door ransomware hebben veel bedrijven en andere organisaties de laatste jaren veel te verduren gehad.

Voorkomen van ransomware

Voorkomen van ransomware is geen ingewikkeld proces, maar wel noodzakelijk. Wij geven jou graag twee cruciale tips voor het voorkomen van ransomware.

  1. Beveilig de werkplekken met multifactor authenticatie (MFA).

    Het implementeren van MFA is een goede eerste stap om ransomware te voorkomen. Waardoor jij en je medewerkers zich minder zorgen hoeven te maken. Je moet zorgen dat jouw bedrijfsnetwerken met een verhoogde toegangsrechten goed is beveiligd.  Het is van groot belang dit per account te controleren, of het een collega of leverancier is met toegang tot het netwerk. Deze accounts moeten dus met Multi-Factor Authenticatie (MFA) worden beschermd. Omdat MFA een login systeem is waar extra beveiligingscheck voor nodig is. Tegenwoordig is er een ruime keuze voor MFA, denk aan: sleutels, tokens, push-meldingen, teksten en biometrie. Kies hierbij een beveiligingsmethode van MFA die voor jouw medewerkers gemakkelijk te gebruiken is.  Met AuthPoint van WatchGuard krijg je het volledig pakket en voorkom je dat hackers kunnen inloggen met gestolen wachtwoorden. Lees hier meer over onze MFA oplossingen.

  1. E-mailbeveiligingstool en trainen medewerkers

    Tweede stap voor het voorkomen van ransomware is e-mailbeveiliging en het  trainen van jouw medewerkers. Dit is iets waar bedrijven dringend aandacht aan moeten besteden. Dagelijks worden jouw medewerkers blootgesteld aan valse e-mails en berichten die tegenwoordig niet meer te onderscheiden zijn van echt. Vraag je af hoeveel e-mail jouw bedrijf dagelijks verstuurt en ontvangt. Wist je dat 90% van de cyberaanvallen via de mail gebeurt? Vaak krijgen wij te horen dat medewerkers niet zitten te wachten op een training of opleiding buiten werkuren. Dit is begrijpelijk, maar je kan het jouw medewerkers makkelijker maken door te kiezen voor een e-mailbeveiligingstool zoals Barracuda. Barracuda werkt met Artificiële Intelligentie, het blokkeert spam en andere valse e-mails. Dus mocht er iemand zich voordoen als een collega, dan is de kans zeer groot dat Barracuda dit dankzij de AI herkent en blokkeert. Echter is er nog altijd wel de kans dat medewerkers een valse e-mail of berichten kunnen ontvangen. Denk aan een neppe offerte aanvraag of berichtgevingen op websites of sociale-media met geïnfecteerde links. Het hoeft maar om één aangeklikte nep bericht te gaan en jouw bedrijf wordt slachtoffer zoals Bakker Logistiek. Vandaar het advies om je medewerkers naast e-mailbeveiliging ook te trainen op het herkennen van valse berichten. Lees hier meer over onze e-mailbeveiliging.

Wil jij weten of jouw bedrijf goed beveiligd is? Neem dan contact met ons op! Met behulp van onze Health scan check kunnen wij alles in kaart brengen. Waarna wij uiteraard een passend oplossing op maat kunnen bieden.

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.