Waarom back-up maken zo belangrijk is

🕐 2 minuten lezen

back up maken datamanagement

 

Data is anno 2022 niet meer weg te denken in het privé- en bedrijfsleven. Wanneer je data veilig opgeslagen wilt hebben, maak je het liefst een back up.  Maar wat is back up? en waarom is back up maken zo belangrijk? Wij beantwoorden al deze vragen en geven je tips over het uitkiezen van de juiste data management tool. Zodat jij goed gedekt bent bij dataverlies door nare omstandigheden.

Wat is back up?

Het is niets anders, dan je bestanden kopiëren naar een Cloud systeem of een hardware (externe harde schijf). Het is eigenlijk ‘het-achter-de-hand-hebben’ van je bedrijfsdata en bestanden.

Waarom back up maken?

Het is vrijdag middag en je bent aan het werk. Eindelijk is je masterplan (waar je zo lang aan hebt gewerkt) af. Vol trots neem je een slok van je welverdiende koffie, maar je mok glipt  uit je handen en valt over je laptop heen. Vervolgens maakt je laptop een raar geluid en valt het uit…weg is je masterplan. Op je laptop had je naast zakelijke bestanden voor de belastingdienst, ook nog privé gegevens zoals inloggegevens staan. Mocht je op dit moment geen back up hebben van je bestanden, dan is al je werk voor niets geweest.

Mocht je nou niet zo onhandig zijn als de scenario hierboven, dan zijn er wel tig andere scenario’s te bedenken, waardoor je niet meer bij je bestanden kan komen. Denk eens aan: een ransomware, E-mail fraude, diefstal, phishing of kortweg brand thuis of in je bedrijfspand.

Het maken van back up is dus zéér belangrijk voor het snel herstellen van data, ongeacht de situatie.

Tips voor het uitkiezen van de juiste data management tool:

  • Vertrouw niet alleen op één back up methode: Dit is één van de beste tips die je kan krijgen. Veel bedrijven gebruiken maar één back up methode. Mogelijk kunnen hackers bij je bestanden of gaat het Cloud-bedrijf failliet. Daarnaast vermelden veel Cloud bedrijven in hun ‘terms and conditions’ dat het handig is om een derde partij bij te nemen. Hecht je veel waarde aan veiligheid kies dan voor een partij die zijn eigen privé Cloud beheert.
  • Hoeveelheid data en waar: Ga bij jezelf na over hoeveel data je bedrijf beschikt en welke platform/software het beste bij je past. Wil je alleen een back up van je data? of ook van je volledige systeem? Dit maakt namelijk het verschil in hoe snel je alles weer kunt terugdraaien. Of je nou als klein of middelgroot bedrijf geconfronteerd wordt met een systeem crash, dataverlies, ransomware of een virus, kies voor een oplossing wat je bedrijf operationeel houdt. Zorg voor opslag van gegevens zowel on-site als off-site. Zodat al jouw Data direct beschikbaar is als een virtuele machine en dus onmiddellijk gestart kan worden.
  • Time is money: Het terughalen van cruciale bedrijfsdata via een Cloud kan soms wel uren tot zelfs dagen duren. Terwijl dit gaande is, kan niemand bij zijn bestanden en zorgt het dus voor tijdsverlies en improductiviteit.  Gelukkig zijn er tegenwoordig geavanceerde data management systemen op de markt. Systemen waarbij jouw gegevens veilig opgeslagen blijven op een privé Cloud en super snel teruggezet kan worden. Bij Fastbyte bieden wij een nieuwe oplossing voor een optimale bedrijfscontinuïteit. Daarnaast zijn bij dit soort nieuwe systemen Data applicaties ter aller tijden beschikbaar op hun eigen privé Cloud, zowel on- als offline. Het is sneller, dan andere systemen in het terugzetten van Data. Lees hier meer over dit systeem. Wij hebben momenteel voor dit systeem een interessante aanbieding lopen.
  • Geregeld back up maken: Tot kort, willen wij je meegeven om geregeld back up te maken. Het liefst je IT systeem te automatiseren op het maken van back ups. Want zo heb jij altijd je nieuwste bestanden veilig opgeslagen. Wil jij jouw IT systeem automatiseren op het maken van back up? neem dan gerust contact met ons op.

Wil je weten of jouw data management/back up systeem veilig en op orde is?  Of een persoonlijk, maar vooral eerlijk advies bij het uitkiezen van de juiste data management tool? Bij Fastbyte bieden wij ICT oplossingen en werkplekbeheer, die voldoet aan jouw behoefte, gewoon zoals jij het wilt. Neem gerust contact met ons op.

 

LEES OOK:

5 tips om phishing te voorkomen

Coronavirus gerelateerde phishing ligt op de loer

 

< Naar het kennisbank overzicht

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *