Cybersecurity risico’s voor 2023

Leer hier hoe jij je kunt voorbereiden

Alle soorten ondernemingen worden geconfronteerd met een steeds grotere uitdaging op het gebied van cyberbeveiliging. Cybercriminelen maken geen onderscheid, waardoor kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) evenveel gevaar lopen als grote bedrijven.

MKB bedrijven zijn laaghangend fruit

Het MKB is voor criminelen laaghangend fruit. Immers, een MKB bedrijf is doorgaans veel minder goed beveiligd en is het personeel ook vaak niet goed getraind in het herkennen van phishing emails. Hierdoor is het voor cybercriminelen gemakkelijk om gevoelige gegevens te verzamelen of om mogelijke losgeldbetalingen los te peuteren via een ransomeware aanval. Sterker nog, kleinere ondernemers zijn vaak een eerste stap de de netwerken van grotere bedrijven binnen te dringen, als springplank in de distributie keten.

Cyberbeveiliging moet hoog op de prioriteitenlijst staan

Het is van cruciaal belang dat bedrijven van elke omvang voorbereid zijn op cyberbeveiligingsproblemen. Het kan wel echt een uitdaging zijn om uit te vinden hoe je je daarop kunt voorbereiden, vooral voor budgetbewuste MKB-bedrijven. Een blik op de grootste cyberdreigingen waarmee bedrijven worden geconfronteerd en betaalbare manieren om er voorzorgsmaatregelen tegen te nemen, kan organisaties inzicht bieden in het opbouwen van de sterkst mogelijke verdediging voor een onderneming.

50% van alle ondernemingen wordt een keer slachtoffer van een cyberaanval

Het cyberbeveiligingsklimaat voor bedrijven wordt steeds warmer. Ongeveer de helft van de bedrijven die zijn ondervraagd voor het Kaseya Security Insights Report 2022 gaven aan dat ze het slachtoffer zijn geworden van een succesvolle cyberaanval of beveiligingsinbreuk (49%). Kaseya is één van de partners waar Fastbyte mee samen werkt om MKB ondernemingen te voorzien van cybersecurity oplossingen. Eén op de vijf respondenten zegt dat hun organisatie in de afgelopen 12 maanden ten minste één succesvolle cyberaanval of inbreuk op de beveiliging heeft meegemaakt. Deze alarmerende statistieken, laten zien dat de druk waaronder bedrijven hun IT-teams staan. De ontwikkelingen volgen zich steeds sneller op, dus hoog tijd om de juiste maatregelen te nemen.

Ben jij beschermd tegen deze vier grote bedreigingen?

MKB bedrijven lopen gevaar door een grote verscheidenheid aan cyberdreigingen, dit zijn de meest  voorkomende.

  • Phishing en e-mailfraude. 55% van ondernemers in het onderzoek noemt dit de grootste uitdaging voor de beveiliging van hun organisatie.
  • Ransomware komt op de tweede plaats, de grootste bedreiging voor iets minder dan een kwart (23%) van alle ondernemers.
  • Het kraken van wachtwoorden (15%) en het overnemen van accounts door criminelen (6%) staan wat lager op de lijst.

Heb jij al een plan klaar liggen?

Elk bedrijf heeft een incident response plan nodig.  Dit is een van de belangrijkste verdedigingsmiddelen die cyberbeveiligingsdeskundigen bedrijven aanbevelen. Ook is het belangrijk om regelmatig te testen of het response plan nog steeds werkt. Mocht je nog geen plan hebben, dan kan Fastbyte je daarbij helpen, of je kunt even hier kijken voor meer informatie.

Voorkom incidenten

Incident response planning biedt bedrijven nog een ander voordeel: het is een waardevol hulpmiddel om te voorkomen dat een incident plaatsvindt. Incident response planning geeft ondernemers inzicht in waar ze beveiligingsgaten hebben of betere hulpmiddelen nodig hebben in hun defensieve opbouw, waardoor de kans kleiner wordt dat het bedrijf überhaupt met een incident te maken krijgt. Bedrijven moeten een plan formaliseren en oefeningen houden om hun plan te testen, om er zeker van te zijn dat ze alles hebben afgedekt.

Wie ga jij bellen? Jouw Fastbyte team!

