Medewerkers zijn de eerste verdedigingslinie bij een ramp

Wat is bedrijfscontinuïteit?

Bedrijfscontinuïteit is niks anders dan er voor zorgen dat je bedrijf overeind blijft staan bij “een ramp”. Een ramp is een ruim begrip. Hierbij kun je aan verschillende zaken denken. De meeste mensen zullen bij een ramp denken aan een brand of overstroming. Natuurlijk zijn dat goede voorbeelden van een ramp, maar heb je wel eens nagedacht over het belang van goed personeel in je organisatie? Kan jouw IT afdeling inspelen op een mogelijke ramp, om ervoor te zorgen dat alle systemen online blijven en je bedrijf door kan blijven gaan?

IT personeel momenteel extreem moeilijk te werven

De krapte op de IT-arbeidsmarkt heeft ongekende hoogte bereikt, meldt het UWV op basis van zijn werkgeversonderzoek. 63% van de vacatures binnen de ICT-sector is moeilijk vervulbaar. Werkgevers zijn daardoor anders gaan werven, signaleert het UWV. De organisatie is zelf bovendien gaan samenwerken met IT-omscholingstraject Make IT Work om het tekort het hoofd te bieden.

Historisch dieptepunt bij werkzoekende IT-ers

De verwachting is bovendien dat de krapte alleen maar toe blijft nemen. Meer dan de helft van de werkgevers in de ICT-sector verwacht dat het vervullen van vacatures dit jaar moeilijker wordt. En dat blijkt ook uit cijfers van het UWV: in het eerste kwartaal van het jaar nam het aantal werkloze IT’ers verder af. Detacheerder Hello Professionals sprak vorige maand zelfs over een ‘historisch dieptepunt’ in het aantal werkzoekende IT’ers. Daarnaast is 41% van de IT-ers op arbeidsmarkt niet actief op zoek en 56% latent op zoek. Deze cijfers geven duidelijk aan dat de druk op de arbeidsmarkt steeds groter wordt.

10.738 unieke IT-vacatures geplaatst

In het eerste kwartaal werden volgens de IT Arbeidsmarktmonitor van Hello Professionals maar liefst 10.738 unieke IT-vacatures geplaatst, 4% meer dan een kwartaal eerder. Hello Professionals baseert zich voor die Arbeidsmarktmonitor op eigen onderzoek, data van Jobdigger en Google Trends.

Onvoldoende kennis bij IT personeel

Werkgevers uit de ICT-sector geven volgens het UWV vaker dan gemiddeld aan dat sollicitanten onvoldoende vakkennis hebben of niet over de benodigde werkervaring beschikken. Daarnaast zijn veel vacatures specialistisch van aard, waardoor ze volgens werkgevers moeilijk vervulbaar zijn.

IT-ers stellen hogere eisen

Steeds meer zie je de volgende trend: IT-ers kiezen vaker voor zichzelf en voor een betere balans tussen werk en privé. Deze bewustwording is in een stroomversnelling gezet na COVID-19. Uit onderzoek blijkt dat veel IT-ers meer stress ervaren nu ze weer vaker naar kantoor gaan.

Burn-out klachten bij IT-ers door hoge werkdruk

Burn-out klachten onder IT-ers zijn tegenwoordig aan de orde van de dag. Dit komt enerzijds door de krapte op de arbeidsmarkt, waardoor medewerkers een hogere werkdruk ervaren. Openstaande vacatures worden niet (tijdig) vervuld. Anderzijds is het vrijwel niet meer mogelijk op te hoogte te blijven van de laatste bedreigingen op het gebied van cybersecurity.

Cybercrime incidenten direct verantwoordelijk voor burn-out klachten

Een derde van alle IT-teams rapporteerde een verhoogd aantal burn-out gerelateerde uitval onder werknemers, na een cyberaanval. Bovendien meldde 34% HR Managers problemen bij het werven van nieuw IT-personeel nadat een aanval heeft plaatsgevonden Hierdoor is het voor organisaties nog moeilijker om incidenten in de toekomst te voorkomen.

Media zorgt voor druk bij IT Managers

Cybercrime is momenteel een populair onderwerp in de media. IT Managers die worden overladen door nieuwsberichten over aanvallen bij andere bedrijven, voelen de druk om zich meer op dit gebied te ontwikkelen en stappen te maken om hun eigen organisatie te beschermen. Meer dan de helft van alle IT Managers (53%) die door Mimecast werden ondervraagd, was het ermee eens dat de toenemende aandacht in de pers over ransomware-aanvallen leidt tot een grotere druk om zich voor te bereiden.

IT teams missen kennis over cybercrime

Mimecast gaf aan dat IT teams vaak “de basis missen als het gaat om het voorkomen van aanvallen”. Op de vraag welke aanvullende middelen ze nodig hebben om cyberaanvallen te voorkomen en zich voor te bereiden, zei bijna de helft van de IT Managers dat ze up-to-date beveiligingssystemen nodig hebben (46%), terwijl nog eens 46% een betere IT-beveiligingsbewustzijnstraining voor eindgebruikers en werknemers noemde.

IT-uitbesteden voor MKB

Als jouw IT Manager of IT team ook problemen ervaart om up-to-date te blijven van de laatste ontwikkelen op het gebied van cybercrime, dan is het nu een goed moment om na te denken over de inrichting van je IT omgeving. Hoe goed jij jouw IT op orde hebben? Behoud je een eigen IT afdeling? Of neem je een specialist in dienst op het gebied van IT beveiliging? Of wil een deel van je IT diensten (bijvoorbeeld op het gebied van beveiliging) uitbesteden?

IT uitbesteden voor het MKB heeft veel voordelen:

  • Je krijgt je eigen externe IT-afdeling als team, die allemaal hun eigen krachten hebben. Handig voor second opinion en het snel oplossen van problemen.
  • Je betaalt per gebruiker per maand een vast bedrag. Zodat je overzicht hebt van je uitgaven. Je betaalt niet voor meer dan je nodig hebt.
  • Je bespaart werknemerskosten en salaris. Een IT-er vinden die kennis heeft van alle gebieden in de IT is moeilijk te vinden en ook duur door tekort op de markt.
  • Je kunt makkelijk op en afschalen.
  • Samen met jouw IT-partner kun je controle houden op je IT-systemen door middel van monitoring. Bij ons ontvang je zelfs maandelijks rapportage van je IT-systemen. Hierdoor heb je minder stress en vooral meer tijd voor andere zaken waar je op kunt focussen.
  • Jouw externe IT-afdeling zorgt dat jouw IT altijd blijft werken. Je bent niet meer afhankelijk van medewerkers die ziek zijn of op vakantie.
  • Helpdesk die altijd beschikbaar is, ook buiten kantoortijden. Afhankelijk van jouw contract.
  • Je hebt indirect partners die de beste zijn in de IT-wereld. Kijk goed met welke partners jouw IT partij samenwerkt. Bij Fastbyte hebben wij een unieke samenhang van partners, die gespecialiseerd zijn voor het MKB. En daarom hebben zij allemaal hun eigen krachten en zijn zij de beste keuze voor het MKB. Waardoor jij altijd van een goed advies wordt voorzien en vooral van de beste oplossingen gebruik maakt.
  • Uiteindelijk ben je goedkoper uit door het uitbesteden van IT dan een groep IT’ers in dienst te nemen. Een IT-er kost al gauw alleen al aan salaris rond de 40 duizend euro op jaarbasis. Wil jij weten hoeveel IT-uitbesteden  jou gaat kosten? Met deze handige tool weet je precies wat je kwijt bent aan IT-uitbesteden

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.