Cybersecurity risico’s voor 2023

Tegenwoordig kun je bijna je huis niet verlaten, zonder dat je een berichtje op je telefoon krijgt of je niet wil inloggen op een lokaal Wi-Fi netwerk. Wat was de laatste openbare plek die je hebt bezocht waar géén gratis Wi-Fi werd aangeboden? Tegenwoordig biedt bijna elk koffie tentje, café, bibliotheek, luchthaven en hotel een manier om toegang te krijgen tot het internet vanaf uw mobiele telefoon, of ander mobiel apparaat. Dat betekent dat de informatie op uw telefoon beschikbaar kan zijn voor hackers in de buurt – tenzij je maatregelen hebt genomen om je gegevens te beschermen. Hier zijn een paar aanbevelingen van Fastbyte:

Tip 1: Open geen persoonlijke of financiële gegevens via openbare Wi-Fi

Dit lijkt misschien een no-brainer, maar je zou verbaasd zijn hoeveel mensen hun bankrekeningen controleren of aankopen doen met een creditcard terwijl ze openbare Wi-Fi gebruiken. Het beste is om die dingen via een beveiligde verbinding te doen.

Tip 2: Schakel alles uit wat je niet nodig hebt

Hackers kunnen bepaalde functies op jouw telefoon gebruiken om bij je informatie, locatie of verbinding te komen. Dus in plaats van je GPS, draadloze verbinding en geotracking altijd aan te houden, schakelt deze alleen in wanneer je ze nodig hebt.

Tip 3: Wees verstandig met apps

Download alleen apps van betrouwbare bronnen die een goede reputatie hebben opgebouwd. Zorg ervoor dat je alle software en apps regelmatig bijwerkt en verwijder oude apps die je niet gebruikt.

Tip 4: Gebruik een wachtwoord, slotcode of encryptie

Zorg ervoor dat jouw wachtwoorden minstens acht tekens lang zijn, met een mix van hoofdletters en kleine letters, en cijfers of andere tekens bevatten, en gebruik nooit de functie automatisch aanvullen voor wachtwoorden. Je kunt de opslagcodering op je telefoon gebruiken om jouw privégegevens te beschermen. Als je jouw telefoon gebruikt voor zakelijke doeleinden dan adviseert Fastbyte om een applicatie zoals Keeper te installeren om alle wachtwoorden veilig in te bewaren en om MFA (Multi Factor Authenticatie) in te stellen.

Tip 5: Wees voorzichtig met het klikken op links en het openen van bijlagen

Als je niet zeker bent van de bron of afzender van bijvoorbeeld een email, klik dan niet “zomaar” op een link, open niet een bijlage en controleer of de afzender klopt. Tegenwoordig worden hackers steeds beter in het namaken van E-mails van banken, online platforms zoals Bol of Amazon. Als je een email van een dergelijke instantie krijgt, waarbij gevraagd wordt om (opnieuw) in te loggen, controleer dan goed het email adres. Vaak klopt het email adres niet. Hieraan kun je op een gemakkelijke manier zien of je niet met een hacker te maken hebt.

Tip 6: Traceren of wissen

Zorg ervoor dat je gegevens veilig zijn als jouw mobiel of tablet wordt gestolen of verloren raakt. Je kunt jouw apparaat zo instellen dat het zichzelf vergrendelt na een vooraf ingesteld aantal mislukte inlogpogingen.

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.