Mag ik één kilo cloud, alstublieft?

🕐 3 minuten lezen

Tegenwoordig wordt alles maar ‘Cloud’ genoemd. Vraag 10 mensen wat ‘Cloud’ betekent en je krijgt 10 verschillende antwoorden. Over één ding zijn ze het wel eens; iedereen wil naar de cloud. Maar waarom? Bij een aantal gevallen past de cloud inderdaad perfect. Maar dit geldt lang niet voor alle applicaties en workloads.

Dat komt doordat er een aantal aannames zijn ontstaan over de cloud. Kostenbesparing bijvoorbeeld. Maar als jouw bedrijfsinformatie op meerdere plekken wordt verspreid, gaat het beheren en beveiligen hiervan meer kosten. Ook wordt er, doordat alles maar ‘cloud’ wordt genoemd, het idee geschetst dat iets pas goed is als het in de cloud wordt aangeboden en afgenomen. Veel fabrikanten re-branden (soms doelbewust) een oude dienst door het woord ‘cloud’ eraan toe te voegen. Terwijl niet alles daadwerkelijk beter is. Het is dus verstandig om goed na te denken voor je de stap naar de cloud zet, omdat het impact heeft op je bedrijf.

voor nadelen cloud

Voordelen van de cloud
Is het dan allemaal maar waardeloos die cloud? Nee zeker niet! De cloud kent zeker voordelen.

 • Schaalbaarheid en flexibiliteit
  Wil je tijdelijk extra geheugen of schijfcapaciteit? Heb je (tijdelijk) extra medewerkers in dienst? Op- of afschalen is een kwestie van een telefoontje naar je cloudleverancier.
 • Altijd en overal kunnen werken
  Met een internetverbinding kunnen medewerkers overal en altijd inloggen op hun werkomgeving en gebruik maken van hun applicaties.
 • Verbeterde veiligheid
  Een gestolen laptop of harde schijf met gevoelige informatie kan een groot probleem zijn. Doordat de data is opgeslagen in de cloud, kan je op afstand de gegevens van een verloren apparaat wissen en valt er geen gevoelige informatie in verkeerde handen.

Nadelen van de Cloud

Voordat we massaal de eerste de beste cloudleverancier bellen, is het ook goed om stil te staan bij de nadelen van cloud.

 • Afhankelijkheid van internet
  In principe kun je altijd en overal werken als er maar een goede internetverbinding is. Het is echter wel goed om te checken wat de gevolgen zijn, mocht de verbinding er even uitliggen. Tip: een back-up lijn kan helpen!
 • Mogelijk minder grip op data
  Als bedrijf geef jij je data liever niet uit handen, want dit brengt risico’s met zich mee. Let dus goed op waar jouw leverancier gegevens opslaat. Een server in de VS valt onder Amerikaanse wetgeving. Dat kan grote juridische consequenties hebben, omdat de privacywetgeving daar strikter is dan in Europa en Nederland.

Maak een weloverwogen keuze

Weet waarom je kiest voor de cloud. Veel organisaties noemen als reden om cloud in te zetten (of juist het weren ervan): “De Directeur wil het (niet)”. Dit is echter géén cloudstrategie. Een goede strategie begint bij het identificeren van een bedrijfsdoel waarbij de mogelijke voordelen worden behaald en de mogelijke nadelen worden beperkt. De cloud moet gezien worden als een middel om het doel te bereiken en geen doel op zich. Wil je een keertje sparren om te kijken of de cloud echt is voor jou is? Neem gerust contact op! We denken graag met je mee.

Dennis Koster

< Naar het kennisbank overzicht

 

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *