Vraag nu subsidie aan voor extra cyberweerbaarheid

Cyberweerbaarheid is belangrijk om de veiligheid van je onderneming op orde te hebben. We worden dagelijks overspoelt met nieuwsberichten over cybercriminelen die organisaties gehackt hebben. Vaak zijn dit grote organisaties die in het nieuws komen, maar het zijn juist de MKB organisaties die steeds meer te maken krijgen met cyberaanvallen. Veel organisaties en mensen zijn van mening dat ze niet interessant zijn voor cybercriminelen om aangevallen te worden en passen daar hun cyberweerbaarheid op aan. Maar juist voor cybercriminelen is het makkelijker om een aanval uit te voeren op organisaties die zich niet cyberbewust zijn van de risico en gevolgen en zich hier niet tegen weren. Aan de andere kant kan het zijn dat je de financiële middelen er niet voor hebt. Goed om te weten is dat er ondersteuning beschikbaar is voor cyberweerbaarheid: Mijn Cyberweerbare Zaak. Wat de ondersteuning inhoudt en wat de vereisten zijn? Lees het in dit blog.

Hoogte financiering en budget

De startdatum loopt van 2 oktober 2023 09:00 (CEST) tot en met woensdag 1 november 2023 17:00 (CET). De subsidie is 50% van de aanschafwaarde en/of het implementeren van een digitale technologie, tot een maximum van €1.250 van de aanschafprijs (of abonnementsprijs). Het totale beschikbare budget is €300.000.

Voorwaarden

Mijn Cyberweerbare Zaak is er voor ondernemers die:

 • Staan ingeschreven bij het KVK
 • Maximaal 50 werknemers hebben
 • Minder dan €10 miljoen omzet hadden in het afgelopen boekjaar

Verder moet je bedrijf aan de volgende voorwaarden voldoen om subsidie aan te vragen:

 • Je kunt geen subsidie krijgen voor investeringen die je al gedaan hebt. Bij een aanvraag stuur je een geldige, ongetekende offerte mee van je leverancier.
 • Je mag het zogenoemde de-minimisplafond niet overschrijden met de subsidie via Mijn Cyberweerbare Zaak. Dit is een regel van de Europese Commissie om eerlijke concurrentie te garanderen. Je mag per bedrijf maximaal €200.000 overheidssteun ontvangen binnen een periode van 3 jaar. Sommige sectoren hebben een lager maximumbedrag. Om aan te tonen dat je hieraan voldoet, leg je een verklaring de-minimissteun af. Deze verklaring is verwerkt in het aanvraagformulier en hoef je dus niet los aan te leveren.
 • Je moet 50% van de kosten die niet door de subsidie worden gedekt, zelf bij dragen. Je kan niet voor dezelfde kosten subsidie ontvangen van bijvoorbeeld jouw gemeente.
 • Verbonden ondernemingen kunnen in totaal 1 subsidieaanvraag toegekend krijgen.

Wat komt niet in aanmerking?

Een aantal zaken komt niet in aanmerking voor subsidie:

 • Aankoopadvies door de leverancier van de producten of diensten die je wilt aanschaffen of implementeren.
 • Producten of diensten die niet aansluiten bij wat de leverancier normaal gesproken levert.
 • Producten of diensten die niet zijn opgenomen in de bijlage van de regeling.

Waar kan je subsidie voor aanvragen?

Met de subsidie van Mijn Cyberweerbare Zaak kan je producten en/of diensten aanschaffen om de cyberweerbaarheid van jouw bedrijf te verhogen. Met een hoge cyberweerbaarheid zijn jouw IT-systemen beter beschermd tegen externe bedreigingen zoals cyberaanvallen. De 10 cybersecuritymaatregelen waar subsidie voor aangevraagd kan worden zijn:

De subsidie hiervoor is 50% van de subsidiabele kosten, met een maximum van € 1.250 per aanvrager. Je kan meerdere offertes indienen tot het maximale bedrag is bereikt. Dat moet je wel in 1 aanvraag doen.

Aanvraag voorbereiden

Volg onderstaand stappenplan voor jouw subsidieaanvraag. Het stappenplan is te vinden op de Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland website.

 1. CyberVeilig Check tool
  Je vult de CyberVeilig check van het Digital Trust Center in.  Aan de hand van deze vragenlijst ontvang je persoonlijk advies over de investering die voor jou Dit advies kan je downloaden als pdf en heb je nodig voor jouw subsidieaanvraag.
 2. Offertes opvragen
  Dankzij het advies weet je wat je kunt doen op het gebied van cyberveiligheid. Je kan nu offertes opvragen bij leveranciers die geregistreerd zijn bij KVK en die producten of diensten leveren om de cyberweerbaarheidsmaatregelen te kunnen nemen. Alleen de 10 bovengenoemde producten en diensten komen in aanmerking voor subsidie.
 3. Subsidie aanvragen
  Met het resultaat van de CyberVeilig Check en de offertes kan je een subsidieaanvraag indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Fastbyte helpt

Duizelt het je na het lezen van dit blog? Fastbyte maakt ICT behapbaar, zodat jij je kan concentreren op waar jij sterk in bent. Wij bieden verschillende oplossingen, waarbij wij jouw volledige IT beheer voor onze rekening kunnen nemen, een deel hiervan, of alleen enkele cybersecurity maatregelen kunnen instellen zodat jij veilig kan werken. Wel zo fijn! Neem vooral eens vrijblijvend contact met ons op om te zien wat we voor jou kunnen doen.

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag nu subsidie aan voor extra cyberweerbaarheid