Bescherm je online privacy met een betrouwbare VPN

Het is noodzakelijk om je online privacy te beschermen met betrouwbare Virtual Private Networks (VPN’s). Je wilt overal veilig surfen op het internet, zonder dat mensen mee kijken of achter gevoelige informatie kunnen komen. Het gebruik van VPN’s is een noodzakelijke veiligheids- en privacy maatregel bij het online surfen op het internet of het gebruik maken van bedrijfsnetwerken.

Wat is een VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network en zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jou en het internet. Als je via een VPN met het internet verbindt, wordt al jouw internetverkeer door een versleutelde virtuele tunnel gestuurd. Het beschermt je tegen websites, hackers en andere kwaadaardige actoren tegen toegang tot gevoelige gegevens van gebruikers, zoals creditcardnummers, bankrekeninggegevens en wachtwoorden. Een VPN helpt je om overal ter wereld toegang tot het internet te krijgen. Dit komt omdat een VPN je internetverkeer via een externe server leidt, die zich mogelijk in een ander land bevindt.

Hoe werkt een VPN?

Wanneer je het internet gebruikt, wisselt je smartphone of computer continu informatie uit met andere partijen op het wereldwijde web. Zonder dat je het door hebt geef je informatie door zoals je IP-adres, browsergeschiedenis, informatie over je besturingssysteem en het ID van je apparaat. Een VPN verbergt en versleutelt deze gegevens. Zo werkt het:

1. De VPN versleutelt je internetverkeer en de stroom van je gegevens en stuurt jouw data via een versleutelde tunnel naar de VPN-server. Deze gegevens gaan eerst langs je internetprovider, maar die kan niet langer meekijken door de versleuteling.
2. De VPN-server ontvangt jouw versleutelde internetverkeer en ontsleutelt jouw data, zodat deze weer leesbaar worden.
3. De ontsleutelde data gaan verder het internet op, richting de eindbestemming. De VPN-server communiceert dus namens jou met het internet. De VPN verandert daardoor je echte IP-adres in het IP-adres van de VPN-server. Al het inkomende internetverkeer dat voor jou bedoeld is, gaan ook eerst naar de VPN-server.
4. De VPN-server versleutelt het voor jou bestemde internetverkeer en stuurt dat vervolgens via de beveiligde verbinding naar jou.
5. De VPN-app op jouw apparaat ontsleutelt het internetverkeer, waardoor jij het kunt bekijken.

Hoe gebruik je het?

De makkelijkste manier om gebruik te maken van een VPN, is via de software van een VPN-provider. Als je de VPN-software eenmaal gedownload hebt, maak je met één klik verbinding met een VPN-server en kun je gebruikmaken van alle voordelen van een VPN-verbinding. De VPN werkt op de achtergrond van je computer, tablet of smartphone. Hier merk je zelf weinig van. Je kunt je computer en het internet doorgaans gewoon gebruiken zoals je dat gewend bent. In drie stappen kan je al gebruik maken van een VPN:

Kies een betrouwbare VPN-provider. Belangrijk is dat een VPN-aanbieder veilig, betrouwbaar, snel en gebruiksvriendelijk is. Benieuwd naar onze oplossing? Wij vertellen je graag meer.
Download de VPN-app. Na het kiezen van een VPN-provider hoef je alleen maar de software te downloaden. Met je eigen gegevens, kan je erg gemakkelijk inloggen. Download de software voor op je smartphone, Windows-pc, macOS of ander apparaat.
Activeer de VPN. Kwestie van activeren door simpelweg op de ‘aan’ knop te drukken om veilig, via een beveiligde omgeving te surfen op het internet.

Waarom moet je gratis VPN’s vermijden?

Er bestaan veel aanbieders van gratis VPN software. Maar is dit veilig en moet je deze wel gebruiken? Niks is gratis en meestal zit er een addertje onder het gras. Een gratis VPN kan wel werken, maar je weet nooit of het voldoende is om je online activiteiten te beschermen. Het is alsof je een vreemde een sleutel van je huis geeft en hopen dat er niks wordt meegenomen.

VPN services hebben namelijk geld nodig om de infrastructuur te onderhouden. Met gratis VPN services weet je dus niet wat ze doen om aan geld te komen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het verkopen van jou data, of het aanbieden van advertenties. Ook hebben gratis VPN’s niet genoeg geld om een fatsoenlijke infrastructuur te onderhouden.

Fastbyte helpt

Duizelt het je na het lezen van dit blog? Fastbyte maakt ICT behapbaar, zodat jij je kan concentreren op waar jij sterk in bent. Wij bieden verschillende oplossingen, waarbij wij jouw volledige IT beheer voor onze rekening kunnen nemen, een deel hiervan, of alleen enkele cybersecurity maatregelen kunnen instellen zodat jij veilig kan werken. Wel zo fijn! Neem vooral eens vrijblijvend contact met ons op om te zien wat we voor jou kunnen doen. Fastbyte heeft de hoogste partnerstatus die er momenteel in Nederland is (Gold Partner) met Watchguard, waardoor je bij ons altijd verzekerd bent van de juiste informatie en getraind personeel.

LEES OOK:

Gevaar openbare oplaadpunten; hackers hacken je telefoon

Waarom netwerkbeveiliging?

< Naar het kennisbank overzicht

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bescherm je online privacy met een betrouwbare VPN