Coronavirus gerelateerde phishing ligt op de loer

🕐 4 minuten lezen

4 simpele tips om coronavirus gerelateerde pishing te herkennen.

Terwijl de wereld worstelt met het coronavirus , profiteren cyber aanvallers hiervan. Onze partner Barracuda merkt een alarmerende toename van het aantal coronavirus gerelateerde spear-phishing aanvallen sinds januari. Zij hebben sinds eind februari 2020 een piek (+667 procent!) in dit soort aanvallen waargenomen.

De cybercriminelen maken gebruik van de gangbare phishing-tactieken. Ook een toenemend aantal campagnes gebruiken het coronavirus als lokmiddel om gebruikers te verleiden. Als doel te profiteren van de angst en de onzekerheid van hun slachtoffers. Waarna ze malware verspreiden om inloggegevens en cruciale data te stelen.

coronavirus phishing

Hoe jezelf te beschermen tegen coronavirus phishing?

Hoewel coronavirus phishing e-mails nieuw zijn, zijn dezelfde voorzorgsmaatregelen voor e-mailbeveiliging nog steeds van toepassing:

  • Wees op je hoede voor e-mails die je aansturen om bijlagen te openen of op koppelingen te klikken. Anti-malware- en anti-phishing-oplossingen kunnen vooral nuttig zijn om te voorkomen dat kwaadaardige e-mails en payloads de beoogde ontvangers bereiken. Maar zelfs met dergelijke beveiligingen moet er altijd voorzichtigheid worden betracht, omdat geen enkele oplossing alles vangt.
  • Kijk ook  uit voor alle communicatie, die beweert afkomstig te zijn van bronnen, waar je normaal gesproken geen e-mails van zou ontvangen. Dit zijn waarschijnlijk phishing pogingen. Het RIVM zal bijvoorbeeld geen e-mails sturen naar iemand, die nog niet regelmatig e-mails van hen ontvangt.
  • Wees voorzichtig met openen van e-mails van organisaties waarmee je regelmatig communiceert. Het imiteren van een merk komt vrij vaak voor bij coronavirus-gerelateerde e-mailaanvallen.
  • Tot slot is een veel voorkomende tactiek voor coronavirus-gerelateerde oplichting ‘het vragen om donaties’.  Om te voorkomen, dat je het slachtoffer wordt, kun je beter niet reageren op deze e-mailverzoeken.  Zoek in plaats daarvan zelf naar geloofwaardige liefdadigheidsinstellingen en doneer direct via hen.

Fastbyte is specialist op het gebied van de producten van Barracuda. Is jouw ICT beheer op orde? Wij bieden ICT oplossing die voldoet aan jouw behoefte, gewoon zoals jij het wilt. Neem gerust contact met ons op.

 

LEES OOK:

Phishing hoe doen cybercriminelen het?

5 tips om phishing te voorkomen

 

< Naar het kennisbank overzicht

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *