Onveranderlijke back-up: Dé sleutel voor ondernemingsveiligheid

Onveranderlijke back-up, of ook wel Immutable Back-up genoemd in de snel evoluerende wereld van cybersecurity en data-opslag, is een cruciaal onderdeel geworden van bedrijfscontinuïteit en daarmee dé sleutel voor ondernemingsveiligheid. Een enkele klik op een verkeerde link kan ervoor zorgen dat de gehele IT-omgeving wordt aangetast. Net zoals alle gemaakte back-ups. Het maken van back-ups is erg belangrijk, maar heb je bijvoorbeeld ook nagedacht over of je back-ups bewerkt kunnen worden en hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat de ransomware niet mee teruggezet wordt tijdens het terugzetten van een back-up? Wat is een onveranderlijke back-up, hoe werkt het en waarom heb je het nodig? Deze vragen beantwoorden we graag in dit blog.

Wat is een onveranderlijke back-up?

Als het gaat om gegevens beveiliging, zijn back-upoplossingen van het grootste belang om ervoor te zorgen dat gegevens kunnen worden hersteld, hoe ernstig de situatie ook is. Kwaadwillende aanvallen op gegevens, zoals ransomware-aanvallen zijn de afgelopen jaren de meest voorkomende situatie geworden. Het maken van een back-up is dus nodig om gegevens terug te kunnen zetten. Echter als dit back-up bestand ransomware bevat en je zet het back-up bestand weer terug, dan begin je weer van vooraf aan. Een onveranderlijke back-up is een back-up waarbij eenmaal opgeslagen gegevens niet kunnen worden gewijzigd, overgeschreven of verwijderd. Eenmaal vastgelegde gegevens blijven onaantastbaar gedurende de ingestelde bewaartermijn.

Wat zijn de voordelen van een onveranderlijke back-up?

Een onveranderlijke back-up zorgt voor een extra laag bescherming voor bedrijfskritieke gegevens. Bij een ransomware-aanval probeert de aanvaller de back-up bestanden te versleutelen, waardoor ze onbruikbaar worden. Bij een onveranderlijke back-up kan de aanvaller de bestanden in de back-up niet versleutelen of verwijderen, omdat de back-up niet gewijzigd kan worden.

Naast een extra beschermingslaag kan je ook snel weer operationeel zijn in het geval van een datacrisis. Je herstelt alle gegevens naar een punt in het verleden waar ze veilig en ongewijzigd waren.

Tot slot biedt het ook bescherming tegen menselijke fouten. Door een menselijke fout kunnen gegevens verloren gaan of bestanden corrupt raken. Met een onveranderlijke back-up is het niet mogelijk om de back-up per ongeluk te overschrijden of te verwijderen.

Hoe werkt een onveranderlijke back-up?

Bij een onveranderlijke back-up worden gegevens opgeslagen in een format dat slechts eenmaal beschrijfbaar is. Dit format wordt weergegeven als ‘read-only’. Dit betekent dat het format alleen meerdere keren leesbaar is. Gegevens kunnen hierbij dus niet worden gewijzigd, bewerkt of overgeschreven. Bestanden in een onveranderlijke back-up zijn hierdoor beschermd tegen verlies, onbedoelde verwijdering, corruptie, cyberaanvallen en andere potentiële bedreigingen die de integriteit van je gegevens in gevaar zouden kunnen brengen.

Waarom zou je een onveranderlijke back-up gebruiken?

De bescherming van bedrijfskritieke gegevens is van vitaal belang. Een onveranderlijke back-up is als een digitale kluis die ervoor zorgt dat jouw waardevolle bedrijfsinformatie altijd beschermd en herstelbaar is. Of het nu gaat om menselijke fouten, technische storingen of kwaadwillige aanvallen.

Kortom, het is niet langer een kwestie van ‘of’, maar eerder van ‘wanneer’ een back-up nodig zal zijn. Met een onveranderlijke back-up zorg je ervoor dat jouw bedrijf voorbereid is op elke uitdaging die zich voordoet. Heb je bijvoorbeeld al eens nagedacht over hoe snel jouw bedrijf weer aan de slag kan na een incident? In ons blog vertellen wij waarom niet alleen een back-up oplossing van belang is, maar dat ook het hebben van een oplossing om na een calamiteit weer in bedrijf te zijn belangrijk is.

Fastbyte helpt

Duizelt het je na het lezen van dit blog? Fastbyte maakt ICT behapbaar, zodat jij je kan concentreren op waar jij sterk in bent. Wij helpen je graag met onze expertise om mee te kijken hoe je huidige back-upoplossing is ingericht. Waar nodig verbeteren we je back-up oplossing en helpen we je met de implementatie daarvan. Uiteraard kan je dit zelf ook doen. Benieuwd naar een back-upstrategie die jou kan helpen? Lees hier waarom je een back-up strategie moet gebruiken en welke jou kunnen helpen om te beginnen met het veilig opslaan van je gegevens.

LEES OOK:

Wereld back-up dag: voorkom dataverlies!

Van een back-up oplossing naar bedrijfscontinuïteit

< Naar het kennisbank overzicht

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onveranderlijke opslag: Dé sleutel voor ondernemingsveiligheid