Cybersecurity risico’s voor 2023

Ben je ondernemer? Heb je wel eens nagedacht over de inrichting van je IT beheer? Wist je dat van alle Nederlandse bedrijven 96% zich maar ten dele heeft beschermd tegen cybercriminelen? Dit is de  uitslag van een groot onderzoek gedaan door Eurostat. Eén op de drie Nederlandse ondernemers had vorig jaar zelfs te maken met een ICT-incident. Hoewel we het in Nederland beter doen in vergelijking dan de EU, is zelfs één incident eigenlijk al teveel. Want zeg nou zelf… wat kost het jou om één of meerdere dagen dicht te zijn, en je deadlines niet te kunnen halen? Wat voor SLA afspraken heb jij met jouw klanten? Kun je het permitteren om daar niet aan te voldoen?

In Nederland veel aandacht voor ICT beveiliging

Nederlandse ondernemers vinden ICT-beveiliging erg belangrijk. Veel ondernemers hebben al wel wat geregeld om hun bedrijf veilig te stellen tegen hackers en cybercriminelen.  Zeker in vergelijking met de rest van de EU doen we het in Nederland helemaal niet slecht. Toch is het belangrijk om regelmatig te checken of alle updates zijn doorgevoerd en om te controleren of, wat je nu hebt, genoeg is om mee te groeien met de groeidoelstellingen van je organisatie.

Bereken nu wat het kost wanneer je gehackt bent

Weet jij wat het jou kost als jouw bedrijf stil ligt vanwege een hack aanval, een medewerker die een fout maakt of wanneer je schade hebt door brandt, of een overstroming? Stel dat je bedrijf plat ligt, bijvoorbeeld door een Ransomwareaanval. Hoe lang kun jij zonder je data en systemen? Hoe snel ben je weer up and running? En: hoeveel geld kost het jouw onderneming? Wist je dat je dat eenvoudig kunt uitrekenen met een speciale calculator? Hier lees je er meer over.

Nederlandse ondernemers steeds vaker verzekerd tegen ICT incidenten

Een andere interessante ontwikkeling is dat steeds meer Nederlandse ondernemers zich verzekeren tegen IT incidenten. Perfect Day is een off spin van Nationale Nederlanden. Perfect Day is, naast Fastbyte, dé partner voor mkb-bedrijven in Nederland om een advies te geven over cyberbeveiliging. Hun experts rijden het hele land door om ondernemers te helpen om de basisveiligheid op orde te krijgen.

IT Monitoring, Back-up & Recovery groot risico

Hoewel vrijwel de meeste ondernemers gebruik maken van een back-up oplossing, is dat vandaag de dag ECHT niet genoeg. Als je alleen een back-up van de data hebt, dan kan je daar mogelijk niks mee wanneer het tijd wordt om de data terug te zetten bij een incident. Het gaat namelijk niet alleen om de back-up met data, maar heb je wel eens nagedacht over je infrastructuur? Draai je daar ook een back-up van? Kun je die opgeslagen data wel zo makkelijk terug zetten?

Monitoring van bedreigingen ver onder de maat

Hoewel de meeste Nederlandse ondernemers wel hun netwerkbeveiliging hebben geregeld, is het slecht gesteld met het monitoren van verdachte activiteiten. Hackers en andere cybercriminelen worden steeds beter in het ontwikkelen van nieuwe bedreigingen. Er wordt zelfs AI ingezet om allerlei beveiligingen te omzeilen. Dan kom je niet weg met een simpel antivirus programma.

Bekijk in 15 stappen of je goed beveiligd bent

✅ Heb je een antivirus programma, wat continu een update of patch krijgt?

✅ Kijkt jouw cyberbeveiliging actief naar abnormaal gebruik?

✅ Gaat jouw cyberbeveiliging actief op zoek naar nieuwe bedreigingen?

✅ Heb jij ervoor gezorgd dat alle medewerkers de juiste rollen hebben en niet zomaar iedereen bij alle wachtwoorden kan, of beschikking heeft over andere gevoelige data?

✅ Maak je gebruik van een back-up systeem voor je data met een server?

✅ Sla jij al je data ook op in een Cloud omgeving?

✅ Heb je een email beveiligingsprogramma?

✅ Wordt jouw netwerk beveiligd?

✅ Gebruik je MFA (Multi Factor Authenticatie) om in te loggen?

✅ Kun jij en jouw medewerkers veilig thuiswerken?

✅ Maak je gebruik van een wachtwoord kluis?

✅ Heb je google uitgezet om automatisch wachtwoorden op te slaan?

✅ Gebruik je geen gratis Wi-Fi netwerken om met je zakelijke accounts?

✅ Weet je zeker dat jij je data ook gemakkelijk terug kan zetten bij een incident?

✅ Heb jij al een cybersecurity verzekering?

✅ Train jij je medewerkers om cyberbewust te zijn?

Hoeveel keer heb jij “nee” ingevuld?

Heb jij een aantal keren “nee” moeten invullen bij de bovenstaande checklijst? Dan kan het zijn dat jouw onderneming niet (goed) beveiligd is en je een risico loopt. Afhankelijk van hoe groot dat risico is, kan dit grote gevolgen hebben voor jou en je bedrijf en dit je veel geld gaan kosten. Heb jij een bewuste keuze gemaakt om deze risico’s te nemen? Zo niet dan wordt het tijd om in 2023 je cyberbeveiliging eens goed door te lichten.

Fastbyte helpt!

Een ondernemer moet doen waar die goed in is. ICT beheer en beveiliging heeft misschien geen prioriteit, maar kun jij je dat wel permitteren? IT beheer en beveiliging hoeft niet duur te zijn. Fastbyte geeft een gedegen advies, denkt met je mee en kijkt naar je groeidoelstellingen, zodat je niet over een jaar opnieuw tegen problemen aanloopt. Maak gebruik van onze schaalvoordelen zodat je voordeling goed bent beveiligd, want Fastbyte maakt ICT behapbaar! Neem binnenkort eens contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.