10 cyberbeveiliging tips voor (zaken)reizen en hybride werken
In het tijdperk van voortdurend evoluerende technologieën en het werken in een gedistribueerd model, met vestigingen en eindpunten buiten een fysiek kantoor, is het essentieel om bewust te zijn van de digitale bedreigingen waarmee we worden geconfronteerd. Tijdens de pandemie hebben we het hybride werken geïntroduceerd en is er een nieuwe post-pandemische mijlpaal: de terugkeer van zakenreizen. Of je nu onderweg bent of vanuit verschillende locaties werkt, het waarborgen van digitale gegevens is van het grootste belang. Alles wat verbinding maakt, kan een potentiële vector zijn voor cybercriminelen om aan te vallen. Wij bespreken 10 cyberbeveiliging tips om te voorkomen dat deze criminelen bij je gegevens komen:
1. Vermijd het openen van je zakelijke e-mail vanaf openbare netwerken zonder de juiste bescherming
Gratis wifi-hotspots zijn verleidelijk en makkelijk om verbinding mee te maken. Aan de andere kant dus ook makkelijker voor een hacker om tussen het verbindingspunt en jouw apparaat te zitten. Je verzend in dit geval informatie via de hacker, die weer de informatie door kan sturen. Gebruik daarom een WIFI-netwerk met een wachtwoord om enigszins een basisbescherming te hebben. Het wordt niet helemaal afgeraden om een openbaar netwerk te gebruiken. In dit geval heb je een reeks eindpuntbeveiligingen nodig, zoals antimalware, hostfirewalling en meer. Daarnaast is een VPN verbinding een must.
Ga je toch in een openbare ruimte aan het werk? Dan hebben we nog een aantal basistips. Zorg dat je de optie voor ‘delen’ uit zet in het configuratiesysteem of in de systeemvoorkeuren. Daarnaast is het handig om je wifi uit te zetten, als je geen verbinding nodig hebt. Ook zonder verbinding verzendt het nog je computer gegevens tussen de netwerken die in de omgeving beschikbaar zijn.
2. Download van te voren de applicaties die je nodig hebt
Het downloaden van applicaties buiten de officiële app stores, zoals Google of de Apple store, brengt verschillende risico’s met zich mee. Buiten de vertrouwde app stores, loop je het risico om applicaties te verkrijgen van onbetrouwbare bronnen, die doormiddel van de geïnstalleerde applicatie, kwaadaardige software installeren op je computer of telefoon. Let dus op neppe applicaties en vermijd het downloaden bij andere app stores dan de officiële app stores van Google en Apple.
3. Schakel bluetooth zo veel mogelijk uit
Door bluetooth uit te zetten in het openbaar minimaliseer je de kans dat er ongewenste toegang plaatsvindt van buitenaf tot je apparaten, gegevens en vertrouwelijke informatie. Wanneer je bluetooth aanstaat kunnen mensen in de buurt verbinding maken met je telefoon of computer en het apparaat hacken.
4. Klik niet op links in e-mails of website die je niet verwacht
Verwacht je e-mail niet en bevat deze e-mail een link waar je op kan klikken? Let dan goed op en klik niet zomaar. Zelfs als de e-mail afkomstig is van een bekende organisatie. Ook dit kan phishing zijn. Wees dus alert op wanneer je een e-mail krijgt en let altijd op de manier van schrijven. Word je bijvoorbeeld verleidt om te klikken? Het vragen naar je gegevens op een onverwacht moment, wordt bijvoorbeeld niet gedaan door banken of andere grote organisaties. Een tip: zoek handmatig het domein in, zonder dat je op een link klikt. Hierdoor kan je altijd nog checken of de gewenste inhoud klopt.
5. Schakel zo veel mogelijk 2FA of MFA in
MFA staat voor Multi-Factor Authenticatie en betekent dat er naast het inloggen een tweede verificatiefactor nodig is om daadwerkelijk in te loggen op je account. Dit zorgt voor een extra beveiligingslaag om je accounts en gegevens te beschermen. Zelfs als er toch een datalek plaatsvindt en een hacker je wachtwoord heeft, moet er nog steeds een aanvullende verificatie stap doorlopen worden. MFA zorgt voor een verhoogde veiligheid bij hybride werken, waar externe toegang tot bedrijfsnetwerken noodzakelijk is. Het zorgt er namelijk voor dat alleen degene met de juiste referenties en verificatiestappen toegang krijgt tot het systeem.
6. Update te alle tijden je software
Verouderde software is kwetsbaar en zet de deur open voor kwetsbaarheden. IT-partners kunnen updates afdwingen en automatiseren, maar soms vraagt het nog wel om een goedkeuring of het opnieuw opstarten van de computer. Wacht hier dus niet mee en zorg dat alles up to date is. Door regelmatig te updaten profiteer je van de beste verbeteringen en beveilig je je infrastructuur.
7. Minimaliseer delen van locaties
Beperk de informatie die je online plaatst om bedreigingen voor jouw eigendommen, zoals alle apparaten voor privé gebruik en werk te beperken. Dit kan je doen door het delen van locaties op bijvoorbeeld sociale media websites te minimaliseren of helemaal niet te doen.
8. Vergrendel alle apparaten
Dat een wachtwoord noodzakelijk is, dat begrijpen we. Echter is het ook noodzakelijk, dat als je even wegloopt, of niet aan het werk bent, je apparaten vergrendeld. De meeste apparaten zijn vergrendeld met een vingerafdruk-ID, gezichtsherkenning of pincode. Je laptop ontgrendelen, kan gemakkelijk door de Windows toets + L toets in te drukken.
9. Maak back-ups en sla je documenten en gegevens op in een versleutelde cloud
Mocht er toch gegevens kwijtraken, is het altijd handig dat er een back-up gemaakt is, zodat je altijd weer toegang hebt tot deze gegevens. Maak back-ups van je bestanden, documenten en andere bedrijfsgegevens en bewaar ze op een externe, veilige locatie, zoals een versleutelde cloud opslag of een offline harde schijf.
10. Zorg voor een cyberbeveiligingsoplossing die aan jouw behoeften voldoet
Hybride werken en zakenreizen zijn eigenlijk niet meer weg te denken. Het is dus noodzakelijk om de juiste partners te vinden om de beste beveiliging te hebben voor je persoonlijke, maar ook bedrijfsgevoelige gegevens. Benieuwd naar onze oplossingen en wat wij als IT-partner voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact op, om jouw ICT behapbaar te maken!
Fastbyte helpt
Duizelt het je na het lezen van dit blog? Fastbyte maakt ICT behapbaar, zodat jij je kan concentreren op waar jij sterk in bent. Wij bieden verschillende oplossingen, waarbij wij jouw volledige IT beheer voor onze rekening kunnen nemen, een deel hiervan, of alleen enkele cybersecurity maatregelen kunnen instellen zodat jij veilig kan werken. Wel zo fijn! Neem vooral eens vrijblijvend contact met ons op om te zien wat we voor jou kunnen doen.
Vond je dit interessant?
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!