Windows 11, moet ik overstappen?

Is het verstandig om over te stappen van Windows 10 naar Windows 11?

Microsoft bracht in oktober 2021 het besturingssysteem Microsoft Windows 11 uit.  Niet iedereen is al overgestapt op Windows 11. Wat zijn de consequenties van overstappen? Wat zijn de belangrijkste voordelen? Doe je er goed aan om over te stappen naar Windows 11? Is het beter om nog even te wachten en door te gaan met Windows 10 of een eerdere versie van Windows? Hieronder volgt een advies van de kenners van Fastbyte.

De grootste verschillen tussen Windows 10 en Windows 11

Wie de nieuwsgierigheid niet kan onderdrukken, wil misschien zo snel mogelijk over naar Windows 11. Er zijn wel wat verschillen tussen Windows 10 en Windows 11. Het is dus belangrijk om wel tijd uit te trekken om het nieuwe besturingssysteem te leren kennen. Natuurlijk zijn er allerlei nieuwe features die leuk zijn, maar dat is natuurlijk niet de belangrijkste reden om over te stappen. Hieronder zetten we de belangrijkste overwegingen op een rijtje.

Drie redenen om over te gaan op Windows 11

1. Windows 10 wordt niet meer ondersteund

Vanaf 23 juni 2023 krijgt Windows 10 geen software updates meer. Buiten het feit dat er geen nieuwe updates beschikbaar zijn, stopt ook de ondersteuning vanuit Microsoft zelf na deze datum. Heb je een computerprobleem? Een probleem met je besturingssysteem? Dan kun je vanaf deze datum niet meer rechtstreeks bij Microsoft service terecht voor hulp om het probleem op te lossen.

2. Windows 11 is veiliger

Buiten het feit dat Windows 10 geen beveiligingsupdates meer krijgt na 13 december, zijn er bij Windows 11 extra beveiligingen standaard ingebouwd die de laatste versie van Windows 10 niet heeft. Windows 11 bevat Windowsbeveiliging met de nieuwste antivirusbeveiliging. Je computer of laptop wordt actief beveiligd vanaf het moment dat je Windows start. Windowsbeveiliging scant voortdurend op malware (schadelijke software), virussen en beveiligingsrisico’s. Bij Windows 10 worden vanaf 13 december deze updates met de meest recente virussen niet meer bijgewerkt. Je loopt zo dus een groot risico als je niet meer beveiligd bent. Zowel voor Windows 10- als Windows 11 gebruikers biedt Fastbyte diverse securityoplossingen. Denk hierbij aan een geavanceerd spamfilter, MultiFactor-Authentication (MFA) en Endpoint Protection Detection and Response (EPDR). Stuk voor stuk oplossingen die nodig zijn als aanvulling voor de bescherming van het bedrijf en de borging van de bedrijfscontinuïteit.

3. Alleen basic support nog mogelijk

Omdat vanaf 13 december Windows 10 een verouderde en niet ondersteunde versie is, kan Fastbyte mogelijk niet dezelfde beheer opties aanbieden als bij Windows 11. Te denken valt aan software wat niet meer werkt doordat het besturingssysteem verouderd is. Het is daarom wel zaak om op tijd over te gaan.

Doe de Fastbyte Windows 11 Readiness Assessment

Is mijn hardware geschikt om Windows 11 te installeren?  Microsoft heeft hier een speciale PC Health Check-app voor.  Met deze app kun je op eenvoudige wijze bekijken of je huidige laptop of pc goed genoeg is om over te gaan op Windows 11.  (Let op: deze check kijkt alleen of de hardware het aan kan om Windows 11 te gebruiken) Verder is het van belang om te controleren of alle applicaties nog steeds werken wanneer je overgaat naar Windows 11. Fastbyte heeft hiervoor een Windows 11 Readiness Assessment ontwikkelt. Hier lees je meer over de Windows 11 Readiness Assessment. Of wil je vrijblijvend advies over het installeren van Windows 11? Neem dan vrijblijvend contact op.


Wat zijn de systeemeisen voor een Windows 11 update?

Als je wilt overgaan van een eerdere Windows versie naar Windows 11, dan kan het zijn dat je hardware niet meer voldoet. Wil je weten wat de systeemeisen zijn om Windows 11 te kunnen gebruiken, kijk dan hier.

Leuke nieuwe eigenschappen van Windows 11

Buiten het feit dat Windows 11 meer veiligheid biedt, zijn er nog meer voordelen aan het overstappen van Windows 10 naar Windows 11. Wil je weten wat de leukste nieuwe features van Windows 11 zijn? Hier lees je er meer over.

Conclusie: Moet ik nu wel of niet overstappen naar Windows 11?

Hoewel overstappen naar de nieuwste versie van Windows voor de meeste gebruikers betekent dat de huidige hardware vervangen moet worden, vinden onze Fastbyte experts dat het de extra investering zeker waard is. Naast dat bij Windows 11 de veiligheid en het support vanuit Microsoft veel beter zijn al twee heel belangrijke redenen zijn, zal het uiteindelijk steeds moeilijker worden om verouderde systemen te beheren. Daar bovenop biedt de nieuwe Windows 11 genoeg leuke eigenschappen diede investering meer dan waard maken. Dus ons advies? Gewoon doen. Vergeet niet eerst te controleren of al je applicaties geschikt zijn voor Windows 11!

Een goed geregelde digitale werkplek, wel zo fijn!

Wil jij ook een goed geregelde digitale werkplekken voor jou en jouw werknemers? Neem dan vandaag nog contact met ons op!

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Windows_11_logo