Weten wat je moet doen en wie je moet bellen in geval van een cyberaanval is de basis van een snelle reactie om de schade te beperken. Zonder een incident response plan kunnen de stress en druk van de situatie leiden tot dure fouten.

Deskundige hulp bij het opsporen en beperken van bedreigingen

Cyberdreigingen ontwikkelen zich voortdurend en worden steeds complexer omdat cybercriminelen manieren zoeken om cyberbeveiligingsmaatregelen te omzeilen. Dat maakt het voor het beveiligingsteam van een bedrijf lastig om ze te detecteren. Nauwkeurige detectie van bedreigingen is afhankelijk van degelijke informatie over bedreigingen en een deskundig oog om deze te analyseren.

Als IT beveiliging niet iets is waar jij je dagelijks mee bezig houdt, dan is het fijn als je iemand hebt op terug te vallen. Heb jij een eigen IT-team? Of is er één persoon verantwoordelijk voor alle IT gerelateerde activiteiten? Kan jouw team of jouw IT-er het wel aan om op de hoogte te blijven van de laatste bedreigingen? Of ben je misschien zelf verantwoordelijk voor al je IT zaken? In zo’n geval kan het een goed idee zijn om je ICT zaken uit te besteden. Fastbyte biedt maatwerkoplossingen voor zowel kleine- als grotere MKB ondernemingen.

Waarom Fastbyte?

Fastbyte biedt bedrijven een gemakkelijke en betaalbare manier om een team van beveiligingsdeskundigen voor hen aan het werk te zetten zonder hun loonlijst uit te breiden of een dure infrastructuur aan te leggen. Ons team biedt bescherming met realtime detectie van bedreigingen op drie kritieke aanvalsvectoren: eind gebruiker (werkplek beheer) , netwerkbeveiliging en het beveiligen van jouw Cloud applicaties.

Schaalvoordelen bij Fastbyte

Als kleine onderneming is het vaak erg duur om allerlei ingewikkelde beveilingsmaatregelen te kopen en te onderhouden. Het voordeel van het inhuren van Fastbyte is dat je toegang krijgt tot een heel team met beveiligingsprofessionals die je kunnen waarschuwen en met jou of jouw team kunnen samenwerken op kritieke momenten, zoals wanneer een bedreiging wordt ontdekt of als je te maken krijgt met een cyberaanval.

Wat moet je doen in het geval van een cyberaanval?

Bent u of is iemand in uw omgeving slachtoffer van cybercrime? Of kent u personen die zich bezighouden met criminele digitale activiteiten? Doe dan aangifte bij de politie.

Aangifte bij de politie van cybercrime

Je kunt direct aangifte doen van cybercrime bij de politie. Dit kan bij ieder politiebureau in Nederland. Het is goed om te vragen of een digitaal expert aanwezig kan zijn bij uw aangifte.

Melding doen via Meld Misdaad Anoniem

Je kunt zelfs anoniem melding maken van cybercrime bij Meld Misdaad Anoniem. Dit kan telefonisch via 0800 7000 of online via meldmisdaadanoniem.nl.

Hulp voor slachtoffers van cybercrime

  • Bent je slachtoffer van cybercrime?
  • Bent je opgelicht via internet?
  • Verspreidt iemand digitaal leugens over jou of jouw bedrijf?
  • Heeft iemand ingebroken op je computer?
  • Werkt jouw systeem ineens heel erg traag?
  • Op de website Veilig internetten leest je wat je kunt doen tegen deze en andere vormen van cybercrime.

Cybercrime veroorzaakt enorme schade bij ondernemers

Slachtoffer worden van een cyberaanval kan een ondernemer een fortuin kosten. De gevolgen van een succesvolle cyberaanval voor een bedrijf zijn onder meer inkomstenverlies, reputatieschade, downtime en productiviteitsverlies, om nog maar te zwijgen van de hoge kosten van de reactie op en het herstel van incidenten.

63% van ondernemers zei dat als hun bedrijf een cyberaanval zoals ransomware zou meemaken, ze waarschijnlijk wel zouden herstellen van het incident, maar dat ze waarschijnlijk gegevens zouden verliezen en dure downtime zouden hebben. Door een paar slimme stappen te nemen, kunnen bedrijven de impact van een cyberaanval minimaliseren of helemaal voorkomen.

