Cybersecurity best practices voor het MKB

Ondernemers en bedrijven zijn regelmatig doelwit van cybercriminelen. Elke week verschijnt er een artikel over dat er een bedrijf getroffen is door ransomware of andere vormen van cyberaanvallen. Uit onderzoek van het Centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid blijkt dat de grootte van een onderneming bepalend is voor de hoeveelheid maatregelen die er getroffen worden tegen cybercriminaliteit zoals ransomware. Hoe groter de onderneming (50-250 fulltime medewerkers), hoe hoger het percentage getroffen maatregelen. Vooral kleinere mkb’s van 2-10 en 10-50 fte’s doen (nu nog) minder tegen cybercrime. Wat is cybersecurity, welke waarde heeft het voor jouw onderneming en wat zijn de best practices voor het MKB? Dat lees je in dit blog!

Wat houdt cybersecurity in?

Cyberbeveiliging verwijst naar het beschermen van systemen, netwerken en gegevens tegen cyberbedreigingen zoals malware en onbevoegde toegang. Een goede cyberbeveiliging zorgt ervoor dat gegevens altijd veilig blijven en niet in handen komen van cybercriminelen om te gebruiken voor kwaadaardige doeleinden, zoals het stelen van iemands identiteit.

Doe vrijblijvend de cyberweerbaarheid test

Hoe cyberweerbaar ben jij? Met onze gratis cyberweerbaarheid test, test je de bedrijfsveiligheid van jouw onderneming. Let op: dit is slechts een indicatie en geen garantie dat je onderneem digitaal veilig is.

De waarde van cyberbeveiliging voor het MKB

Het uitbesteden en het beveiligen van je data heeft verschillende waarden voor het MKB:

Bescherming van gegevens

De gegevens die door bedrijven worden beheerd, variërend van klantgegevens tot financiële gegevens, moeten te allen tijde worden beveiligd. Cyberbeveiligingsmaatregelen zoals RBAC (Role-Based Access Control) en het verplicht stellen van sterke wachtwoorden beschermen deze informatie tegen onbevoegde toegang en datalekken. Op rollen gebaseerde toegangscontrole (RBAC) maakt gebruik van vaste rollen en privileges om toegang tot systemen voor bevoegde gebruikers te beperken. Dit houdt in dat je gebruikers alleen toegang geeft tot applicaties en accounts dat de werknemer nodig heeft om zijn of haar werk te verrichten.

Door gevoelige gegevens effectief te beveiligen, kunt u financiële verliezen voorkomen en het vertrouwen van belanghebbenden en klanten behouden.

Productiviteit van werknemers

Cyberbeveiliging beschermt jouw organisatie niet alleen tegen bedreigingen van buitenaf, maar creëert ook een veilige omgeving voor werknemers om te werken en productief te zijn. Het implementeren van cyberbeveiligingstools zoals een wachtwoordmanager kan werknemers bijvoorbeeld helpen om veilig in te loggen op accounts zonder dat ze voortdurend helpdesktickets hoeven aan te maken wanneer ze hun wachtwoord vergeten zijn.

Een inbreuk op de beveiliging kan er ook voor zorgen dat de activiteiten van een bedrijf helemaal stil komen te liggen. Met cyberbeveiligingsmaatregelen kun je echter het risico op downtime beperken in het geval dat je bedrijf een cyberaanval meemaakt.

Reputatiebeheer

Met cyberbeveiligingsmaatregelen bouw je ook vertrouwen op bij klanten en laat je zien dat jouw bedrijf zich inzet voor de bescherming van hun gevoelige informatie. Zonder cyberbeveiliging kan een datalek resulteren in een beschadigde reputatie, wat het vertrouwen van klanten in jouw organisatie ernstig zou aantasten.

Prioriteit geven aan cyberbeveiliging helpt bedrijven van elke omvang een positief imago te behouden dat klantenbinding bevordert en nieuwe zakelijke kansen aantrekt, terwijl het ook de mogelijk onomkeerbare schade voorkomt die een cyberaanval kan toebrengen aan de reputatie van jouw organisatie.

Naleving van wet- en regelgeving

Alle bedrijven, ook kleine, zijn onderworpen aan verschillende wet- en regelgeving op het gebied van gegevensbescherming. Niet-naleving van deze regels kan leiden tot boetes en juridische gevolgen.

Het implementeren van robuuste cyberbeveiliging, zoals het gebruik van sterke, unieke wachtwoorden voor belangrijke accounts, zorgt ervoor dat je kleine bedrijf zich houdt aan regelgeving zoals de General Data Protection Regulation (GDPR) of de Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA), en beschermt je bedrijf tegen juridische problemen.

Kosteneffectief

Cyberbeveiliging voor het MKB is niet alleen een investering in bescherming, het is ook kosteneffectief. Hoewel de initiële investering in cyberbeveiligingsoplossingen en -praktijken misschien een extra kostenpost lijkt, kunnen de potentiële gevolgen van een cyberaanval financieel veel verwoestender zijn. Sommige kosten in verband met datalekken zijn bijvoorbeeld schadevergoeding voor klanten, juridische kosten en kosten voor operationele uitval.

