Zorg voor de juiste beveiliging tijdens de zomervakantie

De zomer is nabij en iedereen heeft allemaal verschillende dingen gepland om even de batterij op te laden. Misschien is dat lekker thuis in de tuin met de kinderen of maak je een mooie trip naar de andere kant van de wereld. Zeer waarschijnlijk dat je allerlei elektronische apparaten meeneemt en wellicht dat je ook tijdens de vakantie stiekem even je werkmail bekijkt. Het zou dan fijn zijn, dat je dit met een gerust hart kan doen, in plaats van telkens op te moeten letten of een cybercrimineel er van door gaat met bedrijfsgevoelige gegevens. De vakantie is namelijk een ideaal moment voor een cybercrimineel om toe te slaan, omdat de bedrijfsactiviteiten op een lager pitje staan. Zorg dus voor de juiste beveiliging tijdens de zomervakantie. Maar wat kan je doen? Wij bespreken het in dit blog.

Test alle beveiligingsapparatuur

Om te zorgen dat je veilig op vakantie kan gaan, is het noodzakelijk alle beveiligingsapparatuur goed te testen. Hierdoor ben je er zeker van dat alles correct is afgesloten. Dit kan je fysieke beveiliging zijn, zoals een alarmsysteem. Maar ook je software. Zorg er dus ook voor dat er back-ups gemaakt zijn van belangrijke bedrijfsgegevens en dat alle software voorzien is van de nieuwste patches en updates. Zo creëer je een sterke beveiligingscultuur.

Maak duidelijke afspraken

Omdat er op verschillende momenten personeel afwezig is, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over welke taken overgenomen moeten worden. Als er taken worden overgenomen, is het nodig dat de juiste personen toegang hebben tot de juiste bestanden en mappen. Bespreek daarnaast de veiligheidsprocedures met werknemers, om hen op de hoogte te houden van eventuele nieuwe en bestaande procedures. Is iedereen bewust van deze procedures?

Zorg voor een beveiligd netwerk

Om te zorgen dat het netwerk niet wordt geschonden, is het nodig om een beveiligde wifi-verbinding te hebben. Vermijd het downloaden of openen van e-mails op openbare netwerken en gebruik een VPN om te voorkomen dat bedrijfsnetwerkverbindingen worden getraceerd. Liever geen netwerk gebruiken? Maak dan gewoon met 4G verbinding.

Vermijd openbare oplaadpunten

Hackers kunnen openbare USB oplaadpunten manipuleren door kwaadaardige software te installeren op je smartphone, die toegang geeft tot persoonlijke en bedrijfsgevoelige informatie. Gebruik bijvoorbeeld een eigen telefoonoplader bij een ‘gewoon’ stopcontact, een powerbank of maak gebruik van een speciale adapter. Deze laat alleen elektriciteit door en blokkeert datagegevens.

Fijne vakantie!

Fastbyte wenst iedereen een fijne zomervakantie! Of je je vakantie al geboekt hebt, al op vakantie geweest bent, nog moet boeken of lekker thuis blijft! Wij ontzorgen je graag op het gebied van cybersecurity om je veilig en gerust op vakantie te laten gaan.

LEES OOK:

Gevaar openbare oplaadpunten; hackers hacken je telefoon

Waarom netwerkbeveiliging?

< Naar het kennisbank overzicht

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zorg voor de juiste beveiliging tijdens de zomervakantie