Mkb’ers nog steeds onvoldoende beschermt tegen hackers

Cybercriminaliteit is in Nederland flink toegenomen en waar afgelopen jaren grote bedrijven het mikpunt waren van cybercrime, is het dit jaar anders. Het MKB is voor het eerst vaker het doelwit van cybercriminaliteit. Steeds meer bedrijven zorgen voor cybersecuritymaatregelen en weten wat de eventuele risico’s kunnen zijn. Echter zorgt de toenemende cyberdreiging voor een groeiende uitdaging voor Nederlandse bedrijven. De ontwikkeling van de weerbaarheid van deze bedrijven blijven achterlopen op de snelheid waarmee cybercriminelen nieuwe aanvalsmethoden ontwikkelen. Dit leidt tot een weerbaarheidskloof tussen de dreiging en bescherming van bedrijven. Deze kloof ontstaat doordat bedrijven nog niet de basismaatregelen dusdanig toepassen, zoals bijvoorbeeld twee-staps verificatie. Het begint allemaal met de eerste basismaatregelen die jij kan toepassen, zodat deze kloof kleiner wordt.

Digital Trust Center Benchmark onderzoek

Het Digital Trust Center heeft onderzoek laten doen naar het gebruik van verschillende cybersecuritymaatregelen door Nederlandse zzp’ers en mkb’ers, met en zonder IT-dienstverlener. Het doel hiervan is om de huidige stand van zaken over het gebruik van cybersecuritymaatregelen in kaart te brengen en te achterhalen wat mogelijke verbeterpunten zijn voor de weerbaarheid van deze bedrijven tegen cyberaanvallen. De uitkomsten zijn weergegeven in de vorm van vijf best-scorende en vijf slechtst-scorende maatregelen. Wij zullen de uitkomsten voor het MKB hieronder op een rijtje zetten.

Vijf best scorende maatregelen onder mkb’ers

1) Antivirussoftware op apparaten: 85% geeft aan dit geïnstalleerd te hebben

2) Phishing herkennen: 82% geeft aan dit te herkennen

3) Domeinnaam beveiligd: 80% geeft aan dit beveiligd te hebben

4) Overzicht gebruik apparaten en applicaties: 78% geeft aan een overzicht te hebben

5) Geregeld back-up belangrijkste bedrijfsgegevens: 77% geeft aan een back-up te maken

Vijf slechtst scorende maatregelen onder mkb’ers

1) Nagedacht over netwerksegmentatie: 43% geeft aan dit te doen

2) Macro’s uitgeschakeld: 55% geeft aan deze uit te hebben

3) Logging ingeschakeld: 57% geeft aan gegevens te loggen

4) 2FA op alle bedrijfsapplicaties: 60% geeft aan 2FA t gebruiken

5) Medewerkers zelf software installeren: 35% geeft aan dat medewerkers dit zelf mogen doen (gewenst antwoord is nee, dit is 61%)

Start vandaag met het nemen van maatregelen

Het is dus van belang voldoende op de hoogte te zijn van welke maatregelen er nodig zijn, om de eerste stappen te zetten om de cyberweerbaarheidskloof te verkleinen. Heb je onvoldoende kennis? Neem dan contact op of plan een vrijblijvend gesprek in. Wij praten je graag bij over de ontwikkelingen en benodigdheden. IT-uitbesteden moet geen last zijn, maar een middel om te kunnen werken. Naast het inschakelen, kun je ook zelf zonder technische kennis vandaag nog de basismaatregelen nemen om grote stappen te zetten.

Gratis cybersecurity test

Hoe cyberbewust is jouw bedrijf? Doe nu de test! Wij geven jou een indicatie van de huidige cyberweerbaarheid van jouw bedrijf. Binnen slechts twee minuten kan jij een start maken, om te zien waar er eventueel nog verbetering in zit of dat je organisatie al de benodigde maatregelen heeft genomen.


Fastbyte helpt

Duizelt het je na het lezen van dit blog? Fastbyte maakt ICT behapbaar, zodat jij je kan concentreren op waar jij sterk in bent. Wij bieden verschillende oplossingen, waarbij wij jouw volledige IT beheer voor onze rekening kunnen nemen, een deel hiervan, of alleen enkele cybersecurity maatregelen kunnen instellen zodat jij veilig kan werken. Wel zo fijn! Neem vooral eens vrijblijvend contact met ons op om te zien wat we voor jou kunnen doen.

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mkb’ers nog steeds onvoldoende beschermt tegen hackers