Door cyberbeveiligingsmaatregelen te implementeren, kunnen bedrijven het risico op cyberaanvallen en de bijbehorende financiële lasten aanzienlijk verlagen. Een bijkomend voordeel van een solide basis voor cyberbeveiliging is dat het ook de premies voor uw bedrijfsverzekeringen kan verlagen, waardoor uw bedrijf op de lange termijn geld bespaart.

Cyberbeveiliging best practices voor het MKB

Er zijn verschillende best practices voor cyberbeveiliging die het MKB zouden moeten implementeren, waaronder het gebruik van een wachtwoordmanager, het trainen van werknemers, het maken van back-ups van gegevens, het implementeren van het principe van laagste privileges (PoLP) en het beveiligen van WiFi-netwerken.

Gebruik een wachtwoordmanager

Een wachtwoordmanager is een oplossing voor cyberbeveiliging die werknemers helpt bij het maken en veilig opslaan van bedrijfswachtwoorden. Wachtwoordmanagers helpen niet alleen werknemers, maar bieden IT ook volledig inzicht in de wachtwoordgewoonten van werknemers. Met een gecentraliseerd dashboard kan IT zien of werknemers zwakke of hergebruikte wachtwoorden gebruiken, tot welke accounts werknemers toegang hebben en zelfs eisen dat werknemers MFA (Multi-Factor Authentication) gebruiken voor bepaalde accounts om ze beter te beveiligen.

Door een wachtwoordmanager te implementeren, kan het MKB de risico’s van wachtwoord gerelateerde inbreuken verkleinen en de algehele beveiliging verbeteren.

Train je medewerkers

De werknemers bepalen of de beveiligingsdeur naar de bedrijfssystemen open of dicht staat. Het is dus van groot belang om de medewerkers goed en consequent te trainen. Zo worden de gegevens van het personeel, de organisatie en de klanten goed beschermd. Daarom bieden wij securitytrainingen aan om de phishingsgevoeligheid te verlagen. Met deze trainingen leren de medewerkers cyberbewust om te gaan met data en verdachte e-mails. Alleen door de trainingen zijn medewerkers zich steeds meer bewust van de risico´s.

Maak regelmatig back-ups

Heb jij al een back-up gemaakt van al je gegevens en bestanden? En hoe snel kan jouw organisatie weer aan de bak na een incident? Het kan namelijk veel tijd en financiële schade met zich mee brengen als dit niet goed is geregeld.

Regelmatige back-ups van gegevens zijn van vitaal belang om snel herstel te garanderen in het geval van een datalek, systeemstoring of andere rampen. Bovendien kunnen bedrijven door regelmatig back-ups te maken ook voorkomen dat ze losgeld moeten betalen in het geval van een ransomware-aanval, omdat de gegevens nog steeds toegankelijk zijn via de back-up.

Zorg dat je back-up gegevens veilig worden opgeslagen in een veilige cloud omgeving. En in het beste geval op twee verschillende plekken. Dit kan op een harde schijf zijn en in de cloud, zoals One Drive van Microsoft.

Het principe van laagste privilege implementeren

Het principe van least privilege (PoLP) is een cyberbeveiligingsconcept waarbij werknemers alleen toegang krijgen tot de systemen en accounts die ze nodig hebben om hun werk te doen en niets meer. Dit concept is belangrijk om te implementeren omdat het het aanvalsoppervlak van een bedrijf aanzienlijk verkleint als er een inbreuk plaatsvindt, omdat het voorkomt dat cybercriminelen zich lateraal in een netwerk kunnen bewegen en omdat het het risico op bedreigingen van binnenuit minimaliseert.

Geef je medewerkers wel toegang tot bepaalde systemen? Zorg dan voor veilige en sterke wachtwoorden. Geef de juiste medewerkers de juiste rechten. Beperk de fysieke toegang tot ruimtes waar systemen draaien of belangrijke documenten zijn opgeslagen. Zorg voor automatische vergrendeling van systemen of maak afspraken dat medewerkers hun werkplek vergrendelen en juist afsluiten.

Beveilig je wifi-netwerk

Om gegevensinbreuken te voorkomen is het cruciaal om je netwerk te beveiligen. Medewerkers zijn steeds meer verbonden met apparatuur, maar niet alle netwerken zijn evengoed beveiligd. Om vanuit je thuiswerkplek of “in het veld” veilig een verbinding te maken met kantoor maken wij bij Fastbyte gebruik van verschillende oplossingen. De voordelen hiervan zijn, altijd en overal zorgeloos inloggen, zero-trust benadering, voorkomen dat hackers kunnen inloggen en eenvoudig te implementeren. De basis is een VPN, om al het verkeer tussen jouw computer en de kantooromgeving te versleutelen. Je logt in door middel van een extra authenticatie. Je telefoon is de sleutel tot de toegang en bedrijfsinformatie. Niet ingewikkeld, wel veilig.

Fastbyte helpt

Duizelt het je na het lezen van dit blog? Fastbyte maakt ICT behapbaar, zodat jij je kan concentreren op waar jij sterk in bent. Wij bieden verschillende oplossingen, waarbij wij jouw volledige IT beheer voor onze rekening kunnen nemen, een deel hiervan, of alleen enkele cybersecurity maatregelen kunnen instellen zodat jij veilig kan werken. Wel zo fijn! Neem vooral eens vrijblijvend contact met ons op om te zien wat we voor jou kunnen doen.

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Cybersecurity best practices voor het MKB