Gevaar openbare oplaadpunten: hackers hacken je telefoon

Met oog op aankomende zomer, is het belang van bewustwording en beveiliging erg belangrijk. Je hebt een vakantie geboekt, het moment komt eraan dat alle vakantiespullen zijn ingepakt en je naar het vliegveld gaat. Je bent door de securitypoortjes heen en wacht bij de desbetreffende gate. Tijdens het wachten merk je dat je telefoon bijna leeg is, of dat een beetje extra percentage geen kwaad kan. Je besluit om bij een openbaar USB oplaadpunt op te laden, want dit is het eerste oplaadpunt die je ziet. Het lijkt allemaal onschuldig, maar deze handige en gebruiksvriendelijke oplaadpunten kunnen verschillende, vervelende risico’s met zich mee brengen. Inpluggen op een openbare USB oplaadpunt, is alsof je een tandenborstel langs te weg vindt en besluit om hier mee te poetsen, je hebt geen idee waar het geweest is. Vermijd het dus!

Hoe hackers openbare oplaadpunten manipuleren

Hackers kunnen openbare opladers manipuleren door kwaadaardige software te installeren, waardoor zij toegang kunnen krijgen tot de smartphones die erop aan gesloten worden. Dit kan variëren van het installeren van malware, het stelen van je gegevens, het achterhalen van je wachtwoorden tot het overnemen van je telefoon. Hackers kunnen je misleiden om zich voor te doen als een betrouwbaar oplaadpunt, om jou te verleiden, je telefoon daar op te laden. Het ziet er onschuldig uit, maar dit is het niet. Laad dus nooit zomaar bij onbekende oplaadpunten je telefoon op en neem je eigen stroomadapters of opladers mee.

Bewustwording: weet welke risico’s het meebrengt

Het opladen bij een openbaar oplaadpunt, ziet er gemakkelijk, snel en onschuldig uit, echter kan het aanzienlijke risico’s met zich mee brengen. Voor jou persoonlijk, maar ook voor een hele organisatie. Hackers kunnen je persoonlijke gegevens stelen, financiële fraude plegen, identiteitsdiefstal uitvoeren en privacy in gevaar brengen. De FBI raadt dan ook iedereen af om openbaar op te laden.

Bescherming tegen het hacken van openbare oplaadstations

Het is dus van belang, niet zomaar bij een openbaar oplaadstation, je telefoon en andere apparaten op te laden, waar belangrijke, vertrouwelijke gegevens op staan. Het begint dus met het creëren van bewustwording en voorzichtigheid, als je op een openbare (onbekende) plek bent. Wij geven jou een aantal tips om jezelf te beschermen tegen het manipuleren van de openbare oplaadpunten:

> Vermijd het opladen van je telefoon bij openbare USB-stations
> Gebruik je eigen telefoonoplader bij een ‘gewoon’ stopcontact
> Gebruik liever nog een powerbank!
> Toch bij een USB-station opladen? Maak gebruik van een speciale adapter, die datagegevens blokkeert en alleen elektriciteit door laat.
> Maak gebruik van beveiligingsfuncties, zoals MFA, sterke wachtwoorden en gezichtsherkenning
> Houd je smartphone vergrendeld tijdens het opladen en log niet in bij vertrouwelijke apps/documenten

Meer tips om jezelf te beschermen tegen de cybersecurity risio’s? Lees verder.

Fastbyte helpt

Duizelt het je na het lezen van dit blog? Fastbyte maakt ICT behapbaar, zodat jij je kan concentreren op waar jij sterk in bent. Wij bieden verschillende oplossingen, waarbij wij jouw volledige IT beheer voor onze rekening kunnen nemen, een deel hiervan, of alleen enkele cybersecurity maatregelen kunnen instellen zodat jij veilig kan werken. Wel zo fijn! Neem vooral eens vrijblijvend contact met ons op om te zien wat we voor jou kunnen doen.

LEES OOK:

Hoe bescherm ik mijzelf tegen hackers?

Investeer in betaalbare beveiliging tegen cyberaanvallen

< Naar het kennisbank overzicht

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gevaar openbare oplaadpunten: hackers hacken je telefoon