Slimme IT-oplossingen in het onderwijs voor UNL

In de onderwijssector speelt IT een steeds grotere rol, niet alleen om het onderwijs zelf te ondersteunen, maar ook om de dagelijkse processen binnen instellingen soepel en veilig te laten verlopen. Voor Universiteiten van Nederland (UNL) is het essentieel om een oplossing te vinden die zowel dataveiligheid als gebruiksgemak voor medewerkers en studenten kon garanderen. Ze zochten naar een betrouwbare IT-partner die hen kon helpen om deze doelen te realiseren en vonden ons. Lees hier het hele klantverhaal.

In deze blog vertellen we hoe de samenwerking tot stand kwam, welke uitdagingen er speelde bij UNL en hoe deze uitdagingen zijn opgelost met IT-oplossingen om de werkwijze bij UNL te verbeteren.

Dataveiligheid en gebruiksgemak blijven garanderen

Door sterke groei van data en het aantal interne en externe gebruikers bij UNL is er gekozen om met Fastbyte op zoek te gaan naar een toekomstgerichte oplossing om dataveiligheid en gebruiksgemak te kunnen blijven garanderen. Reinout (UNL): “Voordat de situatie echt onbeheersbaar zou worden en het risico dat data in de verkeerde handen valt te groot wordt, gingen we met onze ICT partner Fastbyte op zoek naar een toekomstgerichte oplossing voor dataveiligheid en gebruiksgemak.” Het risico op cybercrime moet beperkt worden met een flexibele oplossing voor data- en identity management. Een andere voorwaarde van UNL was dat het systeem moest passen binnen de organisatie en schaalbaar moest zijn zodat het met UNL mee kan groeien.

“Er is geadviseerd om te werken met een Cloud service waarmee je in één keer centraal alle gebruikers kunt aanmaken voor alle applicaties, wat beheersbaarheid aanzienlijk vergroot. Bovendien kun je eenvoudig gebruik maken van multi-factor authenticatie voor een extra beveiliging voor toegang tot apps en data.” aldus Reinout. Door inzet van Microsoft 365 en Okta is het risico op dataverlies tot een minimum beperkt.

Één platform voor alle applicaties en data

Het vergroten van de beheersbaarheid, productiviteit en het waarborgen van de identiteit van je werknemers zorgt ervoor dat je data veilig blijft en gebruikers gemak ervaren met het gebruiken en waarborgen van deze data. Met Okta zorg je voor een gemakkelijke en veilige toegang voor werknemers. We zullen het platform hieronder uitleggen aan de hand van verschillende oplossingen die jou zullen helpen om meer overzicht en controle te hebben op het gebied van data en identiteit.

Single sign on

Single Sign-On (SSO) is een technologie die het inloggen op verschillende applicaties makkelijker en veiliger maakt. Normaal gesproken moet je voor elke applicatie een aparte gebruikersnaam en wachtwoord onthouden. Dit kan onhandig zijn en minder veilig, omdat je misschien zwakkere wachtwoorden gebruikt of wachtwoorden herhaalt.

Met SSO hoef je maar één keer in te loggen. Na die ene keer krijg je automatisch toegang tot al je andere applicaties zonder opnieuw in te loggen. Stel je voor dat je bij je werk toegang nodig hebt tot e-mail, een projectmanagementtool en een HR-portaal. In plaats van voor elke dienst een apart wachtwoord te gebruiken, log je met Okta één keer in, en je kunt dan alle tools direct gebruiken.

Okta zorgt er ook voor dat dit veilig gebeurt. Het platform controleert of jij het echt bent met verschillende beveiligingslagen, zoals twee-stapsverificatie (bijvoorbeeld met een SMS-code of een app). Zo blijven je gegevens beschermd, zelfs als iemand je wachtwoord probeert te stelen.

Multifactor authenticatie

Zelfs als jouw werknemers sterke wachtwoorden maken, kan het lastig zijn deze te beveiligen tegen identiteitsbedreigingen. Multifactor authenticatie (MFA) helpt om je werknemers te middelen te geven om hun accounts op alle applicaties waar hij of zij toegang voor nodig heeft, te beveiligen.

MFA voegt een extra beveiligingslaag toe wanneer je ergens inlogt. Normaal gesproken gebruik je alleen een wachtwoord om in te loggen, maar MFA vraagt om twee of meer vormen van identificatie om te controleren of jij het echt bent. MFA maakt het veel moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot je accounts, omdat ze meer nodig hebben dan alleen je wachtwoord. Je kunt de extra beveiliging aanpassen op basis van je voorkeur, zoals het gebruiken van een sms, een app of biometrische gegevens (zoals gezichtsherkenning of een vingerafdruk).

Lifecycle management

Met lifecycle management help je de productiviteit van je werknemers te verbeteren. Door het beheren van gebruikersaccounts, van het moment dat iemand in dienst komt tot het moment dat ze vertrekken, te automatiseren en stroomlijnen. Het zorgt ervoor dat de juiste mensen toegang krijgen tot de juiste applicaties op het juiste moment – en dat die toegang automatisch wordt aangepast of beëindigd wanneer dat nodig is.

Gecertificeerd partner

Fastbyte is een gecertificeerd Okta partner. Met onze okta expertise en jouw vraag, kunnen we in een nauwe samenwerking, een oplossing bedenken die bij je past. Om zo een optimale inrichting te bieden van jouw werkomgeving. Het biedt niet alleen jouw organisatie, maar ook de werknemers een centraal beheer van alle applicaties, waar je veilig kan inloggen. Hierdoor zorg je voor dataveiligheid en gebruiksgemak.

Fastbyte helpt

Duizelt het je na het lezen van dit blog? Fastbyte maakt ICT behapbaar, zodat jij je kan concentreren op waar jij sterk in bent. Wij bieden verschillende oplossingen, waarbij wij jouw volledige IT beheer voor onze rekening kunnen nemen, een deel hiervan, of alleen enkele cybersecurity maatregelen kunnen instellen zodat jij veilig kan werken. Wel zo fijn! Neem vooral eens vrijblijvend contact met ons op om te zien wat we voor jou kunnen doen.

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme IT-oplossingen in het onderwijs voor UNL