Explosieve toename datadiefstal (AP)

MKB cyberbeveiliging

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) meet een explosieve toename van datadiefstal, vorig jaar was datadiefstal het grootste probleem. De verwachting is dat dit voor 2021 ook een blijvend probleem zal zijn.

Het gaat dan met name over de aantal hacks die gericht buitmaken van persoonsgegevens. Dat blijkt uit de ‘Rapportage Datalekken 2020’ die AP-voorzitter Aleid Wolfsen naar de Tweede Kamer stuurde.

In 2020 steeg de aantal meldingen met 30% ten opzichte van 2019. Datadiefstal is vaak te voorkomen door een betere beveiliging. Dat is dan ook het advies van de Autoriteit.

Diefstal van persoonlijke en vaak gevoelige informatie door hacking, phishing of malware kan mensen en bedrijven jarenlang achtervolgen en de schade kan zeer hoog oplopen. Bijvoorbeeld als criminelen de persoonsgegevens gebruiken voor identiteitsfraude of oplichting.

Multi factor authenticatie (MFA)

Het blijkt dat bedrijven en mensen die geen gebruik maken van MFA in 2020 vaker slachtoffer zijn geweest van een datalek. Puur vanwege het feit, dat een inlogmethode met één wachtwoord makkelijk te hacken is. MFA is een heel eenvoudige beveiligingsmaatregel die verplicht is bij de verwerking van gevoelige persoonsgegevens, maar die organisaties eigenlijk overal standaard zouden moeten doorvoeren. Dat zou veel leed kunnen voorkomen.

Bron: AP

Wil jij meer informatie over hoe je jouw security-cultuur binnen jouw organisatie kan verhogen? Klik hier voor meer informatie of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

MKB cyberbeveiliging