Wereld back-up dag: voorkom dataverlies!

Bescherm jouw data: maak een back-up

31 maart is het Wereld Back-up Dag. De dag om even stil te staan, bij alle gegevens die jij momenteel hebt opgeslagen: familiefoto’s en video’s, belastingaangiften, school/universiteit documenten of andere zakelijke documenten. Dit zijn belangrijke gegevens, die onvervangbaar zijn en dus erg belangrijk. Het spreekt voor zich, dat je deze documenten en gegevens niet wilt verliezen, voorkom dataverlies en maak een back-up.

Waarom zou ik een back-up maken?

Een ongeluk zit in een klein hoekje: één kleine fout kan genoeg zijn om veel belangrijke data kwijt te raken. Uit onderzoek van Backblaze over 2022 blijkt dat nog steeds 20% nooit een back-up maakt van alle data op de computer. Daarnaast blijkt maar 10% een dagelijkse back-up te maken. Het is belangrijk om te realiseren dat een goede back-up strategie van belang is, omdat uit onderzoek van Backblaze blijkt:

> 67% geeft aan per ongeluk iets te hebben verwijderd van zijn of haar computer.
> 53% geeft aan gegevens weleens te zijn kwijtgeraakt.
> 48% heeft een externe harde schijf crash gehad.
> 44% verloor toegang tot hun gegevens toen een gedeelde Drive werd verwijderd.

De kosten en risico’s van het niet hebben van een back-up

Verlies van gegevens. Als je geen back-ups maakt en jouw harde schijf crasht of jouw computer wordt gestolen, kan het zijn dat al jouw gegevens kwijtraken, inclusief belangrijke documenten, foto’s en video’s. Om alle gegevens te herstellen, kan dit erg kostbaar en tijdrovend zijn.
Verlies van tijd en productiviteit. Het kan dagen of zelfs weken duren voordat je alle gegevens weer op orde hebt. Vooral als het belangrijke werkbestanden zijn.
Verlies van geld. Het herstellen van gegevens kan een zeer kostbaar proces zijn, vooral als je de hulp moet inschakelen van experts om jouw gegevens te herstellen. Bovendien kunnen verloren gegevens ook leiden tot verlies van inkomsten, bijvoorbeeld als je klantgegevens kwijtraakt.

Een goede back-upstrategie: 3-2-1 of 4-3-2 back-up?

De toename van ransomeware aanvallen, vraagt om een juiste strategie om je gegevens veilig opgeslagen te hebben en te houden. Vooral voor mensen die helemaal geen back-up maken heeft de 3-2-1 strategie nog steeds waarde. Dit houdt in dat je drie kopieën van je gegevens maakt en deze op twee verschillende media bewaart (dit kan op een interne harde schijf en een externe harde schijf). Tot slot kan je één kopie off-site bewaren (bijvoorbeeld in een cloud). Hoewel cloudback-ups soms verbonden zijn met productienetwerken en dus kwetsbaar zijn voor digitale aanvallen, is het handig om te kijken naar een 4-3-2 back-up. Hier maak je vier kopieën van alle gegevens, op drie verschillende locaties (bij jou zelf, bij een MSP en een cloudprovider), waarbij dus twee locaties off-site zijn.

Fastbyte helpt

Duizelt het je na het lezen van dit blog? Fastbyte maakt ICT behapbaar, zodat jij je kan concentreren op waar jij sterk in bent. Wij bieden verschillende oplossingen, waarbij wij jouw volledige IT beheer voor onze rekening kunnen nemen, een deel hiervan, of alleen enkele cybersecurity maatregelen kunnen instellen zodat jij veilig kan werken. Wel zo fijn! Neem vooral eens vrijblijvend contact met ons op om te zien wat we voor jou kunnen doen.

LEES OOK:

Waarom een traditionele virusscanner niet meer genoeg is

Investeer in betaalbare beveiliging tegen cyberaanvallen

< Naar het kennisbank overzicht

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wereld back-up dag: voorkom dataverlies!