Phishing doet meer schade dan je lief is

🕐 2 minuten lezen

Hoe kun je je hiertegen wapenen?

Ransomware, malware, cybercrime, phishing; allemaal onderwerpen die je dagelijks voorbij ziet komen. Het is nu eenmaal (helaas) een feit dat we geen wereld meer zonder deze bedreigingen kunnen indenken. De schade hiervan is dan ook aanzienlijk blijkt uit cijfers van de Betaalvereniging en de Nederlandse Vereniging van Banken. In 2019 verloren bankklanten totaal 5,5 miljoen euro doordat hun beveiligingscodes werden onderschept.

Phishing gebeurt zowel privé als zakelijk

Mensen die dit lezen, denken vaak dat dit alleen anderen overkomt en ze zelf weinig tot geen risico lopen. Niets is minder waar. Alle cybercrime is er juist op gericht om willekeurig te zijn. Iedereen kan dus slachtoffer worden. Van grote corporatie tot aan de bloemist op de hoek. Het kan zowel zakelijk als privé gebeuren. In beide gevallen kan het zijn dat je belangrijke en waardevolle data kwijtraakt. Dit kan leiden tot hoge kosten.

 

IT-BEVEILIGING IS NIET GENOEG

Veel ondernemers gaan ten onrechte ervan uit dat het beveiligen van hun IT-systeem voldoende is om cybercriminelen buiten de deur te houden. Ze vergeten echter dat het grootste gevaar binnen de eigen organisatie schuilt. Cybercriminelen richten zich namelijk niet op een organisatie als geheel, maar op de zwakste schakel erbinnen: de mens. Werknemers vormen voor cybercriminelen, veelal uit onwetendheid, een eenvoudige ingang. Eén klik op een ogenschijnlijk onschuldige link of bijlage is voldoende om de beveiliging te doorbreken met dataverlies of ransomware besmetting tot gevolg.

AWARENESS TRAINING PHISHING

Dit soort menselijke fouten zijn alleen te minimaliseren als werknemers bewust worden gemaakt van cyberrisico’s en zij hier alert op zijn. En dat kun je het beste doen door je personeel te trainen. De grootste en beste partij hiervoor is KnowBe4. KnowBe4 maakt en levert security awareness trainingen en is partner van Fastbyte. Het bedrijf onderhoudt een trainingsplatform met content en verzorgt phishing-simulaties, die wereldwijd door duizenden organisaties gebruikt worden. Op deze manier helpen zij organisaties omgaan met de menselijke factor van cybersecurity. Wil je hier meer informatie over? Neem dan contact met ons op.

< Naar het kennisbank overzicht

 

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *