Phishing trend

🕐 2 minuten lezen

phishing

 

Phishing trend 2020 

In 2020 hebben cybercriminelen vaker gebruik gemaakt van geautomatiseerde phishing platformen. Bijna een kwart (22%) is hier slachtoffer van geworden. De geautomatiseerde platformen leiden je naar een “veilige” landingspagina met de boodschap dat je in de val bent gelokt en dat je actie moet ondernemen. Met een nagemaakte loginpagina probeerden de criminelen om mensen in de val te lokken. Helaas heeft 25% hun gegevens toch achtergelaten. Wie terechtkwam op een nagemaakte Multi factor authenticatie module, liet zich in 10% van de gevallen in de luren leggen. 

Vaak denken mensen, dat phishing-mail gaat over nabootsingen van bankmail, pakketdiensten of neppe webwinkels. Hoewel, deze simulaties inderdaad erg goed scoren, zijn het imitaties van het eigen merk, bedrijf of organisatie die een award winnen. Criminelen zijn zich bewust van het feit dat een e-mail die zogenaamd afkomstig is van een collega, beter scoort dan de bankmail tactieken. Ironisch genoeg moet je jouw collega’s dus het meest wantrouwen. 

 

Phishing trend 2021 

Cybersecurity bedrijven verwachten in 2021 een sterke toename van de phishing trends. En dit is echt niet omdat zij jou in een marketingval willen lokken. Maar omdat de cijfers er gewoonweg niet om liegen.  

De verwachting is dat de uitrol van het coronavaccin en waarschijnlijk de economische crisis er voor zal zorgen, dat de phishing campagnes met dit soort onderwerpen alleen maar zal toenemen.  

De meeste mensen denken, dat zij een phishing mail wel even herkennen. Hier hebben wij dan ook een onderzoek naar gedaan. Tot nu toe hebben 100 mensen deelgenomen aan onze “Spot the phish” email test. Deze bestaat uit vijf voorbeelden van e-mails, waarbij men moet aangeven of dit een legitiem of valse e-mail is. Tot onze verbazing, heeft maar 45% van de ondervraagden alle antwoorden goed. Dit betekent dat 1 op de 2 mensen niet alle valse e-mails herkent.  

Het is duidelijk dat organisaties sterker moeten inzetten op awareness bij hun medewerkers. Want phishing kent de laatste jaren een extreme groei. Met de steeds slimmere methodes, zullen de cybercriminelen meer mensen in hun val weten te lokken.  

Je kan het jouw medewerkers makkelijker maken door een goed werkende emailbeveiliging in te zetten. Ga voor een emailbeveiliging die met artificieel intelligentie de meeste spam en valse e-mails in quarantaine zet (blokkeert). Echter is alleen een goed werkende e-mailbeveiliging lang niet meer voldoende. Want ook de slimste e-mailbeveiligingstools zullen niet alle phishing herkennen. 

Hierdoor blijft het advies om naast een goede beveiligingstool ook jouw medewerkers te trainen op het herkennen van valse e-mails. Wacht niet tot het te laat is en onderneem nu actie om jouw bedrijf te beschermen van een datalek, hoge kosten of imagoschade.   

Geen idee hoe? Neem vandaag nog contact met ons op! Onze experts horen graag waar je tegenaan loopt.

LEES OOK:

Valse emails herkennen

Veilig thuiswerken 2021

 

< Naar het kennisbank overzicht

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *