BCDR-oplossing voor WFS zorgt voor minimale downtime

Er is niets vervelender dan als organisatie stil te moeten staan wanneer zich er een probleem voordoet. Je kunt bijvoorbeeld niet verder omdat bepaalde systemen niet werken, waardoor er geen overzicht is van wat er gedaan moet worden. Denk aan een applicatie die niet goed functioneert of helemaal niet meer werkt. Dit probleem deed zich voor bij Worldwide Flight Services (WFS).

WFS is wereldwijd marktleider op het gebied van luchtvrachtlogistiek en de nummer 1 in vrachtafhandeling. Daarom staat WFS voor het streven naar voortdurende verbeteringen. Zij geloven namelijk dat de sleutel tot duurzame operationele excellentie ligt in het feit dat alle medewerkers de juiste mentaliteit hebben om nieuwe manier van werken te stimuleren.

Lees hieronder hoe de BCDR-oplossing voor WFS heeft gezorgd voor minimale downtime.

De rol van IT in de transport- en logistiek sector

Tijd is letterlijk geld in de transport- en logistiek sector. Daarom is er niets vervelender dan systemen en applicaties die niet werken. Aangezien deze sector 24/7 actief is, kunnen zelfs korte onderbrekingen grote gevolgen hebben. ICT speelt dan ook een belangrijke rol bij het integreren en uitwisselen van systemen en gegevens. Binnen deze organisaties zijn vaak meerdere partijen betrokken, zoals klanten, magazijnen, transporteurs en expediteurs. Het is dus van belang dat de infrastructuur tussen deze partijen goed is ingericht.

Binnen WFS werden er back-ups gemaakt, echter was er nog geen oplossing om deze data op de juiste plekken terug te zetten. In het geval van een probleem, werd de data gevonden, maar kon deze data niet in de juiste context geplaatst worden. Dit zorgt vaak voor ongewenste down-time.

BCDR-oplossing voor WFS zorgt voor minimale down-time

Fastbyte heeft een advies gegeven om niet alleen de problematiek aan te pakken van het terugzetten van data en infrastructuur aan te pakken, maar ook om kosten te besparen. Middels de BCDR (Business Continuity and Disaster Recovery) oplossing werden de problemen opgelost en werd er gezorgd voor minimale down-time. Lees hier de klantcase met WFS.

Wat houdt een BCDR-oplossing in?

BCDR bestaat uit Business Continuity en Disaster Recovery. Het eerste richt zich op het waarborgen dat kritische bedrijfsprocessen en operaties doorgaan, ook in het geval van een crisis of calamiteit. Denk aan alternatieve communicatiekanalen die ingezet worden tijdens het vervoeren van producten van A naar B.

Disaster Recovery richt zich op het herstel van IT-systemen en data na een verstoring. Dit omvat het maken van back-ups, het herstellen van servers en netwerken en het terugzetten van systemen naar hun normale werking.

Benieuwd naar hoe lang jouw organisatie kan overleven na een incident? Lees het hier.

Waarom is een BCDR-oplossing belangrijk voor logistiek- en transportbedrijven?

Logistiek- en transport bedrijven zijn cruciaal voor de toeleveringsketen en moeten continu opereren om goederen op tijd te leveren. Om 24/7 actief te zijn, is het van belang dat er geen onderbrekingen zijn, die deze keten beïnvloeden of zelfs stilzetten. Maar waarom is een zogeheten BCDR-oplossing van essentieel belang? Hier zijn enkele redenen voor logistiek- en transportbedrijven:

1. Ononderbroken service: Een BCDR-oplossing zorgt ervoor dat de serviceketen niet onderbroken wordt. Korte onderbrekingen kunnen leiden tot vertragingen. Vertragingen en het stilstaan van de toeleveringsketen hebben grote invloed op de winstgevendheid van de organisatie.

2. Risico van gegevensverlies: Gegevensverlies kan grote operationele problemen veroorzaken. Logistiek- en transportbedrijven verwerken veel gegevens, zoals klantgegevens, routegegevens, track en trace systemen, voorraadniveaus en communicatie met chauffeurs. Het juist inrichten van je ICT-infrastructuur stelt bedrijven in staat alle gegevens beter te ordenen, monitoren en geeft inzicht in vraagpatronen, waardoor je je voorraadniveaus kunt optimaliseren en kosten kunt verlagen.

3. Regelgeving en compliance: Veel nieuwe regels en beveiligingsoplossingen worden de standaard. Bedrijven worden verplicht verschillende oplossingen in te regelen en maatregelen te nemen voor gegevensbeveiliging en continuïteit van je bedrijfsvoering. Het is dus van belang om te kijken naar oplossingen die passen bij je bedrijfsvoering, voordat er later financiële gevolgen aan verbonden zijn. 

Waarom speelt een BCDR-oplossing een cruciale rol bij het minimaliseren van down-time?

Een BCDR-oplossing speelt een cruciale rol bij het minimaliseren van down-time. Denk hierbij aan:

1. Risicoanalyse en planning: Een BCDR-oplossing begint met het identificeren van potentiële risico’s en het ontwikkelen van gedetailleerde plannen om deze risico’s te beheersen. Door potentiële problemen vooraf te identificeren en te plannen hoe ze moeten worden aangepakt, kunnen bedrijven sneller reageren als een probleem zich daadwerkelijk voordoet.

2. Automatisering: BCDR-oplossingen omvatten geautomatiseerde processen voor het maken van back-ups en het herstellen van systemen. In een geval van een storing worden de herstelprocessen automatisch geactiveerd zonder dat iemand dat hoeft te doen, wat zorgt voor verminderde down-time.

3. Cloud-oplossingen: BCDR-oplossingen maken gebruik van cloud-technologieën, waardoor gegevens snel hersteld kunnen worden vanaf verschillende locaties. Je bent hiermee dus niet afhankelijk van een specifieke locatie.

4. Communicatie management: Een BCDR-oplossing omvat communicatieprotocollen die ervoor zorgen dat alle betrokken partijen op de hoogte worden gesteld tijdens een probleem, crisis, of calamiteit. Het managen hiervan is onderdeel van deze oplossing.

5. Monitoren van systemen: BCDR-oplossingen bevatten tools voor het continue monitoren van systemen en processen. Dit helpt bij het vroegtijdig opsporen van problemen. Naast het opsporen wordt gekeken of het plan verbeterd kan worden om de oplossing nog effectiever te maken. Dit zorgt ervoor dat eventuele incidenten in de toekomst nog sneller verholpen en geminimaliseerd worden.

Fastbyte helpt

Duizelt het je na het lezen van dit blog? Fastbyte maakt ICT behapbaar, zodat jij je kan concentreren op waar jij sterk in bent. Wij bieden verschillende oplossingen, waarbij wij jouw volledige IT beheer voor onze rekening kunnen nemen, een deel hiervan, of alleen enkele cybersecurity maatregelen kunnen instellen zodat jij veilig kan werken. Wel zo fijn! Neem vooral eens vrijblijvend contact met ons op om te zien wat we voor jou kunnen doen.

LEES OOK:

Van een back-up oplossing naar bedrijfscontinuïteit

Welke oplossingen biedt Fastbyte?

< Naar het kennisbank overzicht

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

BCDR-oplossing voor WFS zorgt voor minimale downtime