Investeer in betaalbare beveiliging tegen cyberaanvallen

Naast incident response planning en samenwerking met Fastbyte, zijn er andere budgetvriendelijke beveiligingen die een bedrijf kan invoeren om het efficiënt en effectief te beschermen tegen cyberaanvallen, waaronder deze tools:

  • Identity and Access Management (IAM) met two-factor authentication (2FA) of multifactor authentication (MFA). Volgens Microsoft MFA alleen al tot 99% van de op accounts gebaseerde cyberaanvallen voorkomen.
  • Security Awareness Training – Leer je werknemers het hele jaar door om beveiligingsrisico’s te herkennen en veilig met gegevens om te gaan. Phishing-simulaties helpen werknemers ook om valstrikken te herkennen en te vermijden.
  • E-mailbeveiliging – Investeren in de best mogelijke e-mailbeveiliging is een slimme beslissing, aangezien de meeste van de ergste cyberaanvallen van dit moment, zoals ransomware en BEC, via e-mail verlopen. Oplossingen die gebruik maken van AI en automatisering vangen meer bedreigingen op dan traditionele e-mailbeveiliging of een Secure Email Gateway (SEG).
  • Back-up en herstel – Een back-up maken van de gegevens van een onderneming is een slimme beslissing, vooral in het ransomwaretijdperk. Bedrijven hebben verschillende opties om dit te doen, zoals het gebruik van een back-up server. In de huidige cloudwereld is cloudback-up de ideale keuze voor een probleemloze back-up en eenvoudig herstel van de gegevens van jouw onderneming als dat nodig is.
  • Endpoint Detection and Response (EDR) – Dit is het beveiligen van individuele werkplekken. EDR detecteert bedreigingen die andere verdedigingsmiddelen ontwijken, zodat je snel kunt reageren voordat er schade wordt aangericht. EDR verlicht de druk van het beveiligingsteam met waarschuwingen waardoor het makkelijker om effectief te reageren, en risico’s te verminderen.

Als het bovenstaande je klinkt als abracadabra, neem dan vooral even vrijblijvend contact op met Fastbyte voor een uitgebreid advies.

Januari 2023 is de beste tijd om je voor te bereiden op toekomstige cyberbeveiligingsuitdagingen

Ondernemers moeten ook in de toekomst rekening houden met een moeilijk beveiligingsklimaat. Onlangs is het risico van de toeleveringsketen een belangrijk veiligheidsprobleem geworden, en dat risico wordt alleen maar groter. Meer dan de helft van ondernemers kijkt niet alleen naar de risico’s binnen hun eigen organisatie, maar kijken ook naar de risico’s binnen de gehele keten. Slimme organisaties geven ook regelmatig trainingen over beveiligingsbewustzijn om risico’s te beperken die worden veroorzaakt door phishingaanvallen, of gedrag van medewerkers zoals het verkeerd omgaan met gegevens. De meeste slimme ondernemers zegt regelmatig bewustmakingstrainingen te volgen voor alle medewerkers.

Je moet het nut ervan inzien

Een sterke betrokkenheid bij cyberbeveiliging is absoluut belangrijk.  De wereld wordt steeds digitaler. Een goede verdediging tegen cyberaanvallen hoeft niet duur te zijn. Door verstandige, betaalbare voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het inwinnen van deskundig beveiligingsadvies, het investeren in hoogwaardige beveiligingsoplossingen en het plannen van incidenten, kunnen ondernemers ervoor zorgen dat ze klaar zijn voor de cyberbeveiligingsuitdagingen die ze vandaag en morgen zullen tegenkomen.

Fastbyte helpt

Duizelt het je na het lezen van dit blog? Fastbyte maakt ICT behapbaar, zodat jij je kan concentreren op waar jij sterk in bent. Wij bieden verschillende oplossingen, waarbij wij jouw volledige IT beheer voor onze rekening kunnen nemen, een deel hiervan, of alleen enkele cybersecurity maatregelen kunnen instellen zodat jij veilig kan werken. Wel zo fijn! Neem vooral eens vrijblijvend contact met ons op om te zien wat we voor jou kunnen doen.

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.