Wat is bedrijfscontinuïteit?

Wat betekent bedrijfscontinuïteit?

Bedrijfscontinuïteit heeft meerdere betekenissen. Het draait niet alleen om IT-zaken. Bij een grote noodsituatie betekent bedrijfscontinuïteit ook dat medewerkers beschermd worden en hun werk kunnen hervatten.  Werken vanaf een alternatieve locatie, als een kantoor is verwoest of onbereikbaar is. Maar dan reist de vraag: hoe kom je bij je gegevens? Welke hardware heb je nodig voor je dagelijkse werkzaamheden? Kun je nog wel doorwerken in het geval van een ramp? Feit is dat gegevens en computers van fundamenteel belang zijn voor moderne bedrijven.

Wat betekent bedrijfscontinuïteit binnen de IT-omgeving?

Welke onderdelen heb je nodig voor bedrijfscontinuïteit?:

 • Bedrijfscontinuïteit is back-up van gegevens. Een back-up van gegevens is het resultaat van het kopiëren of archiveren van bestanden en mappen met de bedoeling deze te kunnen herstellen in geval van gegevensverlies. Gegevensverlies kan diverse oorzaken hebben, variërend van computervirussen en hardware storingen tot branden, overstromingen, diefstal en vele andere oorzaken.
 • Bedrijfscontinuïteit is herstel na noodgevallen. Herstel na noodgevallen is het onderdeel van de beveiligingsplanning dat zich bezighoudt met de bescherming van een organisatie tegen de gevolgen van significante negatieve gebeurtenissen. Back-ups van gegevens en systemen behoren tot de belangrijkste zaken die u moet voorbereiden om deze te kunnen herstellen.
 • Bedrijfscontinuïteit is voorbereiding op natuurrampen. Een ramp voor jouw bedrijf hoeft geen wereldnieuws te zijn, zoals een orkaan, aardbeving, tsunami of meteoorinslag. Het kan een graafmachine zijn die de internetkabel raakt van de internetverbinding van uw hoofdkantoor, callcenter of datacenter is verbonden, of een ontevreden medewerker die je klantendatabase wist.

Bedrijfscontinuïteit = back-up + herstel na noodgevallen + meer

Bij bedrijfscontinuïteit is het belangrijk dat al deze individuele onderdelen perfect samenwerken. Kun je niet gewoon voor één optie kiezen? Elk individueel aspect op zichzelf dekt niet de lading.

 • Je hebt een back-up nodig,
 • je hebt herstel mogelijkheden nodig, na noodgevallen,
 • je moet bestand zijn tegen kleinere “rampen”, zoals per ongeluk verwijderde bestanden en databaserecords. Of andere fouten die door menselijk handelen zijn ontstaan.

“Voorbereid zijn is de hoeksteen van een bedrijfscontinuïteitsplan, ongeacht de grootte van een bedrijf. Het doel is uiteindelijk om zo snel mogelijk uw klanten weer naadloos van dienst te zijn.”  Bron: Het opstellen van een succesvol bedrijfscontinuïteitsplanAlan Berman, voorzitter en CEO van DRI International, Business Insurance Magazine

Klaar om te definiëren wat bedrijfscontinuïteit betekent voor jouw onderneming?

Wij helpen graag.

Welke oplossing past bij jouw bedrijf?

Wil jij weten hoe jij jouw bedrijf of IT Manager kan ontzorgen? Of wil je liever al je ICT zaken uit handen geven? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op!

Welke oplossing past bij jouw bedrijf?

Wil jij weten hoe jij jouw organisatie kan beschermen in het geval van een grote- of een kleine ramp? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op!

IT-uitbesteden voor MKB

Vind jij het ook belangrijk dat al je systemen dagelijks vlekkeloos draaien? Dan is dit misschien ook een goed moment om na te denken over de inrichting van je IT omgeving. Hoe goed jij jouw IT op orde hebben? Kies je voor een eigen IT afdeling? Of neem je één IT-er in dienst? Of wil je IT beheer uitbesteden?

IT uitbesteden voor het MKB heeft veel voordelen:

 • Je krijgt je eigen externe IT-afdeling als team, die allemaal hun eigen krachten hebben. Handig voor second opinion en het snel oplossen van problemen.
 • Je betaalt per gebruiker per maand een vast bedrag. Zodat je overzicht hebt van je uitgaven. Je betaalt niet voor meer dan je nodig hebt.
 • Je bespaart werknemerskosten en salaris. Een IT-er vinden die kennis heeft van alle gebieden in de IT is moeilijk te vinden en ook duur door tekort op de markt.
 • Je kunt makkelijk op en afschalen.
 • Samen met jouw IT-partner kun je controle houden op je IT-systemen door middel van monitoring. Bij ons ontvang je zelfs maandelijks rapportage van je IT-systemen. Hierdoor heb je minder stress en vooral meer tijd voor andere zaken waar je op kunt focussen.
 • Jouw externe IT-afdeling zorgt dat jouw IT altijd blijft werken. Je bent niet meer afhankelijk van medewerkers die ziek zijn of op vakantie.
 • Helpdesk die altijd beschikbaar is, ook buiten kantoortijden. Afhankelijk van jouw contract.
 • Je hebt indirect partners die de beste zijn in de IT-wereld. Kijk goed met welke partners jouw IT partij samenwerkt. Bij Fastbyte hebben wij een unieke samenhang van partners, die gespecialiseerd zijn voor het MKB. En daarom hebben zij allemaal hun eigen krachten en zijn zij de beste keuze voor het MKB. Waardoor jij altijd van een goed advies wordt voorzien en vooral van de beste oplossingen gebruik maakt.
 • Uiteindelijk ben je goedkoper uit door het uitbesteden van IT dan een groep IT’ers in dienst te nemen. Een IT-er kost al gauw alleen al aan salaris rond de 40 duizend euro op jaarbasis. Wil jij weten hoeveel IT-uitbesteden  jou gaat kosten? Met deze handige tool weet je precies wat je kwijt bent aan IT-uitbesteden.

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.