Veilig hybride werken: zo beveilig je jouw thuisnetwerk!

De pandemie heeft ons gedwongen om snel te schakelen naar thuiswerken en heeft het belang van een betrouwbare en veilige thuiswerkplek benadrukt. Het thuiswerkbeleid werd aangepast en nieuwe beleidsregels werden opgesteld. De term “work from home” werd omgedoopt in “work from anywhere” om het hybride werken beter te weerspiegelen. Tot drie jaar geleden vormden thuiswerkers slechts een fractie van het personeel. Dat is nu anders en dat betekent dat de thuiswerkplekken goed beveiligd moeten zijn om te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot vertrouwelijke informatie. Cybercriminelen maken gebruik van onveilige thuisnetwerken om gegevens te stelen. Het is dus van cruciaal belang om bewust te zijn van de risico’s en de juiste stappen te nemen om de thuiswerkplekken te beveiligen, om veilig hybride te werken.

Verschillende risico’s die thuiswerken met zich mee brengt

Thuiswerken brengt verschillende risico’s met zich mee en een gebrekkige beveiliging biedt hackers de mogelijkheid om achter jouw persoonlijke en vertrouwelijke gegevens te komen. Wij noemen er een aantal in onderstaande opsomming.

Gebrekkige thuisnetwerk beveiliging. Dit is vooral een probleem, vanwege de beperking om de zakelijke beveiliging uit te breiden naar een niet-zakelijke omgeving. Beveilig dus je netwerk!
Onveilige verbindingen. Medewerkers maken vaak gebruik van een openbaar wifi-netwerk, welke vaak makkelijk toegang geven voor hackers. Deze netwerken bieden geen end-to-end versleutelingen, wat betekent dat alle gegevens die via deze netwerken worden verzonden, gemakkelijk onderschept kunnen worden.
Gebruik van zakelijke laptops, voor privé gebruik. Zakelijke laptops die ook voor privé doeleinden worden gebruikt, zijn extra kwetsbaar voor hackers, omdat er meer verkeer is op je laptop en hier minder controle voor is.
Gebrek aan het volgen van het beveiligingsbeleid. Werknemers volgen het beveiligingsbeleid niet op als er vanuit huis gewerkt wordt. Belangrijk dus om dezelfde beveiligingsprocedures op te volgen, die ook op kantoor gehanteerd worden.
Geen goede security awareness trainingen. Er is te weinig tijd om, of er worden geen goede awareness trainingen gegeven, die de medewerkers traint om bewust te zijn van de risico’s. Voor zowel op kantoor als voor privédoeleinden.

Wat zijn voorbeelden van beveiligings-oplossingen?

Om deze risico’s tegen te gaan, zijn er verschillende oplossingen die jij als bedrijf kan hanteren en toepassen om de beveiliging te optimaliseren, om overal veilig te kunnen werken. De volgende oplossingen zijn voorbeelden om jouw beveiliging te verbeteren.

Gebruik van netwerkbeveiliging software. Zorg ervoor dat alle apparaten, zowel op kantoor als thuis, zijn uitgerust met up-to-date beveiligingssoftware, zoals antivirus- en antimalwaresoftware. Dit helpt bij het detecteren en het verwijderen van malware-infecties. Dit moet regelmatig bijgewerkt worden. Watchguard biedt een breed portfolio aan beveiligingsoplossingen die Fastbyte geïntegreerd heeft in haar dienstverlening, van traditionele inbraakpreventie, gateway-antivirus en firewalls tot aan meer geavanceerde diensten ter beveiliging van malware, ransomeware en datalekken.

Hanteren van een wachtwoordkluis (cloud security). Essentieel is een sterk wachtwoordenbeheer, voor het beschermen van vertrouwelijke wachtwoorden en gegevens. Keeper heeft uitzonderlijk veel expertise in cyberbeveiliging software, cloud computing en mobiele apparaat technologieën.

Multifactor Authentication (MFA). MFA is een authenticatie methode waarbij de online gebruiker meer dan één stap succesvol moet doorlopen om ergens toegang tot te krijgen. Dit kan doormiddel van een code in en app, of bijvoorbeeld een SMS-code die naar jouw telefoon wordt verzonden. Zo zorg je ervoor dat niet iedereen zomaar bij gevoelige bedrijfsgegevens of accounts kan. Watchguard levert eenvoudig te implementeren en te beheren oplossingen voor jouw werkplek.

Gebruik van VPN. Een Virtual Private Network biedt een veilige manier om verbinding te maken met het internet en maakt het moeilijker voor hackers om gegevens te onderscheppen. Het versleutelt al het verkeer tussen de thuiswerken en het bedrijfsnetwerk en verbergt het IP-adres van de gebruiker.

Updaten van je software. Het is ten alle tijden belangrijk om verschillende security-oplossingen te hanteren voor zowel thuis als op kantoor. Echter is het nog belangrijker deze regelmatig te controleren voor een update. Benieuwd waarom? Ik raad je ons blog over ‘update je software’ aan.

Fastbyte helpt

Duizelt het je na het lezen van dit blog? Fastbyte maakt ICT behapbaar, zodat jij je kan concentreren op waar jij sterk in bent. Wij bieden verschillende oplossingen, waarbij wij jouw volledige IT beheer voor onze rekening kunnen nemen, een deel hiervan, of alleen enkele cybersecurity maatregelen kunnen instellen zodat jij veilig kan werken. Wel zo fijn! Neem vooral eens vrijblijvend contact met ons op om te zien wat we voor jou kunnen doen.

LEES OOK:

Hoe bescherm ik mijzelf tegen hackers?

Investeer in betaalbare beveiliging tegen cyberaanvallen

< Naar het kennisbank overzicht

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veilig hybride werken: zo beveilig je jouw thuisnetwerk!