Cybersecurity risico’s voor 2023

Facebook heeft eerder al bewaar gemaakt tegen de boete van 225 miljoen, wat het had opgelegd gekregen, vanwege het doorsluizen van persoonlijke gegevens van gebruikers van Whatsapp naar Facebook. Het Europese Hof van Justitie neemt het bezwaar van Facebook-moederbedrijf Meta niet in behandeling. De Ierse toezichthouder legde de boete op omdat het sociale media bedrijf niet duidelijk is geweest over hoe WhatsApp-data met Facebook gedeeld worden.

Onbeveiligde telefoon is een groot risico

Niet veel mensen weten dit, maar het gebruik van een onbeveiligde telefoon voor zakelijke doeleinden kan een groot risico opleveren. Zeker als je gebruik maakt van gratis diensten zoals Whatsapp, Facebook, Instagram of Tiktok.

Google probeert om persoonlijke data te ontfutselen

Ook Google is steeds meer bezig om gebruikers te stimuleren om in te loggen in hun Google account voordat je gebruik kan maken van services als Google Maps en de Google browser. Door in te loggen in je account, kan Google heel gemakkelijk bijhouden waar je bent geweest en wat je doet. In de meeste gevallen levert dit niet direct (grote) problemen op, maar als je gebruik maakt van een zakelijke telefoon, dan is het mogelijk verstandiger om dit niet te doen.

Wachtwoordkluis gebruiken

Fastbyte adviseert alle zakelijke gebruikers, en met name eigen ondernemers, om gebruik te maken van een zogenaamde wachtwoordkluis. Je kunt natuurlijk ook je Google Account hiervoor gebruiken, maar dit kan risico’s opleveren, wanneer een hacker inbreekt op je Google Account en vervolgens toegang heeft tot al je (zakelijke) data. Fastbyte maakt gebruik van Keeper. Dit is een eenvoudige applicatie waarmee je verschillende accounts kunt aanmaken. Je kunt bijvoorbeeld een privé account instellen, waar al je privé wachtwoorden in staan, en een zakelijke account voor al je zakelijke wachtwoorden. Ook is het mogelijk om voor een hele afdeling één account te maken, en de deelnemers die daar toegang tot hebben, verschillende rechten te geven.

Voordelen wachtwoordkluis

Een wachtwoordkluis zoals Keeper beschermt jouw wachtwoorden en geheimen met ultieme beveiliging, zichtbaarheid en controle. Van datacenter tot kantoor, Keeper levert het ultieme op het gebied van beveiliging en voorkomt cyberdreigingen voor kleine- en grote ondernemingen. Bescherm de toegang tot apps, systemen, geheimen en IT-bronnen met zero-trust en zero-knowledge architectuur. Vereenvoudig en versterk audits en naleving terwijl je organisatie breed zichtbaarheid houdt, controle hebt, gebeurtenissen logt en rapporteert.

Advies voor ondernemers die willen professionaliseren

Fastbyte biedt vele mogelijkheden op het gebied van ICT beveiliging. Het instellen van een wachtwoordkluis, is daar één van, maar wij bieden onder andere ook Multi Factor Authenticatie, Netwerkbeveiliging of E-mail beveiliging om een aantal zaken te noemen. Ook kunnen wij een op maat gemaakte Security Awareness aanbieden, om jou en jouw medewerkers te trainen op mogelijke risico’s. Hackers worden steeds beter in het vermommen van emails van banken, postbezorg services en andere instanties. Door de Fastbyte Security Awareness training regelmatig te doen, blijf je scherp en laat je niet zomaar overal je gegevens achter.

“Dit gebeurt mij niet”

Veel ondernemers hebben een “dit gebeurt mij toch niet” houding en zien alleen de kosten, en niet direct het nut, van extra ICT beveiliging. Als ondernemer, zeker met de huidige energie crisis, is het natuurlijk van hoog belang om de kosten in de gaten te houden. Aan de andere kant moet je niet onderschatten wat de eventuele risico’s zijn als je het slachtoffer wordt van een ransomeware aanval of wanneer je in een extreem goed ontwikkelde phising mail trapt en je login gegevens achterlaat.

Fastbyte helpt

Het voordeel van Fastbyte is dat wij ook kleine ondernemers serieus nemen. Wij gaan in jouw schoenen staan en als we denken dat wij niet de juiste partner zijn, dan zijn we daar heel eerlijk over en zeggen we dat ook. ICT beveiliging en beheer hoeft niet duur te zijn. Fastbyte denkt met je mee en geeft een gedegen advies wat past bij jouw organisatie en jouw groeidoelstellingen. Zowel voor de kleinere, middelgrote als grote gebruiker hebben wij de juiste oplossing. Neem gerust eens contact met een van onze specialisten op voor een vrijblijvend advies.

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.