Top cybersecurity tips: Valentijnsdag editie

Het is altijd belangrijk om op de hoogte te blijven van potentiële cyberdreigingen. Vooral tijdens feestdagen , zoals Valentijnsdag. Cybercriminelen zetten verschillende technieken rondom deze dagen in om op jouw gevoel in te spelen en zo jouw emoties te misbruiken. Met het uiteindelijke doel om in bezit te komen van jouw persoonlijke gegevens.

Je bent bijvoorbeeld tijdens de feestdagen op zoek naar een leuk cadeautje om iemand te verassen. Dit zorgt ervoor dat je gevoeliger bent voor speciale aanbiedingen. Om jezelf hier tegen te beschermen moet je voorzichtig zijn met e-mails en berichten, waarin een aanbieding zit die te mooi is om waar te zijn. In dat soort berichten word je vaak verleidt om op een link te klikken of om iets in te vullen. Verklein het risico om slachtoffer te worden, door waakzaam te zijn. In dit blog geven wij jou tips die jij en jouw werknemers kunnen gebruiken, om alert te zijn en te blijven op potentiële cyberdreigingen.

Populaire soorten oplichtingen

Hieronder sommen we een aantal populaire bedreigingen rondom Valentijnsdag:
1. Phishing met aanbiedingen rondom Valentijn.
2. Kwaadaardige websites en apps die zich voordoen als datingplatformen
3. Malware- of ransomware-aanvallen met een liefdesthema
4. Neppe online bloemenwinkels of het leveren van cadeautjes

Top cybersecurity tips

Met deze tips willen we jou helpen om alert te blijven, niet alleen tijdens de feestdagen, maar ook in het dagelijks leven van het openen van e-mails tot het doen van aankopen online. Het klinkt simpel, maar denk altijd twee keer na, voor je een e-mail opent en klikt op een link.

Pas op voor catfishing

Catfishing is één van de meest voorkomende tactieken die gebuikt wordt door oplichters op datingapps. Catfishing is het creëren van nepprofielen met de bedoeling hun match te misleiden door te denken dat ze iemand anders zijn. Oplichters kunnen met de opkomst van generatieve AI-tools steeds realistischere foto’s maken van mensen die niet bestaan. Zorg voordat je meer over je match weet, niet op een verleidelijke link klikt. Wacht een tijdje tot je meer over die persoon weet. Zoek bijvoorbeeld de naam van de persoon op, om te kijken of je andere sociale media profielen van diegene kan vinden. Verschillende datingapps maken gebruik van een verificatiemethode. Dit is een vinkje bij een profiel, waaruit je kan opmaken dat je match de desbetreffende persoon is, die hij of zij zegt te zijn.

Dubbelcheck de afzender van een e-mail

Wees voorzichtig met onverwachte e-mails of berichten. Vraag je eerst af of je de afzender kent en je een e-mail van hem of haar verwacht. Dit kan je ook altijd controleren bij collega’s. Herken nepmails door de tekst te controleren, vaak bevatten nepmails grammaticale fouten of loopt een zin niet om een natuurlijke manier, door bijvoorbeeld het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI).

Gebruik sterke, unieke wachtwoorden en stel twee-factorauthenticatie in

De meeste apps geven de mogelijkheid om een twee-factor authenticatie toe te voegen aan je account. Dit is een extra beveiligingslaag waarin je aangeeft dat jij de enige persoon bent die toegang mag krijgen tot jouw account, zelfs als iemand je wachtwoord weet. Je krijgt een tweede verificatie code op een door jouw doorgegeven apparaat, zoals je telefoon. Vul je die code in, krijg je toegang tot je account. Dit zorgt ervoor dat als iemand inlogt op je account, hij of zij nooit toegang heeft tot de tweede verificatie code, die nodig is om in te loggen. Gebruik tot slot altijd sterke en unieke wachtwoorden, om de kans dat cybercriminelen je wachtwoord raden, kleiner te maken.

Pas op voor neppe websites

Cybercriminelen proberen aantrekkelijke websites te bouwen en domeinen te registreren. Denk aan een online webshop, waar je cadeautjes koopt of bijvoorbeeld een korting moet verzilveren. Dit doen ze om jou in de verleiding te brengen je bankgegevens in te voeren op deze website, zodat zij toegang krijgen tot deze gegevens. Zorg ervoor dat je altijd het domein dubbel checkt en je niet via een omleiding op een andere website terecht bent gekomen. Ken je bijvoorbeeld een winkel waar je je aankoop wilt doen? Navigeer dan altijd rechtstreeks naar hun website in plaats van een omweg.

Train je werknemers op het herkennen van ‘nepmails’

Het trainen van je werknemers is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat werknemers phishing herkennen en hierop reageren. Met een phishing test leren medewerkers phishingmails te onderscheiden van ‘echte’ e-mails. Door phishing tests niet eenmalig, maar regelmatig uit te voeren binnen de organisatie, blijven werknemers op de hoogte van de laatste technieken. Met deze trainingen test je jouw werknemers te reageren op phishing mails met dezelfde technieken als cybercriminelen, maar dan op een veilige manier.

Toegang tot gratis Security Awareness content, zoals:

Fastbyte en KnowBe4 helpen organisaties omgaan met de menselijke factor door het verhogen van het bewustzijn van ransomware en andere ‘social engineering’ tactieken. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag een demo aan en krijg toegang tot verschillende soorten content, waaronder:

– Interactieve training modules
– Video’scontent KB4
– Spelletjes
– Posters
– Nieuwsbrieven

LEES OOK:

Welke oplossingen biedt Fastbyte?

< Naar het kennisbank overzicht

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blogfoto Valentijn