Vier must-haves om je endpointbeveiliging te versterken

De IT-infrastructuur wordt steeds complexer dankzij trends als werken op afstand, cloud-implementatie, hybride cloud en IT/OT-convergentie. De teams die deze steeds diverser wordende IT-omgevingen verdedigen, worden geplaagd door een wildgroei aan beveiligingstools en een gebrek aan bekwame resources. Het is moeilijk om ervoor te zorgen dat IT- en beveiligingsteams over de nodige middelen beschikken om de organisatie adequaat te verdedigen en tegelijkertijd de toename van het aantal producten, de complexiteit van de infrastructuur en de overhead tot een minimum te beperken.

Endpoints vormen de kern van dit complexe probleem. IT- en beveiligingsteams beheren vaak meerdere beveiligingsoplossingen voor endpoints, servers en cloud applicaties, plus verschillende detectie- en responsoplossingen. Het kost personeel veel tijd om de verschillende productinterfaces te beheren en te leren, om nog maar te zwijgen over het feit dat deze producten vaak van verschillende leveranciers zijn. Bovendien leiden geïsoleerde beveiligingstools tot gemiste detecties en belastend handmatig onderzoek.

Om de complexiteit te bestrijden en optimale beveiligingsresultaten te behalen, zijn er vier sleutelfactoren waarmee een organisatie rekening moet houden bij het evalueren van hun endpointbeveiliging. Deze vier bespreken we in dit blog.

Doelgerichte beveiliging voor zowel endpoints van gebruikers als servers

IT-afdelingen beheren niet alleen endpoints van gebruikers, maar ook servers – van eenvoudige bestands- en afdrukservers tot bedrijfskritische servers. Endpoints van gebruikers en servers worden geconfronteerd met verschillende bedreigingen en hebben dus verschillende bescherming nodig.

Volgens Gartner*, “wordt een endpoint van een eindgebruiker regelmatig blootgesteld aan bedreigingen via e-mail, websites, cloudservices of USB-stations. Daarentegen richten bedreigingsactoren zich op serverwerklasten met behulp van kwetsbaarheden in software en configuraties, zijwaartse bewegingen en gestolen werknemersgegevens. Deze verschillen in de blootstelling aan bedreigingen creëren een behoefte aan verschillende beveiligingseisen en beschermingsstrategieën voor endpoints van eindgebruikers en serverwerklasten.”

Het beveiligingsaanbod voor endpoints van de meeste beveiligingsleveranciers kan worden gebruikt op servers. De beveiligingsmogelijkheden zijn echter ontworpen voor endpoints van gebruikers en kunnen bedreigingen missen die gericht zijn op de serverwerklast. Door de belangrijke aard van sommige servers kan de schade rampzalig zijn voor de organisatie.

Eén beveiligingsoplossing voor jouw hybride omgeving

De meeste organisaties maken gebruik van publieke clouds voor hun werklasten, naast hun interne datacenter. Of ze nu kiezen voor AWS, Azure, Google Cloud Platform of andere cloudservices, de hybride aanpak biedt flexibiliteit, maar ook complexiteit. Als je jouw bedrijfsprocessen verplaatst van datacenter naar een publieke cloud, moet jouw organisatie ervoor zorgen dat wordt voldaan aan compliance-eisen en dat je een geïntegreerde beveiliging hebt voor al jouw bedrijfsprocessen, zoals fysieke servers, virtuele servers, cloud of configuraties. Gevarieerde en geïsoleerde beveiligingsoplossingen verhogen de implementatiekosten en het gebrek aan zichtbaarheid in de omgeving.

EDR/XDR voor al jouw soorten endpoints

Naast al deze infrastructuurdynamiek is detectie en respons een andere belangrijke factor om rekening mee te houden. De toename van endpoints van gebruikers, datacenters, clouds en hybride infrastructuren met geïntegreerde detectie- en responstools kan leiden tot het missen van detecties en het belasten van onderzoeken. Niet-verbonden beveiligingslagen maken het analyseren en onderzoeken van bedreigingen een uitdaging.

Endpoint beveiligingsoplossingen met geïntegreerde EDR/XDR voor alle endpoints van gebruikers, datacenters en cloud omgevingen kunnen jou een breder perspectief en een betere context bieden om bedreigingen op te sporen, te onderzoeken en erop te reageren.

Endpointbeveiliging om de complexe beveiligingsrisico’s beter te begrijpen

De steeds complexere IT-infrastructuur leidt tot een groeiend aanvalsoppervlak, waardoor de organisatie nog meer beveiligingsrisico’s loopt. Het wordt steeds moeilijker om het volledige aanvalsoppervlak te identificeren, laat staan te begrijpen welke risico’s en blootstelling het vertegenwoordigt.

Endpoint vormt een belangrijke aanvalsvector die beveiligingsteams kan helpen een belangrijk stuk van de puzzel te begrijpen. Aangezien IT en beveiligingsoperaties nauw samenwerken, kan een endpoint beveiligingsoplossing als onderdeel van een platform met de optie om uit te breiden tot een complete tool voor risicomanagement van het aanvalsoppervlak zeer nuttig zijn.

Fastbyte helpt

Nu het voor organisaties steeds complexer wordt om hun endpoints te beschermen, is het ongelooflijk waardevol om één enkel venster te hebben om inventarisaties te bekijken, detecties te controleren, risicobeperkende maatregelen te nemen en beleidsregels te beheren voor alle endpoints, ongeacht wat het zijn (endpoints, servers, kritieke servers, fysieke/hybride/cloud workloads).

Fastbyte heeft de hoogste partnerstatus die er momenteel is met Watchguard. Hierdoor ben je verzekerd van goed getraind personeel. Wil je persoonlijk advies over de producten van Watchguard? Dan ben je bij ons op het juiste adres. Benieuwd naar de producten? Bekijk hier de oplossingen voor je werkplekbeveiliging.

*Gartner, Prioritizing Security Controls for Enterprise Servers and End-User Endpoints (Evgeny Mirolyubov, Peter Firstbrook, January 2023)

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vier must-haves om je eindpointbeveiliging te versterken