Zo creëer je een sterke beveiligingscultuur

In het digitale tijdperk, waarin technologie een integraal onderdeel van ons dagelijks leven is, worden bedrijven steeds vaker geconfronteerd met de dreiging van cyberaanvallen. Werknemers zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor het succes van dergelijke aanvallen. Dit komt doordat de meeste aanvallen gericht zijn op gebruikers en niet op systemen. In ons vorige blog hebben wij ook beschreven, dat phishing nog steeds de meest voorkomende methode is om gericht de gebruikers aan te vallen. Het beschermen van je bedrijfscultuur en het creëren van bewust zijn bij werknemers is dus van cruciaal belang om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van bekende aanvallen, maar ook onbekende aanvallen.

Met deze tips creëer je een sterke beveiligingscultuur

Innovatieve en nieuwe technologieën zijn belangrijk voor cybersecurity, maar de training van eindgebruikers blijft het belangrijkst. Uit eerder genoemd onderzoek, blijkt dat organisaties wel over een trainingsprogramma beschikken, maar traint de helft van deze organisatie haar teamleden. Het is dus van essentieel belang dat gebruikers getraind worden en begrijpen hoe zij in aanraking komen met moderne aanvallen en wat je daar tegen kan doen.

Vijf basistips die je meteen kan toepassen

Deze vijf basistips zorgen voor een sterke beveiligingscultuur, waar ook jouw werknemers van op de hoogte moeten zijn. Hoe meer er kenbaar is, des te beter de organisatie in staat is om belangrijke bedrijfsgegevens te beschermen. Wij benoemen hieronder de vijf basistips die je meteen kan toepassen:

1. Breng de risico’s in kaart. Een belangrijk startpunt is het bepalen wie het grootste risico loopt. Identificeer wat je in huis hebt, om zo te bepalen wie het kwetsbaarst is. Maak hier een analyse van. In deze analyse is het ook nodig, na te denken over wat je gaat doen in het geval van een cyberincident. Bepaal voor je zelf, welke risico’s een datalek met zich meebrengt en wat dit voor invloed heeft op je organisatie. Ontdek hier wat IT-downtime je kan kosten.

2. Zorg voor beveiligde instellingen van netwerken, apparatuur en software. Het gebruik van goede en werkende apparatuur, software en netwerk is van essentieel belang om goed te kunnen werken. Echter is het ook van belang om de juiste instellingen te hebben om gegevens te beveiligen. Controleer dus de instellingen van aangesloten apparatuur. Gebruik veilige en sterke wachtwoorden. Stel een twee-staps verificatie in. Gebruik een firewall om het verkeer tussen netwerken te beheren en te controleren. Tot slot zorg je ervoor dat alles opgeslagen wordt. Ook wel het loggen van gegevens genoemd.

3. Voer updates uit. Minimaliseer de kans op nieuwe aanvalsmethoden, door regelmatig je software te controleren en up to date te houden. Cybercriminelen zijn op zoek naar kwetsbaarheden in verouderde software. Schakel automatische updates aan, zodat je software altijd op de nieuwste versies werken. Verwacht je een bepaalde update niet? Controleer dit binnen de organisatie of met je leverancier. Zo weet je wat relevant is voor jou en welke updates jij nodig hebt.

4. Beperk toegangsrechten per medewerker. Om de kans op cybercriminaliteit te verkleinen, is het belangrijk om iedereen binnen de organisatie toegang te geven tot systemen, waar hij of zij, alleen toegang tot nodig heeft. Geef dus niet zomaar iedereen toegang tot alle systemen. Geef je medewerkers wel toegang tot bepaalde systemen? Zorg dan voor veilige en sterke wachtwoorden. Geef de juiste medewerkers de juiste rechten. Beperk de fysieke toegang tot ruimtes waar systemen draaien of belangrijke documenten zijn opgeslagen. Zorg voor automatische vergrendeling van systemen of maak afspraken dat medewerkers hun werkplek vergrendelen en juist afsluiten.

5. Stimuleer bewustzijn van je medewerkers. Zorg dat medewerkers op de hoogte zijn van de mogelijke risico’s van cyberaanvallen. Dit kan doormiddel van cybersecurity trainingen, zoals het herkennen van phishing e-mails, het gebruik van sterke wachtwoorden en het veilig omgaan met bedrijfsinformatie. Gebruik een antivirusprogramma om deze bedrijfsinformatie te beveiligen om kwaadaardige software, zoals malware of ransomeware tegen te gaan.

Doe de gratis cybersecurity test!

Test jouw organisatie om te kijken hoe cyberbewust jij bent. Let op, het is een indicatie en biedt geen garantie dat jouw onderneming digitaal veilig is.

Fastbyte helpt

Duizelt het je na het lezen van dit blog? Fastbyte maakt ICT behapbaar, zodat jij je kan concentreren op waar jij sterk in bent. Wij bieden verschillende oplossingen, waarbij wij jouw volledige IT beheer voor onze rekening kunnen nemen, een deel hiervan, of alleen enkele cybersecurity maatregelen kunnen instellen zodat jij veilig kan werken. Wel zo fijn! Neem vooral eens vrijblijvend contact met ons op om te zien wat we voor jou kunnen doen.

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zo creëer je een sterke beveiligingscultuur